LocalSocial

Colectare scăzută! Județul Vaslui a avut o rată de sub 8 kg de ambalaje returnate pe cap de locuitor

În perioada ianuarie – decembrie 2024, județele Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea au raportat sub 8 kg de ambalaje returnate pe cap de locuitor. Sunt necesare măsuri prioritare de educare a consumatorilor și îmbunătățire a infrastructurii pentru colectare în aceste zone (în paralel cu creșterea generală a cantităților colectate pentru a ajunge la obiectivul anual de 80% recuperare).

Anul 2024 a fost un test important pentru Sistemul Garanție-Returnare, iar acum, la mai bine de un an de la lansare, putem analiza progresele, dar și obstacole care au mai rămas de depășit.

O analiză a cifrelor publice conduce la câteva concluzii ce pot ghida pașii următori în direcția unui sistem mai eficient:

Rata de returnare pentru 2024 a fost de 54,92%, sub obiectivul de 65% setat prin reglementare, iar acest rezultat a fost penalizat, prin OUG 154/2024, prin obligativitatea unor investiții în valoare de 300 milioane lei pentru modernizarea infrastructurii până în 2029.

Conform OUG 154/2024 s-a introdus o taxă de 2 lei/kg pentru materialele nereciclate, ceea ce ar putea pune presiune suplimentară pe comercianți, producători și consumatori. De asemenea, a fost introdusă obligativitatea de a fi raportate semestrial cantitățile reciclate către Administrația Fondului pentru Mediu.

test

Mai multe puncte de colectare și echipamente de colectare automata pot contribui semnificativ la creșterea performanței SGR. La momentul actual, SGR operează 7 centre de sortare și numărare și aproximativ 5.300 de RVM-uri (echipamente de colectare).

Performanțele financiare pentru 2024 sunt mai bune decât se aștepta, dar pentru 2025, se prognozează o presiune financiară semnificativă pe fondul obiectivelor de reciclare mai ambițioase și al unor presiuni previzibile de reducere a tarifelor de administrare.

OUG 154/2024 introduce taxe suplimentare pentru materialele nereciclate și penalități pentru neatingerea obiectivelor de reciclare. Aceste schimbări pot pune presiune suplimentară pe producători, comercianți și consumatori, dar sunt necesare pentru a sprijini infrastructura de reciclare și obiectivele ambițioase de mediu.

În perioada ianuarie – decembrie 2024, județele Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea au raportat sub 8 kg de ambalaje returnate pe cap de locuitor, indicând necesitatea unor măsuri prioritare de educare a consumatorilor și îmbunătățire a infrastructurii pentru colectare în aceste zone (în paralel cu creșterea generală a cantităților colectate pentru a ajunge la obiectivul anual de 80% recuperare).

La nivel național, cantitatea medie de ambalaje returnate pe cap de locuitor în 2024 a fost de 11,35 kg, cu valori ce variază între 6,16 kg (valoarea minimă) și 23,53 kg (valoarea maximă). În București, Ilfov, Constanța și Brașov s-au înregistrat rate de colectare de peste 15 kg pe cap de locuitor, demonstrând performanțe remarcabile în cadrul sistemului de gatanție-returnare.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button