PNRR-ul lasă comunitățile fără finanțare! Primarii se așteptau la fonduri pentru crearea de locuri de muncă
de Dănuț CIOBANU
După ce au analizat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), primarii din județul Vaslui constată că nu au la dispoziție multe oportunități de finanțare. Una din măsuri vizează achiziționarea de microbuze școlare electrice și dezvoltarea de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Primarii speră că vor apărea și alte măsuri de finanțare, pentru că problemele în comunitățile locale sunt cu totul altele, cum ar fi înființarea de locuri de muncă.
Sima Hristache, primarul comunei Cozmești, a precizat că atunci când se stabilesc anumite programe de dezvoltare pentru comunități, cum este și PNRR-ul, ar trebui să se țină cont de specificul zonei, numărul populației, nivelul de dezvoltare etc. În acest moment, UAT-urile din județul Vaslui au lipsuri foarte mari în diferite domenii.
„Gândesc ca un om care îmi cunosc problemele comunității și cred că altele sunt nevoile UAT-urilor. Eu consider că nu s-a ținut cont de adevăratele probleme din comunitățile noastre. Problema cea mai importantă este crearea de locuri de muncă și comunitățile se dezvoltă altfel. Vedem că pleacă foarte mulți tineri afară. Sunt programe europene, naționale și am putea face mai mult”, a spus Sima Hristache, primarul comunei Cozmești.
Și Sorin Scutelnicu, primarul comunei Gârceni, a spus că, din păcate, UAT-urile nu prea au multe domenii unde să depună proiecte pe PNRR.
„Am văzut că se finanțează achiziționarea de microbuze școlare electrice. Pe acest considerent, noi am depus un proiect pe Fondul de Mediu, pentru ampalsarea unei stații de încărcare electrică pentru mașini. Facem aeastă investiție pe considerentul PNRR. Am văzut că pe acest program se mai pot depune proiecte pe alimentarea cu apă. Totuși, cam puține domenii unde UAT-urile să depună proiecte”, a spus Sorin Scutelnicu.
Municipiului Vaslui va beneficia de o sumă de circa 60 milioane de euro prin intermediul PNRR. Direcțiile de investiții pe aceste program privesc eficiența energetică, digitalizarea sau schimbările climatice. Spre exemplu, pe axa de transport se urmărește reducerea mijloacelor pe motorină, construcția de stații de încărcare pentru mașinile electrice, amenajarea de piste de biciclete pentru mobilitatea urbană etc.
„Pe eficiență energetică ne gândim la școli, la reducerea pierderilor de căldură, la placarea clădirilor etc. Capitolul digitalizare este foarte important și noi l-am început deja printr-un proiect. Am discutat cu colegii despre capitolul schimbărilor climatice, se va merge mai mult pe mijloacele electrice etc. Și pe sănătate sunt prevăzute fonduri importante, iar la nivel regional participăm la un proiect de înființare a Institutului inimii”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.