AdministratieLocal

Scandal pe contractul colectiv de muncă în ședința CJ Vaslui! Consilierii opoziției: „CJ-ul dă un sac de drepturi”

de Dănuț CIOBANU

 Consiliul Județean Vaslui a aprobat contractul colectiv de muncă negociat cu salariații din cadrul aparatului de specialitate. Consilierii din opoziție au reproșat conducerii CJ-ului că în document sunt prevăzute doar drepturi și nicio responsabilitate. Liderul de sindicat a explicat că responsabilitățile sunt trecute în legi și în contractele individuale de muncă.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a aprobat acordul colectiv și contractul colectiv de muncă negociate cu salariații din cadrul aparatului de specialitate. Documentul este elaborat la solicitarea Sindicatului Salariaților din Administrația Publică Locală a Județului Vaslui.

Acordul colectiv și contractul colectiv de muncă reprezintă convențiile în formă scrisă ce urmează a se încheia între CJ Vaslui, reprezentat prin președintele CJ Vaslui, și funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al consiliului județean, reprezentați prin Sindicatul Salariaților din Administrația Publică Locală a Județului Vaslui.

Liviu Iacob, consilier PNL, a spus că sunt foarte multe drepturi în acest contract colectiv de muncă, funcționarii trebuie să vină după un anumit orar la lucru, să respecte protecția muncii și apoi încasează banii din salarii.

„Nu este nicio obligație prevăzută între CJ și Sindicat. Un contract trebuie să aibă pe de o parte obligații și pe de altă parte drepturi. Acum CJ are doar obligații, iar funcționarii publici foarte multe drepturi. Ceva e în neregulă aici. Ce se întâmplă în cazul în care un funcționar public nu își face treaba? El are toate aceste drepturi prin contract. Nu este afectat deloc. CJ dă un sac de drepturi și dacă îți faci treaba și dacă nu ți-o faci!”, a spus Liviu Iacob.

Gheorghe Ocheanu, liderul Sindicatului din CJ Vaslui, a explicat că în acest contract colectiv de muncă este prevăzut doar ce este în legislație. În acest document sunt prevăzute norme privind securitatea în muncă, programul de lucru etc. și nu se poate prevede altceva. Liderul de sindicat a mai adăugat că responsabilitățile sunt prevăzute în legi și în contractele individuale de muncă.

În contract sunt stabilite anual numai măsuri referitoare la: constituirea și folosirea fondurilor destinate îmbunătățirii condițiilor la locul de muncă; sănătatea și securitatea în muncă; programul zilnic de lucru; perfecționarea profesională; alte măsuri decât cele prevăzute de lege, referitoare la protecția celor aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale sau desemnați ca reprezentanți ai funcționarilor publici.

Scopul încheierii acestora este de a asigura, în conformitate cu dispoziţiile legale, un serviciu public stabil, profesionist, transparent, eficient și imparţial, în interesul cetăţenilor, precum și al autorităţii administraţiei publice locale, eliminarea conflictelor de muncă, preîntâmpinarea grevelor, precum și asigurarea premizelor pentru îndeplinirea în bune condiţii a obligaţiilor izvorâte din raporturile de serviciu, respectiv raporturile de muncă.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button