AgriculturaLocal

Fermieri îngrijorați! Seceta prelungită compromite culturile de grâu, porumb și floarea soarelui

de Dănuț CIOBANU 

Seceta prelungită din acest an riscă să afecteze grav culturile agricole. Din cauza lipsei de apă din sol au de suferit atât culturile de toamnă, cât și cele semănate în primăvară. Culturile de grâu, orz, porumb și floarea soarelui nu se dezvoltă în condiții optime, cu consecințe directe asupra producțiilor. Speranța fermierilor vasluieni este în precipitațiile prognozate pentru următoarele zile.

Seceta prelungită din ultima perioadă afectează sever culturile agricole de primăvară și de toamnă. Specialiștii din cadrul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui (DAJ) Vaslui, avertizează că, dacă în următoarele zile nu vor fi înregistrate precipitații importante, producțiile din acest an agricol vor fi diminuate.

„Starea de vegetație a culturilor de toamnă și primăvară nu este una corespunzătoare acestei perioade, întrucât la nivelul județului Vaslui nu au fost precipitații semnificative care să asigure necesarul de apă din sol pentru procesele de creștere și dezvoltare în condiții optime. Cele mai afectate culturi sunt grâul și orzul la care în această perioadă se umplu boabele, la fel și mazărea care parcurge același proces de umplere a boabelor”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Și la porumb și floarea soarelui procesele de creștere și dezvoltare nu se desfășoară în condiții optime, din cauza deficitului de umiditate din sol. Prin urmare, toate aceste procese fiziologice stagnează cu consecințe asupra producției.

Încă din această primăvară, fermierii din județul Vaslui s-au arătat extrem de îngrijorați în ceea ce privește dezvoltarea culturilor agricole. Viorel Humă, fermier în zona Ștefan cel Mare, spunea că situația din agricultură este critică atât la cultura de grâu, cât și la rapiță, din cauza secetei din toamna anului trecut.

„Plantele nu au răsărit uniform. Cele care au avut umiditate aproape sunt dezvoltate normal, iar cele pe care le-a prins gerul au cam înghețat. Să vedem ce dă Domnul cu ploile, dacă va fi o primăvară-vară tot la fel fără ploi. Pentru irigații nu sunt posibilități, totul este la mila Domnului! Anul trecut a plouat prin noiembrie, atunci vegetația a plecat. Cultura dacă nu are umiditate nu te poți aștepta la producții bune, nu poți să îți acoperi nici cheltuielile”, spunea Viorel Humă.

Și la vremea respectivă îngrijorările erau legate de lipsa precipitațiilor.

„Grâul a răsărit pe ici pe colo, el trebuia să fie acum ca gazonul. Așa, cu o răsărire în februarie, nu ne așteptăm la recolte bune. Spre 50% pierderi avem acum din cauza secetei și vom vedea ce e de acum cum încolo. Avem credite la bănci pentru a ne achiziționa tehnica necesară. Nu ne dă nimeni gratuit, luam utilajele cu ceea ce facem noi”, preciza Viorel Humă.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button