LocalSocial

Direcția de Sănătate Publică Vaslui: Recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu trichineloză

Trichineloza (cunoscută și ca trichinoza) este o boală infecțioasă determinată de larve ale unor viermi paraziți. Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză prin consumul de came crud sau insuficient gatită sau produse din came care conțin larve ale acestor viermi paraziți.

Cel mai frecvent, carnea infestată cu larve de Trichinella spp provine de la animale precum: pore, cal, nutrie sau vanat (mistret, urs). Trichineloza nu se transmite de la om la om. 0 persoana bolnava nu transmite boala si nu te poti infecta de la o persoana bolnava,

Riscul de imbolnavire

La nivel mondial, se inregistreaza aproximativ 10.000 de cazuri noi de trichineloza pe an. In 28 de tari din spatiul economic european s-au inregistrat 39 de cazuri noi, in anul 2022, iar la noi in lara,

in anul 2023, s-au inregistrat 31 de cazuri noi, in crestere fala de anul anterior, cele mai multe cazuri fiind inregistrate In luna ianuarie, dupa consumul de alimente ( infestate) din perioada sarbatorilor de iarna.

Astfel, in tara noastra, eel mai mare rise de infectare este prin consumul de came de la porcii crescuti in gospodarie, deoarece acestia nu sunt supusi inspectiei veterinare, respectiv nu se trim it probe pentru testare de la animalele sacrificate.

Persoanele care consuma carne cruda sau garita insuficient sunt la rise de trichineloza, Chiar si consumul unei cantitati mici de carne cruda, cum ar fi gustatul preparatelor din carne pe parcursul

prelucrarii, poate sa puna persoanele la risco Carnatii, sunca de casa care contin came infestata pot determina cazuri de trichineloza. Procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele de Trichinella spp.

Prevenirea imbolnavirii

  • achizitionati animale de la unitati avizate sanitar veterinar;
  • aprovizionati-va cu carne si preparate din carne din unitati comerciale specializate care pun in

vanzare doar produse avizate sanitar-veterinar;

  • trimiteti probe de carne din porcul sacrificat in gospodarie in centre autorizate ale

autoritatilor sanitar- veterinare, pentru a se efectua examen microscopic ~i consumati carnea

doar dupa rezultatul negativ al examenului trichineloscopic;

  • trimiteti probe din camea de vanat in centre autorizate ale autoritatilor sanitar- veterinare,

pentru a se efectua examen microscopic ~i consumati camea doar dupa rezultatul negativ al

examenului trichineloscopic;

  • nu gustati camea, pana cand nu este complet garita; procedeele de sarare, afumare sau uscare a

carnii nu distrug larvele de Trichinella spp;

  • inaintea gatirii, congelati camea la 0 temperatura intre (-)15°C si (-)25°C, timp de 20-30 de

zile, grosimea feliei de came sa nu depaseasca 15 em;

  • gatili camea, camea tocata si vanatul salbatic, astfel inat sa se atinga temperatura de peste 710C

in toata masa de came (pana camea i~i schirnba culoarea din roz in gri);

  • curatati bine toate ustensilele care ating camea;
  • curatati bine masinile de tocat came inainte si dupa folosirea acestora la tocarea carnii de

porc/vanat ~icuratati toate suprafetele si a intrumentele folosite in aceasta activitate;

  • spalati-va bine mainile dupa manipularea carnii crude;
  • evitati hranirea animalelor cu resturi/maruntaie/sange, provenite de la vanat/porc crude,prelucrati termic aceste produse din came care urmeaza sa fie hrana pentru animale (de companie/ din gospodarie/porci).
  • Preveniti aparitia rozatoarelor in gospodaria in care se eresc porci.

Decembrie este luna in care se sacrifica porci in gospodarii, iar apoi se consuma camea sub diferite forme. Metodele de sarare, uscare, afumare sau proeesare eu microunde a carnii nu asigura distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse in eazul Inghetarii carnii de pore, timp de aproape trei saptamani, la 0 temperatura de minim minus 15 grade Celsius. Larvele se distrug si in cazul prelucrarii termice a carnii la 0 temperatura de peste plus 70 de grade Celsius. Inainte de a prepara toba, caltabosul, carnatii sau alte produse, este necesara realizarea unui examen triehineloscopic pentru a vedea daca nu eumva camea este infestata cu Trichinella spp. Recomandarea ferma este de testare a carnii de pore sau de mistret,

Diagnosticul bolii

Manifestarea clinica a bolii depinde de eantitatea de came ingerata, de gradul de infestare a carnii si de rezistenta organismului, variind de la forme clinice de boala usoare la cele eu evolutie grava spre deees, din eauza complicatiilor cardiovasculare sau neurologice. Odata ce parazitii sunt ingerati, sucul gastric acid dizolva capsula protectoare care inconjoara larvele, iar acestea sunt eliberate si tranziteaza in intestin, unde se maturizeaza in viermi adulti ~i se reproduc. Odata ce patrund in muschi,viermii se incapsuleaza in tesuturile musculare (striate), unde pot trai 0 perioada indelungata, pana la 40 de ani.

Se reeomanda prezentarea la medic/spital in cazul in care 0 persoana, dupa ce a consumatlgustat eame de pore/vanat insuficient preparata termic, manifesta cel putin trei dintre urmatoarele simptome:

– febra;

– sensibilitate si dureri musculare;

– diaree;

– edem facial;

– hemoragii subconjunctivale, subunghiale si retiniene.

Medicii pot cere efectuarea de analize de laborator pentru a demonstra raspunsul imun caracterizat prin aparitia de anticorpi specifici anti- Trichinella spp si mai rar pentru a evidentia prezenta larvelor de Trichinella spp in tesut obtinut prin biopsie musculara, Medicii care emit suspiciunea de trichineloza vor raporta cazurile, conform legislatiei in vigoare.

Evolutia bolii cuprinde:

– perioada de incubatie, cu durata intre 2 ~i 28 zile; perioada asimptomatica corespunzatoare maturarii larvelor ingerate in adulti, la nivelul

intestinului subtire;

– un stadiu intestinal, manifestat prin greata, diaree insotita sau nu de febra, disconfort/dureri

abdominale, lipsa poftei de mancare, varsaturi, oboseala;

– un stadiu de invazie tisulara (In special musculara), corespunzator migrarii larvelor nou-formate in sistemul circulator, catre musculatura striata; este caracterizat mialgii, tumefactia maselor musculare, edeme periorbitare sau ale fetei, eruptii urticariene, febra 38°C -40°C, tulburari neuropsihice (cefalee, pana la delir, coma), tulburari respiratorii, tulburari cardiace (miocardita cu tahicardie, tulburari de ritm);

– perioada de convalescenta, corespunzatoare inchistarii larvelor in muschi.

Tratamentul trichinelozei

Tratamentul pentru aceasta boala se face la recomandarea medicului care va urmari evolutia clinica dupa administarea medicamentelor. Receptivitatea fala de boala este general a, iar imunitatea este de scurta durata, reimbolnavirile fiind posibile.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button