LocalSocial

26 ianuarie – Ziua internaţională a vămilor

Ziua internaţională a vămilor, marcată în fiecare an la 26 ianuarie, începând din 1983, sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Vămilor (World Customs Organization – WCO), constituie un prilej pentru manifestarea solidarităţii internaţionale a administraţiilor vamale din întreaga lume şi pentru evidenţierea importanţei rolului vămilor în facilitarea şi securitatea comerţului mondial.

Tema din 2024 a acestei zile este „Customs Engaging Traditional and New Partners with Purpose”, potrivit site-ului wcoomd.org/, iar autorităţile vamale sunt chemate atât să susţină valorile tradiţionale cât şi să creeze noi parteneriate. Membrii Organizaţiei Mondiale a Vămilor vor avea oportunitatea de a-şi prezenta eforturile şi activităţile în acest domeniu, potrivit site-ului citat.

În calitate de centru global de expertiză vamală, Organizaţia Mondială a Vămilor este singura organizaţie internaţională cu competenţă în chestiuni vamale şi se poate numi, pe bună dreptate, vocea comunităţii vamale internaţionale, se menţionează pe site-ul wcoomd.org/.

Organizaţia Mondială a Vămilor, înfiinţată în 1952 sub denumirea Consiliul de Cooperare Vamală, este un organism interguvernamental independent, a cărui misiune este aceea de a spori eficacitatea şi eficienţa administraţiilor vamale. Organizaţia Mondială a Vămilor are în prezent 185 de membri (dintre care trei sferturi sunt ţări în curs de dezvoltare), responsabili pentru gestionarea a peste 98% din comerţul mondial. Membrii organizaţiei sunt împărţiţi în şase regiuni: America de Sud, America de Nord, America Centrală şi Caraibe; Europa; Orientul Îndepărtat, Asia de Sud şi de Sud-Est, Australia şi insulele din Pacific; Africa de Nord, Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu; Africa Centrală şi Africa de Vest; Africa de Sud şi de Est, potrivit site-ului wcoomd.org. România a aderat la această organizaţie în 1969.

Începuturile organizaţiei datează din anul 1947, când cele 13 guverne europene reprezentate în Comitetul pentru Cooperare Economică Europeană au decis crearea unui Grup de studiu care să înfiinţeze una sau mai multe uniuni vamale intereuropene, bazate pe principiile Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT). În 1948, Grupul de studiu a înfiinţat un Comitet Economic (predecesorul Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare) şi un Comitet Vamal, care avea să devină Consiliul de Cooperare Vamală.

test

La 4 noiembrie 1952, a intrat în vigoare Convenţia de constituire a Consiliului de Cooperare Vamală, iar prima sesiune a acestuia a avut loc la Bruxelles, la 26 ianuarie 1953. În 1994, Consiliul a adoptat denumirea de Organizaţia Mondială a Vămilor, pentru a reflecta mai bine tranziţia către o instituţie interguvernamentală cu adevărat globală. În 1999, Consiliul Organizaţiei Mondiale a Vămilor a adoptat Convenţia internaţională revizuită privind simplificarea şi armonizarea regimurilor vamale (Convenţia de la Kyoto revizuită), iar în 2003 – Convenţia privind asistenţa administrativă reciprocă în domeniul vamal.

Ca forum pentru dialog şi schimb de experienţă între reprezentanţii la nivel naţional ai vămilor, această organizaţie oferă membrilor săi o gamă largă de convenţii şi alte instrumente internaţionale, precum şi asistenţă tehnică şi servicii de pregătire. Pe lângă rolul vital jucat de Organizaţia Mondială a Vămilor în stimularea creşterii comerţului internaţional legal, sunt recunoscute la nivel internaţional şi eforturile acesteia de combatere a activităţilor frauduloase. Prin promovarea unui mediu vamal transparent şi previzibil, organizaţia contribuie în mod direct la bunăstarea economică şi socială a membrilor săi. Raportul anual al Organizaţiei Mondiale a Vămilor rezumă misiunea şi activităţile curente ale organizaţiei şi include date despre membrii acesteia.

Organizaţia Mondială a Vămilor cooperează cu o serie de organizaţii şi asociaţii, între care Secretariatul Commonwealth-ului, Secretariatul pentru implementarea CITES (CITES – Convenţia privind comerţul internaţional cu specii ale faunei şi florei sălbatice pe cale de dispariţie), Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie, Organizaţia Internaţională a Poliţiei Criminale (INTERPOL), Centrul Internaţional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migraţie, Consiliul Internaţional al Muzeelor, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Organizaţia Mondială a Comerţului ş.a., conform site-ului wcoomd.org/.

La sesiunile Consiliului Organizaţiei Mondiale a Vămilor din 2022, membrii au aprobat un nou Plan Strategic pentru perioada 2022-2025, cuprinzând un set de indicatori şi activităţi concrete pentru a răspunde nevoilor administraţiilor vamale în facilitarea comerţului, colectarea veniturilor, protecţia societăţii şi dezvoltarea organizaţională.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button