BusinessCititorComunicateLocalMediaMondenNationalNewsReclamaTechnologyWorld

Cum sunt impozitate câștigurile din poker în Europa?

Câștigurile din poker online sunt supuse impozitării în țările din Europa. Și în România se plătesc taxe și impozite, iar gradul de colectare este de peste 99%, deoarece impozitul este reținut la sursă.

Legislația din țara noastră a fost modificată anul trecut, când au intrat în vigoare noile prevederi. Impozitele au fost mărite, iar jucătorii achită un procent mai mare statului. Prevederile legale se aplică tuturor jocurilor de noroc, nu doar la poker, ci și la jocuri de cazino și pariuri sportive.

În România, când joci poker, orice câștig de până la 10.000 de lei este impozitat cu 3% din sumă. În cazul în care ai de încasat o sumă între 10.001 și 66.750 lei, impozitul va fi de 300 lei, plus 20% pentru tot ce este peste 10.000 de lei. Dacă vei câștiga peste 66.751 de lei, vei achita un impozit de 11.650 lei + 40% pentru tot ce trece de 66.750 de lei.

Să dăm și un exemplu concret. În cazul în care încasezi 5.000 de lei, vei plăti un impozit de 3% din această sumă, adică 150 lei, și vei rămâne cu 4.850 de lei. Pe de altă parte, dacă vei dori să retragi 30.000 de lei, vei plăti 300 de lei, plus 20% din 20.000 de lei. Totalul va fi de 4.300 de lei. Dacă ai și o sumă mai mare de retras, spre exemplu, 80.000 RON, vei achita un impozit de 11.650 de lei, plus 40% din 13.250 de lei. Impozitul total va fi de 16.950 de lei.

Chiar dacă taxele au fost mărite, pokerul rămâne un joc foarte popular în țara noastră. Cei mai mulți pasionați încearcă poker online pe internet, având în vedere că se pot distra 24 de ore din 24, 7 zile din 7, într-un mediu sigur și responsabil, inclusiv de pe dispozitivele mobile.

Cum sunt impozitate veniturile din poker în Europa?

Și Spania și-a modificat recent legislația fiscală, iar autoritățile iberice au decis anul acesta că jucătorii de poker, șah, biliard și alte jocuri de cărți sunt profesioniști, așa cum se întâmplă cu cei care joacă tenis sau fotbal. Spre exemplu, dacă vei câștiga un turneu de poker în Spania, vei plăti 19% dacă ești rezident UE, iar suma crește la 24% dacă ești din altă parte.

Taxele se plătesc pe suma încasată (chiar și dacă ești pe minus după ce ai plătit buy-in-ul). Acest lucru nu a fost tocmai pe placul jucătorilor, în special când vine vorba de cei High Roller. La un turneu cu buy-in de 25.000 de euro, sunt șanse bune să pleci pe minus acasă, iar suma va fi din nou impozitată.

Germania, în schimb, nu are o legislație clară în ceea ce privește câștigurile din jocuri de noroc, iar fiscalizarea este împărțită în funcție de categorii și este diferită față de ceea ce știm din alte țări. Pe platformele de poker online se taxează rulajul (nu câștigurile), cu 5.3%. La un turneu cu buy-in de 100 de euro, platforma va reține automat 5.3 euro, care vor fi direcționați către stat.

Italia are o legislație clară, iar jucătorii de poker trebuie să plătească un impozit de 20% la retragere. Suedia este una dintre țările în care pokerul este foarte popular. Ba chiar până în 2014, autoritățile suedeze aveau monopol pe piața de poker online și aveau propriul operator – Svenska Spel. Situația a fost modificată, iar piața s-a liberalizat, astfel că jucătorii pot încerca de câțiva ani și serviciile unor operatori cu vechime în Europa.

Câștigurile din poker nu sunt impozitate atât timp cât acestea sunt obținute pe platforme înregistrate în UE. Dacă serverele companiei sunt hostate în afara UE, se plătește o taxă de 30%. Există și o parte bună, deoarece companiile care au sediul în Gibraltar sau Malta (țări populare printre companiile din domeniu) sunt recunoscute ca membri UE.

Franța este una dintre cele mai vechi țări din Europa în care s-au practicat jocuri de noroc în mod organizat și are și una dintre cele mai vechi legislații în domeniu. Aceasta a fost constant modificată, iar în forma actuală, jucătorii sunt obligați să-și declare câștigurile. Câștigurile de peste 1.500 de euro sunt taxate cu 12%. Pentru sume mai mici nu se plătesc taxe.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button