Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui a emis actul de reglementare pentru proiectul „Reconversie zona urbană degradată a fostei garnizoane Vaslui în spațiu verde și de agrement”. Amenajările propuse în cadrul proiectului vizează un teren de joacă pentru copii, amfiteatru, punct de apa, grupuri sanitare, spații pentru petrecerea timpului liber dotate cu mobilier urban, alei pietonale, zone deschise tip piațetă etc.
Proiectul propune: reorganizarea spațială a zonei, mobilarea cu echipamente specifice pentru activitățile în aer liber, crearea unor trasee pietonale care să faciliteze tranzitarea și accesul, revigorarea spațiilor verzi, plantarea de arbori și propunerea unor garduri vii cu scopul de filtru vizual și delimitare clară a zonei amenajate.
Amplasamentul va fi protejat de zonele de circulatie auto prin utilizarea unei împrejmuiri cu elemente verticale (variații de specii de arbori/arbusti), de înălțime variabilă.
„Prin noua amenajare, din vegetația înaltă existentă vor fi păstrati doar 18 arbori. Restul vegetației crescută spontan va fi îndepărtată. Suprafața totală a spațiilor verzi este de 90.530,50 mp, reprezentând peste 90% din aria terenului existent în suprafața de 100.026 mp. Astfel, un procent de 9.50% (9.495,50mp) din suprafața spațiilor verzi a fost mineralizat în scopul obținerii unor zone de relaxare si agrement și pentru a facilita o legătură pietonală de tranzit și legaturi auto pentru mentenanță”, au precizat reprezentanții APM.
Amenajările propuse dispun de teren de joacă pentru copii, amfiteatru, punct de apa, grupuri sanitare, dotate cu mobilier specific, spații pentru petrecerea timpului liber dotate cu mobilier urban, alei pietonale, zone deschise tip piațetă, zone intime pentru relaxare (gradini tematice), cișmele pentru băut apă, iluminat, panouri informative, rasteluri pentru biciclete, plantații de arbori, spații verzi cu gazon și sisteme de irigare.
Se vor amplasa obiecte de mobilier urban inteligente – bănci, corpuri de iluminat, coşuri de gunoi, echipamente de joacă. Pentru iluminat, aprovizionare cu apă şi canalizare, gaz vor fi realizate racorduri la reţelele edilitare din zona amplasamentului.
Accesul principal se realizeaza pe latura sudica, accesuri secundare în partea nordică și vestică a zonei.