Local

Expoziția temporară de numismatică „Bancnote românești. Naționalism – identitate națională (1917-1947)”

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, aflat sub egida Consiliului Județean Vaslui, are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziției temporare de numismatică „Bancnote românești. Naționalism – identitate națională (1917-1947)”. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 12 aprilie 2022, ora 11:00, în
Sala Multimedia a Muzeului Județean Vaslui și va fi transmis on-line pe pagina de Facebook a instituției.
 Expoziția temporară „Bancnote românești. Naționalism – identitate națională (1917-1947)” integrează bilete de bancă emise de Banca Națională a României și Ministerul Finanțelor, bancnote de diverse forme, dimensiuni, culori, calitate și cantitate în funcție de necesitățile economice ale Regatului României, resursele existente și condițiile politice de moment ale perioadei invocate. Acești 30 de ani de evoluție a emisiunilor de bancnotă s-au caracterizat prin calitate, cantitate, implementarea noutăților tehnice de tipărire concomitent cu apelul la tradiția culturii naționale, la tradiția istorică a identității naționale românești, a reprezentărilor iconografice simbolizând satul românesc, în simbioză cu originea latină a românilor.
Numeroasele bancnote etalate conțin elemente decorative care surprind simboluri identitare pentru evocarea originii latinității românilor (efigiile regelui dac Decebal și a împăratului roman Marcus Ulpius Nerva Traianus, Lupa Capitolină cu Romului și Remus etc.) sau a independenței românilor („Dorobanțul”, „Gornistul”), precum și alegorii care definesc structura socială dominantă din perioada evocată („țărancă cu sapa”, „țărancă torcând”, „fecioare la cules de fructe”, „țărancă odihnindu-se”, „țărancă alăptând” etc.). Nu lipsesc grupurile de bărbați purtând atribute ale Agriculturii ori de femei care poartă atribute ale Ocupațiilor Casnice. Efigiile regilor României prezente pe bancnote girează autenticitatea acestor emisiuni monetare în deplină simbioză cu alegoriile peisajelor rurale, industriale, urbane sau montane imprimate pe verso-ul cupiurilor cuprinse în această expoziție.
Cu această ocazie, publicul va putea urmări o istorie a sistemului monetar românesc, pornind de la cea mai mică bancnotă din lume (record de Guiness Book – 1990) și până la bancnota cu cea mai mare valoare nominală emisă de Banca Națională a României, cunoscând povești despre tipărirea ori falsificarea unora dintre bancnotele emise în anii 1917 – 1947.
Organizatorii evenimentului sunt:
• Prof. dr. RAMONA MARIA MOCANU, director al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
• ALBERT GABRIEL GRECU, muzeograf la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button