LocalSocial

Disperare în visteriile locale! Satele se golesc, iar primarii spun că nu pot „încasa taxele locale din cimitire”

de Dănuț CIOBANU 

Colectarea impozitelor locale este o activitate tot mai dificilă pentru primarii comunităților vasluiene. Cum în fiecare localitate sunt tot mai multe case părăsite, autoritățile locale nu mai au posibilitatea de a recupera taxele și impozitele pe case și terenuri. Edilii nu știu cum să rezolve această problemă și se gândesc la o serie de măsuri pentru a reuși să colecteze aceste obligații fiscale către visteriile locale.

„Bătrânii s-au prăpădit și au rămas acei moștenitori care nu s-au înțeles. Rolul acelor case a rămas pe defuncți, iar noi nu avem către cine ne îndrepta să ne recuperăm taxele locale. Casa de Conturi ne somează în fiecare an să recuperăm aceste sume de bani. La cimitir nu pot să încasez aceste taxe locale. În comună avem peste 100 de case în această situație. În fiecare an se pune lacătul pe două – trei case”, a spus Ciprian Tamaș, primarul comunei Șuletea.

Camera de Conturi Vaslui a publicat Raportul privind finanțele publice locale pe anul 2020. Potrivit acestui document, execuția bugetelor locale pe categorii de venituri, prin prisma încasărilor realizate, nu este cu mult diferită față de anii precedenți. În total, au fost încasate venituri în valoare de 1.430.892.000 de lei, ceea ce înseamnă un grad de încasare a veniturilor 75,73%  din prevederile bugetare definitive.

În continuare, visteriile locale depind în mare măsură de alocările de la nivel central sub forma sumelor defalcate din TVA. La acest capitol, încasările au fost de 666.840.000 de lei, ceea ce înseamnă un procent de 99,61% din prevederile bugetare definitive cifrate la 669.441.000 lei. Practic, sumele defalcate din TVA au cea mai mare pondere în totalul din veniturilor de 46,60%, față de anul 2019 când reprezentau doar 41,61% din totalul veniturilor.

La capitolul venituri din impozite, taxe și alte vărsăminte, alte venituri, din prevederi bugetare definitive de 200.554.000 lei s-au realizat încasări de 133.622.000 lei, ceea ce reprezintă un procent de 66,63% din prevederile definitive. Prin urmare, veniturile din impozite, taxe, contribuții și alte vărsăminte etc., ca aport propriu la resursele bugetare anuale din partea entităților locale, au reprezentat în anul 2020, doar 9,34%. Mai mult, s-a înregistrat o scădere față de anul 2019 când ponderea acestora în total venituri încasate a fost de 10,56 %.

 „Această abordare a alocărilor de resurse bugetare preponderent de la nivel central, fără o condiționare a gradului de încasare a veniturilor proprii ale bugetelor locale (impozite, taxe, contribuții, alte vărsăminte/venituri) explică, în unele cazuri, și proiecția bugetară redusă la aceste categorii de venituri, atât în faza de fundamentare inițială a bugetului de venituri și cheltuieli, cât și pe parcursul anului bugetar”, se arată în raportul Camerei de Conturi Vaslui.

 

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button