Home / Social / Săraci, dar construim biserici! (FOTOREPORTAJ)
La marginea celui mai nou cartier de case din Bârlad - Deal II - se ridică într-un ritm alert un nou lăcaș de cult. După cum se poate vedea, lucrările sunt destul de înaintate, iar acest lucru a fost posibil grație donațiilor făcute de enoriași. Că doar Episcopia Hușilor n-o fi chiar atât de nechibzuită încât să suporte din fonduri proprii construirea vreunei biserici. E inexplicabil cum de mulți dintre bârlădeni își deschid larg portofelele atunci când e vorba de așa ceva, dar devin circumspecți când le ceri să ajute o familie necăjită!

Săraci, dar construim biserici! (FOTOREPORTAJ)

Răzvan CĂLIN

În timp ce toată lumea se plânge de sărăcia acestor meleaguri, bisericile noi răsar la Bârlad ca ciupercile după ploaie.

Nu știm cum se facă că deși suntem catalogați drept cea mai săracă zonă din țară, totuși Bârladul e înțesat de biserici. