Social

Când bunul-simț învinge cenușiul blocurilor – Colțul de rai de la parter

de Simona MIHĂILĂ

O bârlădeancă ne oferă tuturor o lecție despre cum să aduci frumusețea traiului de la curte, în fața blocului. Cu multă inteligență și cu o investiție financiară minimă, femeia și-a încropit o adevărată oază de confort. Deșeurile au fost transformate în obiecte de decor pentru grădinița plină de flori și de gazon. Chiar pe lângă blocul cu pricina trece un firicel de apă dincolo de care începe pădurea Grădinii Publice, dar în loc să profite de acest colț de poveste oferit de natură, localnicii îl acoperă zilnic cu mormane de gunoaie.

Un adevărat colț de rai, vibrant și plin de culoare, dă viață parterului unui bloc din Bârlad. O mică grădiniță care a prins contur pe un teren bătătorit, plin de bălării, ca mai toate spațiile așa-zis verzi dintre blocurile din oraș. Micuța grădină, situată la parterul unui dintre blocurile de la IRB (Rulmenți SA), a devenit atracția a sute de bârlădeni care, fie au văzut poze pe facebook, fie au trecut prin zonă.
Meritul pentru acestă oază este al Irinei Comănescu, o bârlădeancă tânără, mamă a doi copii, care a refuzat să se lase intimidată de cenușiul blocului în care locuiește. Fără prea multe lamentări și fără a aștepta cu mânile în brâu ca alții să-i pună pe tavă curățenia, femeia și-a suflecat mânecile și s-a pus pe treabă.
În numai o lună, în fața ferestrei garsonierei în care locuiește a răsărit un loc de vis în care Irina adoră să-și savureze cafeluța de dimineață. Există acolo gazon, flori plantate direct în pământ, dar și în ghivece suspendate, alei micuțe cu pietriș, mărginite de pietre vopsite în culori vii și câte și mai câte minunății care încântă ochiul, totul desfășurat pe o suprafață de cel mult 15 mp.
„Acum doi ani, am împrejmuit spațiul din fața ferestrei mele și a vecinului meu, pentru a adăposti niște căței. După care mi-a venit ideea să încropesc această grădină. Am vrut un loc aparte, pentru mine”, ne-a povestit Irina Comănescu.

Deșeuri transformate în obiecte de decor

Mai întâi, Irina a cărat cu mâinile ei pietre și cărămizi „de la râpă”. „Râpa” este un loc dosit din vecinătatea blocului unde „gospodarii” depozitează ilegal gunoaie. A cărat pietrele două câte două, le-a spălat și apoi le-a vopsit în diverse tonuri de galben, roșu și portocaliu.
Le-a aranjat în așa fel încât să formeze alei în micuța grădiniță. A acoperit aleile cu pietriș mărunt cumpărat de la un depozit de construcții, iar restul spațiului l-a semănat cu gazon cumpărat de la supermarket.
A adus, apoi, pe rând, flori: dalii, panseluțe, crăițe, petunii, mușcate și multe altele. Un colț al grădinii a fost decorat cu un cauciuc găsit tot la „râpă”, pe care Irina l-a vopsit în galben și portocaliu și l-a transformat într-un ingenios ghiveci de flori.
Ochiul de gospodină al Irinei a descoperit, în apropierea blocului, un grilaj din metal coșcovit, care fusese cândva atașat în chip de gratii la fereastra unor vecini. L-a curățat, l-a vopsit și a făcut din el suport pentru o sumedenie de ghivece multicolore, evident, pline cu flori.

