altex
National

Liviu BRĂTESCU Senator PNL Iași: Fără educație și cultură, o societate se prăbușește în neant cu viteza luminii!

Liviu BRĂTESCU
Senator PNL Iași

La fel cum politicile unui stat au nevoie de timp pentru a-și dovedi eficiența, tot la fel lipsa de acțiune sau neglijarea unor domenii au efecte care se văd în timp. Din păcate, astăzi culegem rezultatele unor decenii în care domeniul cultural a fost lăsat mereu la coadă. Finanțată la limita subzistenței, cu programe vagi sau strategii nepuse în practică, Cenușăreasa alocărilor bugetare, cultura, are impact direct în viața noastră socială. Suntem astăzi la coada clasamentelor din Uniunea Europeană la capitolul consum cultural și, mai ales, de carte. Cum ne afectează asta, în ciuda unei creșteri economice robuste pe care o înregistrează România?

Lipsa gândirii critice sau a culturii generale creează monștri prin gradul uriaș de dezinformare pe care îl regăsim în rândul prea multor români. Așa am ajuns să fim unul dintre statele cu cea mai mare rezistență la ideea de vaccinare în timpul pandemiei, așa am ajuns în situația ca o parte importantă a societății să catalogheze o tehnologie revoluționară în comunicații, protocolul 5G, să fie demonizat cu niște argumente demne de Evul Mediu.

Dezinformarea, fake news-ul, teoriile conspirației slăbesc în mod direct capacitatea unui stat de a acționa în interesul propriilor săi cetățeni. Dar cea mai mare greșeală ar fi să îi demonizăm pe concetățenii noștri și să nu vedem în mod corect sursa acestui rău care s-a insinuat în epoca social media adânc în societatea noastră.

Bazele oricărui stat social, pe lângă asigurarea tuturor drepturilor fundamentale și a protecției, o reprezintă educația și cultura. Acestea sunt, la rândul lor, drepturi, iar statul este acela chemat ca, din taxele și impozitele plătite de toți cetățenii, să investească masiv în generațiile de mâine. Mă tem că am eșuat în această misiune în privința prea multor români. Este un eșec pe care avem datoria să îl asumăm, pe lângă toate celelalte reușite majore ale României în ultimele decenii.

test

Tehnologia a schimbat profund viața noastră socială. Transformările la care asistăm sunt, cu adevărat, uluitoare. Totuși, cu cât constatăm avansuri mai mari ale științei, cu atât pare că astăzi valorile cunoașterii sunt tot mai puțin respectate și conștientizate. Pentru a înțelege rezultatele unor cercetări științifice și cât de valide sunt noile cunoștințe, e nevoie de o educație și o cultură anterioare. Nu poți înțelege fără să ai la îndemână o serie de instrumente adecvate. Tocmai aceste instrumente par să fi dispărut și să fi lăsat locul conspirațiilor. Știința a fost prea adesea înlocuită de opinie nefundamentată. Caraghiosul ia locul seriozității, iar incultura se instalează în lipsa lecturii.

Ca om de cultură, mă uit cu maximă îngrijorare la degradarea continuă – atât a discursului public, dar și a celui privat. Nu există pentru viitor alte remedii în afara investiției masive în educație și în cultură. Nu putem spera la o asanare a vieții publice și la o creștere a gradului de instrucție în lipsa unor programe coerente care să reîntoarcă cetățenii la valori, la carte, la știință.

O societate în care oamenii de știință sunt forțați să amuțească, iar conspiraționiștii găsesc cea mai înaltă tribună nu poate să aibă un viitor cu adevărat. Orice edificiu, oricât de strălucitor, dacă este construit pe o fundație șubredă, se va prăbuși. Nu este prea târziu să împiedicăm această cădere în abis. Nu este prea târziu să oprim valul de dezinformare. Dar pentru aceasta trebuie să acționăm fiecare, de azi. Prin noile Legi ale Educației cred că am făcut deja un pas major. Mai urmează să oferim și domeniului cultural din România o finanțare decentă, dacă nu extraordinară!

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button