Home » Local » Instruire într-o meserie prin activități practice

Instruire într-o meserie prin activități practice

În vederea îmbunătățirii calității vieții de detenție, Administrația Națională a Penitenciarelor a dezvoltat și pilotat în șapte unități penitenciare (Vaslui, Oradea, Iași, Jilava, Aiud, Arad, Botoșani), șapte proiecte de instruire a persoanelor custodiate în diverse meserii utile în dezvoltarea infrastructurii unităților din sistem dar și în pregătirea deținuților pentru reintegrarea socio-profesională: lăcătușerie și sudură, zidărie și faianțare, dulgherie, zugrăveli și vopsitorie, instalații sanitare, lucrări de pardoseli, lucrări pentru pereți/tavane – gletuire, tapet.

Spre deosebire de cursurile de instruire sau de calificare profesională, activitățile desfășurate în acest proiect au ca element de noutate folosirea deținuților cu abilități certificate într-o anumită meserie pentru formarea altor deținuți, în vederea dobândirii de către aceștia din urmă a unor cunoștințe teoretice și a unor deprinderi practice, considerate de utilitate în sistemul penitenciar. Pe lângă experiența profesională, deținuții formatori trebuie să dispună de abilități de comunicare și de management al unei echipe, astfel încât să poată gestiona în mod echilibrat și instructive grupul de persoane private de libertate formate.

Astfel, în perioada 20.10 – 04.11.2021, Penitenciarul Vaslui a conceput materialul suport pentru proiectul „Instruire pentru lucrări de lăcătușerie și elemente de bază în sudură”, proiect la care au lucrat speciaști din sectoarele: reintegare socială, edonomico-administrativ, securitate și sănătate în muncă.

După finalizarea documentațiilor, în perioada 12.11 – 13.12.2021, la Penitenciarul Vaslui, au fost pilotate două din cele șapte proiecte de activitate: „Instruire prin activități practice în meseria de instalator sanitar”, respectiv „Instruire prin activități practice în meseria de Zugrav – Vopsitor”. În cele două proiecte au fost incluși câte un deținut format și cinci deținuți care au fost formați.

Lucrările celor două proiecte au avut o componentă teoretică și una practică. După ce participanții s-au familiarizat atât cu materialele utilizate cât și cu modul lor de folosire, s-au realizat efectiv, în mai multe camere de deținere și alte spații interioare, lucrări specific celor două meserii.

Scopul acestor proiecte a vizat instruirea persoanelor private de libertate în vederea realizării unor lucrări de instalații sanitare, respectiv a unor lucrări de zugrăveli și lucrări de vopsitorie, prin activități practice desfășurate în cadrul grupului de egali, în contextul valorificării competențelor profesionale aparținând altor deținuți.

Scopului propus a fost realizat în proporție foarte mare, la finalul proiectului, deținuții instruiți reușind să demonstreze dobândirea abilităților și cunoștințelor de bază nesesare unui instalator sanitar, respectiv ale unui zugrav –vopsitor.

 

Proiectele vizează beneficii multiple:

Pentru unitatea penitenciară: constituirea unei baze de date cu persoane private de libertate instruite în realizarea unor lucrări de instalații sanitare, respectiv zugrăveli-vopsitorii care pot fi valorificate ulterior, în cadrul unor activități desfășurate în regie proprie;

Pentru persoanele private de liberate participante: asigurarea unei instruiri minime în vederea realizării unor lucrări de instalații sanitare, respectiv zugrăveli-vopsitorii astfel încât să poată executa operațiile de bază, care să poată fi valorificate ulterior, în cadrul unor activități productive;

Pentru persoana privată de libertate cu rol de îndrumător: valorificarea competențelor teoretice și practice, în cadrul unor activități de instruire.

După finalizarea perioadei de pilotare a proiectelor în cele șapte unități penitenciare desemnate de Administrația Națională a Penitenciarelor, acestea vor fi disemninate și implementate în întreg sistemul penitenciar.

 

 

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*