de Dănuț CIOBANU
În ultima perioadă, județul Vaslui este asaltat de o serie de investiții în sectorul comerțului. Marii retaileri investesc în Vaslui, Bârlad și în alte centre urbane, în timp ce dezvoltările de afaceri în sectorul producției lipsesc cu desăvârșire. Dacă în municipiul Vaslui supermarketurile au ca principală țintă veniturile angajaților de la stat, în Bârlad există un sector economic care aduce plus valoare orașului.
Claudiu Scoipan, secretar general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că aceste afaceri din comerț se realizează în baza unor studii foarte intense și faptul că a fost ales Vasluiul înseamnă că au găsit aici o piață.
„Mulți din vasluieni și bârlădeni mergeau la Iași pentru aceste spații comerciale. Probabil, în analizele făcute de ei, au ajuns la concluzia că, dacă vin în local, câștigâ mai mult decât să păstreze centrele mari de la nivel regional”, a explicat Claudiu Scoipan.
De altfel, și în orașele mari magazinele merg către zonele de cartier, este o apropiere de consumatori pentru a-i fideliza.
„Noi, la nivelul Vasluiului, ca și municipiu, nu suntem foarte bine reprezentați din punct de vedere economic. E clar că aici veniturile principale sunt de la cei care lucrează în instituțiile publice și, probabil, acest lucru i-a făcut pe cei care se ocupă de politicile magazinelor să vină către Vaslui. Dacă vreți cazul Bârladului, acolo din punct de vedere economic e superior. Sunt întreprinderi mari care își mai desfășoară activitatea încă și produc și aduc plus valoare în Bârlad”, a mai spus Claudiu Scoipan.
Anul acesta, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” (ISU) Vaslui a emis autorizarea privind securitatea la incediu mai multor investiții din sectorul privat, cum ar fi magazine și clădiri de locuințe.
„Am dat autorizații pentru foarte multe investiții de la privat, în municipiile Bârlad, Huși, dar și în alte zone. Sunt mai multe obiective din privat pentru care se cere autorizarea ISU, nu de la instituții publice. Sunt investiții mari în magazine, locuințe, comerț, nu avem spații de producție”, a spus Niculae Tătaru, inspectorul șef al ISU Vaslui.
Avizele și autorizațiile de securitate la incendiu și de protecție civilă se solicită inspectoratelor județene în a căror zonă de competență urmează să fie realizate ori sunt amplasate construcțiile, instalațiile sau amenajările respective. Cererea de emitere a avizului sau autorizației poate fi depusă în format electronic însoțită de semnătura electronică a investitorului sau beneficiarului.
Potrivit legislației în vigoare, termenul de emitere a avizelor este de maximum 15 zile lucrătoare. Termenul de emitere a autorizațiilor este de maximum 30 de zile lucrătoare.
În situația în care documentația este incompletă, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, inspectoratul județean comunică solicitantului, în scris, documentele care trebuie depuse spre completare, precum și faptul că trebuie să ridice documentația depusă. Documentele necesare completării documentației se depun în maximum 30 de zile de la comunicare, cu adresă scrisă în care se menționează numărul și data cererii.