AdministratieLocal

Drumul Expres Tișița – Albița nu a fost abandonat! Investiția va intra în execuție în anul 2025

de Dănuț CIOBANU 

CJ Vaslui a avut o ședință de lucru cu reprezentanții CNAIR privind implementarea investiției. Drumul expres va avea 160 de kilometri, iar termenul estimat pentru începerea execuției este 2025. Anul trecut, primarul Neculai Moraru a transmis un memoriu Ministerul Transporturilor, prin care își arata nemulțumirea față de suspendarea elaborării studiului de fezabilitate al proiectului. 

Drumul expres Tișița – Albița, care se va regăsi în cea mai mare parte în județul Vaslui, va deveni realitate în următorii ani. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui a avut o consultare privind realizarea acestui proiect cu reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), primarii municipiilor Huși și Bârlad, alături de o serie de primari de comune, care se încrucișează cu construcția acestui drum de mare viteză.

„Trei propuneri de viitoare trasee ne-au fost prezentate, fiind punctate principalele avantaje și dezavantaje din punct de vedere utilitar. Noul drum expres va avea un total de 160 km, din care peste 100 km sunt în județul Vaslui. În acest moment, proiectul se regăsește în stadiul elaborării Studiului de Fezabilitate. Termenul estimat pentru demararea execuției este anul 2025”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

La sfârșitul anului trecut, Neculai Moratu, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Vaslui a transmis un memoriu la Ministerul Transporturilor privind drumul expres Tişiţa- Crasna- Albiţa.

Către,
MINISTERUL TRANSPORTURILOR
Domnului Ministru Sorin Mihai GRINDEANU

Spre ştiinţă: Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Cetăţenii comunei Fălciu, judeţul Vaslui precum şi autorităţile administraţiei publice locale, respectiv Primarul comunei şi Consiliul local, au luat act cu tristeţe de faptul că cel mai mare şi important proiect de infrastructură din judeţul Vaslui, respective, Drumul Expres Tişiţa- Crasna- Albiţa, a intrat sub semnul incertitudinii, după ce decidenţii politici au hotărât să suspende elaborarea studiului de fezabilitate.
Abandonarea de către autorităţile guvernamentale a acestei investiţii ar reprezenta pentru populaţia din această zonă condamnarea la izolare faţă de lumea civilizata şi menţinerea etichetei “ de cea mai săracă zonă din Uniunea Europeană ”
În lipsa unui drum de mare viteză, circulaţia maşinilor de tonaj greu se desfăşoară prin interiorul localităţilor,de multe ori având loc evenimente rutiere cu pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale şi din păcate nu există nicio alternativă de a conecta regiunea la coridoarele de transport.
Drumul expres face legătura cu Vama Albiţa, punct de frontieră care este cel mai tranzitat pe frontiera estică cu Republica Moldova, având un volum de trafic de peste patru ori mai mare pentru transportul de mărfuri şi persoane decât Sculeni şi Galaţi- Giurgiuleşti, cu creşteri uriaşe, de peste 10%/an,potrivit statisticilor existente înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.
Lipsa unui drum de mare viteză ține această parte a Moldovei într-o continuă subdezvoltare.De-a lungul anilor, mulţi dintre investitorii interesaţi au întors spatele, în ciuda tuturor facilităţilor pe care primarii comunităţilor locale le-au oferit pentru a-i convinge să investească în zonă. Pierderea de timp şi nerespectarea termenelor de livrare ce intervin în cazul unui transport deficitar au cântărit definitiv şi fără excepţie în deciziile tuturor investitorilor care au intenţionat să îşi extindă afacerile în această zonă.
Aşa se face că din anul 1990, judeţul Vaslui figurează cu cea mai acută lipsă a locurilor de muncă, dar şi cu o înaltă rată în ceea ce priveşte migraţia şi în special a tinerilor. În ultimii ani, comuna Fălciu a pierdut aproape 3000 de locuitori iar populația, continuă să scadă.
Cuplarea zonei de est a României, din stânga Siretului, la dinamica economiei naționale se realizează prin mari investiții în infrastructură, iar Tişiţa- Albiţa, este parte a unui coridor european de transport, cel mai important din zonă.
În numele comunităţii locale,vă adresez rugămintea domnule Ministru, să depuneți toate diligențele în deblocarea urgentă a contractului de elaborare a studiului de fezabilitate pentru realizarea Drumului Expres Tișița – Albița, investiție vitală pentru această zonă a Moldovei.

Vă mulţumim pentru colaborare.
PRIMAR,
Neculai MORARU

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button