Home » National » Conform unui studiu, puțin peste o treime dintre români ar recomanda altor persoane să se stabilească în România

Conform unui studiu, puțin peste o treime dintre români ar recomanda altor persoane să se stabilească în România

Cunoaștem foarte bine tendința românilor de a pleca din România pentru un trai mai bun. Cu toate acestea, românii care rămân aici ar recomanda străinilor să se stabilească aici? Conform unei cercetări realizate de Rethink România în octombrie și noiembrie, puțin peste o treime dintre români ar recomanda altor persoane să se stabilească în România, în timp ce 40% se declară rezervați cu privire la promovarea țării.

Astfel, 36% dintre respondenți ar recomanda prietenilor/colegilor România drept țară în care să trăiești, ei fiind denumiți în continuare “promotori”. Totodată, 40% din persoanele consultate sunt rezervate cu privire la promovarea țării, iar 20% nu și-au spus părerea.

Promotorii nu vorbesc neapărat pro-activ sau des despre susținerea României, iar cei rezervați nu își spun neapărat părerea, dacă nu sunt întrebați. Rethink a întocmit un portret-robot al celui care tinde să promoveze țara:

  • are între 35 și 54 de ani;
  • provine din București sau din mediul rural;
  • are studii medii sau superioare, dar nu studii postuniversitare;
  • este căsătorit și are copii;
  • are venituri peste medie.

În privința calității vieții, 72% din promotorii țării sunt de părere că duc o viață bună sau foarte bună. Media după analizarea tuturor răspunsurilor (1.017) este de 60%.

Dintre cei care aleg să promoveze România, 74% nu iau în calcul să emigreze, iar 6% dintre ei spun că ar pleca din țară pentru muncă sau studii, dar cei mai mulți s-ar întoarce după câțiva ani. În final, 40% dintre cei intervievați ar recomanda produsele și serviciile de proveniență din România, 25% ar fi rezervați, în timp ce 34% ar fi neutri.

„Promotorii României pot avea un impact disproporţionat asupra economiei datorită faptului că sunt promotori activi ai produselor şi serviciilor fabricate în România. Îmbunătăţind calitatea vieţii în România, creştem şi puterea economiei, accelerând astfel un cerc virtuos”, a declarat Dragoş Anastasiu, preşedinte Rethink România.

La cercetare au participat 1.017 cetățeni cu vârste între 16 și 65 de ani, iar marja de eroare a fost de 3,1%.

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*