Piețele vasluiene sunt invadate cu struguri de masă. Producția din acest an este de 7 tone/hectar
În aceste zile, în plantațiile viticole din județul Vaslui campania de recoltare este în plină desfășurare. Conform primelor date primite de la fermieri, producția realizată de strugurii de masă este de 7 tone/hectar, iar la strugurii de vin de 6 tone/hectar.
Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui, a spus că în „Programul de susținere a producției de struguri de masă pentru anul 2022” s-au înscris inițial 13 producători. După verificările realizate în teren, trei producători au fost eliminați deoarece aveau plantații cu soiuri de struguri de vin.
„Cei 10 fermieri care au rămas au fost verificați și au îndeplinit condițiile. În această perioadă ei valorifică producția în piețe, după care vor veni cu documente justiticative la instituția noastră, care să prevadă cantitățile de struguri comercializate”, a explicat Gigel Crudu.
Prevederile schemei de ajutor de minimis se aplică pentru producția de struguri de masă, următoarelor categorii: producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător; producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale; producătorilor agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producția de struguri de masă, beneficiarii trebuie să îndeplinească o serie de criterii: să solicite ajutorul de minimis prin completarea unei cereri; să utilizeze o suprafață cu plantații de struguri de masă, de minimum 1.000 mp și maximum 10 ha inclusiv; să obțină o producție de minimum 6.000 kg struguri de masă/ha de pe suprafață; să facă dovada producției minime realizate potrivit prevederilor prin documente justificative, în funcție de forma de organizare. Valorificarea producției de struguri de masă se face până la data de 29 noiembrie inclusiv a anului de cerere.
(Dănuț CIOBANU)