LocalSocial

Peste 500 de elevi au fost instruiți de polițiștii vasluieni cu ocazia Zilei Internaționale a Nonviolenței în Școală

Cu ocazia Zilei Internaționale a Nonviolenței în Școală, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, au lansat Campania “ARMONIE”, sub motto-ul: “Fii bun ori de câte ori este posibil. Întotdeauna este posibil!”.

Astfel, în perioada 27-31 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu cei din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității și structurilor de ordine publică, au desfășurat activități de informare pentru prevenirea violenței în rândul elevilor, cu scopul promovării comunicării non-agresive, pentru crearea unor relații de respect și înțelegere între elevi și profesori, conștientizării impactului negativ al violenței în mediul școlar, pentru prevenirea escaladării conflictelor și promovarea unui climat educational sănătos, învățarea și aplicarea de metode eficiente de gestionare a conflictelor, în spiritul nonviolenței și al dialogului constructiv.

De cele 22 de activități informativ-preventive au beneficiat 561 de preșcolari, elevi și profesori din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit  nr.15 Vaslui, Liceului Tehnologic “Dimitrie Cantemir” Fălciu, Școlii Gimnaziale Rânzești, Școlii Gimnaziale “Constantin Motaș ” Vaslui, Liceului Tehnologic “Ion Mincu” Vaslui, Școlii Gimnaziale “Alexandra Nechita ” Vaslui și Centrului Școlar de Educație Incluzivă “Elisabeta Polihroniade” Vaslui.

De Ziua Internaționale a Nonviolenței în Școală, polițiștii vasluieni, în parteneriat cu Penitenciarul Vaslui și în prezența inspectorul școlar general, profesor Ana-Cristiana Botan, au organizat o activitate interactivă inedită la Liceul Tehnologic “Ion Mincu” Vaslui, în cadrul căreia cei peste 110 elevi prezenți au putut asculta experiențele a doi tineri ce execută o pedeapsă privativă de libertate, condamnați pentru săvârșirea de infracțiuni de violență, respectiv de deținere și trafic de droguri.

Aceștia și-au expus mărturiile autentice, cu scopul  de a convinge elevii să înțeleagă consecințele grave ale comportamentelor agresive și consumului și traficului de droguri, atât din punct de vedere juridic, cât și social, psihologic, mental, precum și modul în care o alegere neînțeleaptă dintr-o anumită perioadă a vieții poate schimba ireversibil viitorul unui om, în sens negativ.

test

În cadrul prezentării, s-au purtat discuții despre violență, droguri, efecte/consecințe fizice, sociale, juridice, total pentru ca elevii să conștientizeze riscurile reale ce derivă din adoptarea și manifestarea unui comportament violent, a consumului de substanțe interzise, dar și găsirii de alternative sănătoase și sigure, care să îi inspire să facă alegeri informate, bazate pe respect față de diversitate și drepturile tuturor, onoare în alegerile și acțiunile personale, nonviolență ca fundament al educației și vieții cotidiene, inspirație pentru un viitor echilibrat si mai bun, empatie și curaj în fața provocărilor sociale.

Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenţei în şcoli:

–        Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii! Evitaţi prietenia persoanelor violente, sau conflictuale!

–        Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi! Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe!

–        Daca vreun coleg sau prieten vă roagă să faceţi ceva cu care voi nu sunteţi de acord, refuzaţi categoric, indiferent de promisiunile sau ameninţările primite;

–        Spuneţi-le prietenilor voştri să nu răspundă cu violenţă la provocările altor grupuri şi atrageţi-le atenţia asupra consecinţelor comiterii de fapte antisociale!

–        Când sunteţi jigniţi sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunţaţi profesorii, părinţii şi poliţia, pentru a fi ajutaţi;

–        Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victima acestora!

Recomandări pentru cadrele didactice:

–        Identificaţi elevii cu potenţial violent! Implicaţi-i în activităţile şcolare sau de timp liber şi încercaţi să le descoperiţi interesele şi aptitudinile!

–        Evitaţi focalizarea doar pe sancţiune şi excludere şi mai mult pe prevenţie şi susţinere a victimei şi a celui violent!

–        Introduceţi, în sesiunile de dezbateri cu elevii, teme relevante pe această problematică!

–        Derulaţi programe şi activităţi extracurriculare în unităţile de învăţământ: concursuri tematice, prezentări interactive a unor teme legate de violenţa şcolară!

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button