Cele două cutii de vopsea pe care femeia le-a achiziționat pentru a colora pietrele, cauciucul și grilajul, au făcut și alte minuni. În grădină trona un stâlp de iluminat dezafectat, plin de rugină, pe care Irina l-a transformat într-un obiect de decor de toată frumusețea după ce l-a vopsit în roșu și portocaliu.
La un moment dat, a constatat că, pentru a ajunge la sârma pentru rufe, e nevoită să calce pe gazon. S-a hotărât să-și facă potecă din pietre colorate, dar nu s-a îndurat să o amenajeze peste iarba verde pe care o îngrijea ca pe ochii din cap. Și-a amintit de un film, în care personajul fura gazon pentru a-l duce în propria sa curte, așa că femeia s-a inspirat din rețeta acestuia: a decupat cu un cuțit bucați de pamant cu tot cu gazon și l-a replantat, tot în grădiniță, lângă peretele blocului. „Ca sa oprească stropii de ploaie care săreau pe pământ și pătau peretele”, ne explică Irina.

Hoții, fugăriți de lămpile cu senzori de mișcare cumpărate cu doar 6 lei

Gazonul e îngrijit regulat cu ajutorul unui foarfece obișnuit. „Când crește prea mult, iau foarfeca și o tund cum ai tunde părul, șuviță cu șuviță”.
Florile și gazonul cresc în compania mai multor obiecte de decor pe care femeia le-a cumpărat din magazin: ciupercuțe din lemn, coșulețe, iepurași, fluturași și alte figurine din pâslă, lemn și nuiele.
Frumusețea acesui colț de rai le-a făcut cu ochiul și hoților. Dar Irina a găsit un antidot la fel de isteț: a montat în grădiniță și în dreptul ferestrelor corpuri de iluminat cu senzori de mișcare. Pe lângă faptul că se aprind instantaneu atunci când musafirii nepoftiți se apropie, lămpile nici nu consumă curent electric, fiind încărcate cu energie solară.
„Le-am cumpărat ieftin, cu numai 6 lei bucata”.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ZF9Tg3pgd7c&w=420&h=315]
De altfel, întreaga investiție a fost făcută cu bani extrem de puțini, singura cheltuială mai serioasă fiind gardul cu care a împrejmuit spațiul din fața ferestrei și care a costat 200 de lei. Sumă pe care Irina a împărțit-o cu vecinul de alături, întrucât grădina se desfășoară și sub fereastra lui.
„În rest, totul a fost cumpărat cu mărunțiș. Nu știu dacă florile, gazonul, pietrișul, vopseaua, corpurile de iluminat și figurinele au costat, în total, 100 de lei. Cred că mai puțin. Nu am ținut cont, deoarece nu am cumpărat tot odată, ci în timp”.

Un colț de natură inundat de gunoaie

Realizarea Irinei nu este doar o lecție de civism, ci și o mostră de bun-simț tot mai rară în rândul locatarilor de la bloc. Cu atât mai demnă de admirație, cu cât blocul în care femeia locuiește este înconjurat de gropi (pe care autoritățile refuză să le plombeze, nefiind vizibile din stradă), dar și de gunoaie. Acestea din urmă nu cresc singure, ci sunt ale „gospodarilor”, unii aruncându-le direct de la etaj, după cum au putut constata reporterii Est News.
Este cu atât mai regretabil cu cât, la nici trei metri de blocul cu pricina trece un firicel de apă („râpa”) dincolo de care începe pădurea deasă care se unește cu cea a Grădinii Publice. Dacă toți oamenii de acolo ar avea măcar puțin din spiritul de gospodar al Irinei Comănescu, probabil că zona ar deveni o feerie, căci nu sunt multe blocuri în Bârlad cu vedere la pădure. În loc de bănci și spații de relaxare, nesimțirea unora a transformat firicelul de apă și marginea pădurii într-un loc permanent plin de gunoaie. Cărora nici omul de serviciu nu le mai face față.

Related Articles

One Comment

  1. Foarte frumos. Cati locatari la bloc fac lucru acesta?. Sunt foarte putini, si sa nu minimalizam ca mai sunt si alte spatii verzi bine intretinute in oras, dar nu la un camin de nefamilisti cum era numit acest bloc. Felicitari si dati cat mai multe exemple de acest gen ca merita sa cunoasca mai multi de harnicia si priceperea unor gospodari in cazul nostru o gospodina.

Back to top button