Home » Local » Criză de deșeuri! Județul Galați ar putea să nu mai aducă din acest an deșeuri menajere la Roșiești

Criză de deșeuri! Județul Galați ar putea să nu mai aducă din acest an deșeuri menajere la Roșiești

de Dănuț CIOBANU 

UAT-urile din județul Vaslui trebuie să îmbunătățească semnificativ colectarea deșeurilor menajere. Este posibil ca din acest an județul Galați să nu mai transfere la Roșiești deșeuri, minus care trebuie acoperit de la nivel județean. Dacă luăm în calcul exodul masiv al populației din comunitățile locale și sporul demografic negativ, nu va fi ușor să se asigure o sustenabilitate a sistemul integrat de deșeuri.

Județul Galați ar putea finaliza în acest an depozitul de deșeuri de la Valea Mărului, ceea ce înseamnă că nu vor mai transfera deșeurile menajere la groapa ecologică de la Roșiești. Acest lucru înseamnă că vor fi deșeuri mai puține, deficit care trebuie acoperit de la nivelul UAT-urilor locale printr-o mai bună colectare și reciclare.

„Autoritatea de Management a fost de acord ca cei din Galați să aducă la noi deșeurile, având în vedere faptul că la acea oră nu aveau niciun proiect. S-a apelat la această soluție până când colegii de la Galați vor face depozitul, care vreau să vă spun că este în linie dreaptă și care se va finaliza. Ne-au fost de ajutor cantitățile de deșeuri din Galați pentru că s-a creat sustenabilitaea necesară a sistemului integrat de deșeuri”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.

În perioada iulie 2021 – iunie 2022, la groapa de la Roșiești a fost depozitată o cantitate totală de 89.728,95 tone deșeuri (incluzând 26.138,58 tone deșeuri provenind din județul Galați). Cantitatea planificată a fi depozitată pentru perioada 2018 – 2021 este de aproximativ 330.745 tone, iar cantitatea real depozitată este de 271.965,35 tone.

CJ Vaslui a finalizat proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui” (SMID). Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat în data de 14 aprilie 2011 și a beneficiat de o finanțare de aproximativ 40 milioane de euro, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007 – 2013.

Depozitul ecologic de la Roșiești, care se întinde pe o suprafață de 20 de hectare și a fost pus în funcțiune în anul 2018. Depozitul este programat a fi realizat în etape, sub formă de 2 celule separate, între 2012–2025 și 2026–2037, însă numai prima celulă a fost parte din proiectul privind implementarea SMID. Capacitatea totală a depozitului este de 3.760.000 metri cubi, din care 1.380.000 metri cubi sunt alocați primei celule (suficient pentru perioada 2012–2025). Deciziile privind viitoarele celule le revin operatorului și celorlalți deținători de acțiuni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*