Home » Local » Producem puțin și trăim prost! Județul Vaslui are cel mai mic PIB pe cap de locuitor din România

Producem puțin și trăim prost! Județul Vaslui are cel mai mic PIB pe cap de locuitor din România

de  Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui are cel mai mic PIB pe cap de locuitor din România. Acest indicator reflectă performanța economică și productivitatea. Când acest PIB pe cap de locuitor este mai mare înseamnă un nivel de trai mai ridicat, iar când este mai mic un nivel de trai scăzut. Vaslui, Botoșani și Călărași sunt cele mai paupere județe, iar la polul bunăstării sunt Timiș, Cluj și Brașov.

Județul Vaslui va avea la finalul acestui an un PIB pe locuitor de 7.522/euro/locuitor. Conform datelor Comisiei Naționale de Prognoză care a publicat „Proiecţia principalilor indicatori  economico – sociali în PROFIL TERITORIAL 2022 – 2026”, pe următoarele locuri în topul lipsei de performanță economică se numără județul Botoșani cu 8.534 euro/locuitor și județul Călărași cu 8.832 euro/locuitor.

La polul bunăstării se află județe precum Timiș – 20.366 euro/locuitor, Cluj – 22.787 euro/locuitor și Brașov – 19.690 euro/locuitor.

PIB-ul pe cap de locuitor este un indicator de măsurare a producției și reflectă preformanța economică și creșterea productivității. Practic,

PIB-ul pe cap de locuitor este deseori folosit ca un indicator al nivelului de trai. Mai exact, un PIB pe cap de locuitor mai mare semnifică un nivel de trai mai ridicat.

La începutul acestui an, în județul Vaslui câştigul salarial mediu net a fost de 3.217lei. Peste medie s-a câştigat în agricultură, silvicultură şi piscicultură (4.458 lei) şi în servicii (3.294 lei). iar sub medie s-au situat câştigurile din industrie plus construcţii cu 2.758 lei.

Alexandru Galiță, liderul de sindicat de la Rulmenți Bârlad, a spus în această perioadă dificilă din punct de vedere economic, muncitorii sunt destul de încercați din cauza salariilor mici pe care le încasează.

„Din păcate, zona Moldovei, în zona noastră aici, salariile nu sunt atractive. Pe fondul inflației existente a fost ridicat, pe bună dreptate, salariul minim pe economie, astfel încât să genereze la toți angajatorii o creștere salarială corespunzătoare care să țină pasul cu prețurile. Suntem cetățeni care trebuie să ne descurcăm zi de zi cu veniturile pe care le avem și nu prea de descurcăm marea majoritate”, a precizat Alexandru Galiță.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*