LocalSocial

Vasluienii au dat peste cap prognozele analiștilor! Mai puține credite restante și împrumuturi bancare record

de Dănuț CIOBANU 

În ciuda faptului că analiștii financiari prevedeau la începutul anului trecut că tot mai mulți clienți ai băncilor comerciale nu își vor putea achita ratele la timp, situația din județul Vaslui este cu totul alta. Creditele neperformante nu au crescut, din contra, este contabilizată o diminuare constantă a restanțelor. Mai mult, impactul pandemiei de coronavirus nu a afectat semnificativ dorința vasluienilor de a se împrumuta.

Conform datelor Băncii Naționale a României, la sfârșitul lunii noiembrie 2021, creditele restante în lei erau de 17,5 milioane de lei, iar cele la creditele în valută de 1,9 milioane de lei. Dacă ne raportăm la luna ianuarie 2021, când erau înregistrate credite restante în lei de 38,5 milioane de lei și credite restante în valută de 3,4 milioane de lei, reiese că pe cele două tipuri de împrumuturi creditele neperformante au scăzut în total cu 22,5 milioane de lei.

Mai mult, pe lângă faptul că și-au achitat la timp ratele la creditele bancare, vasluienii au avut curajul să se împrumute tot mai mult de la bănci. Dacă în luna ianuarie 2021 gospodăriile populației aveau credite în monedă națională de 907 milioane de lei, în luna noiembrie acestea au crescut la 1.023 milioane de lei. În schimb la creditele în valută, de la un sold de 216,9 milioane de lei în luna ianuarie 2021, împrumuturile au scăzut la 193,6 milioane de lei la finalul anului trecut.

Comentând evoluția creditării la nivel local în anul 2021, Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că:

”Sunt numeroși funcționari care lucrează în agențiile statului, care își permit să facă împrumuturi bancare chiar și acum în plină criză de sănătate. În același timp, s-au făcut majorări de salarii la funcționari, profesori, doctori etc, și aici avem o altă categorie care are curaj să facă împrumuturi. Însă, sunt categorii de populație care nu s-au apropiat de bănci. Vorbim în primul rând de pensionari, dar și de lucrătorii în mediul privat, cărora le-au fost puse în pericol locurile de muncă”, a spus Ovidiu Copacinschi.

Un credit devine neperformant în cazul în care există indicii cu privire la probabilitatea ca debitorul să nu ramburseze creditul sau dacă au trecut mai mult de 90 de zile fără ca debitorul să fi achitat ratele convenite. O persoană fizică nu își mai poate achita ratele la credit dacă își pierde locul de muncă, în timp ce o companie se confruntă cu probleme financiare.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button