AdministratieLocal

Fără bani! Din cauza crizei materialelor de construcții primarii nu pot cofinanța investițiile. Nici pe PNRR nu pot fi depuse proiecte

de Dănuț CIOBANU 

Explozia prețurilor la materialele de construcții blochează derularea investițiilor din UAT-urile județului Vaslui. În orașul Negrești, din cauza scumpirilor, este nevoie de circa două milioane de lei pentru asigurarea cofinanțărilor. Grav este că această situație coincide cu deschiderea unor capitolele pe PNRR, iar administrațiile locale nu au bani pentru consultanță în vederea aplicării pentru proiecte europene. Una dintre soluții ar fi deschiderea unor linii de finanțare la Trezoreria Statului, cu dobânzi încurajatoare.

Scumpirea prețurilor la materialele de construcții afectează serios proiectele de dezvoltare derulate în comunitățile județului Vaslui. O astfel de situație se întâlnește și în orașul Negrești, unde marile proiecte care anul trecut aveau asigurată cofinanțarea, în acest an trebuie căutate noi surse de finnațare. Este vorba despre un proiect pe infrastructură care prevedea asfaltarea unor drumuri pe o lungime de 12 kilometri, construcția pieței agroalimentare, studiul de fezabilitate pentru spital etc.

„Anul trecut pentru aceste proiecte erau asigurate cofinanțările. Anul acesta suntem nevoiți să căutăm alte surse de finanțare atât pentru ordonanța nr. 15, cât și pentru ordonanța nr. 47, bani pe care nu îi avem”, a explicat Cristi Rusu, primarul orașului Negrești.

Mai mult, în această perioadă s-au deschis mai multe capitole pe PNRR, iar autoritățile locale au nevoie de bani pentru studii și consultanță, resurse care nu există. În consecință, nu se poate aplica pentru proiecte europene din cauza lipsei banilor pentru consultanță.

„Ar trebui deschise linii de finanțare la Trezoreria Statului cu dobânzi încurajatoare pentru autoritățile locale, astfel încât noi să accesăm cât mai mulți bani prin PNRR și să înapoiem în anii viitori banii statului”, a mai spus primarul orașului Negrești.

Vestea bună este că până la această dată constuctorii nu au oprit lucrările, dar există solicitări pentru acte adiționale la peste 90% din contractele aflate în derulare.

„Așa cum spune legea suntem obligați să încheiem aceste acte adiționale, urmând să căutăm surse de finanțare, pentru că aceste surse nu sunt specificate în lege. La acastă dată, avem nevoie pentru orașul Negrești de o sumă între unu și două milioane de lei”, a adăugat Cristi Rusu.

Unul din marile proiecte implementate în Negrești este construcția pieței agroalimentare. Piața se ridică pe structură metalică și va avea numeroase facilități pentru desfășurarea unui comerț modern: căldură și gaz, spații frigorifice, compartimente pentru pește, carne, lactate și tarabe pentru producătorii locali etc.

Piața are 1.100 de metri pătrați spațiu închis, cu centrală termică și alte facilități. Practic, prin dotarea spațiilor interioare, comerciații și clienții vor avea la dispoziție toate facilitățile pentru comercializarea produselor agroalimentare în condiții igienice. Piața agroalimentară din orașul Negrești se va asemăna foarte mult cu Piața Traian din municipiul Vaslui.

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button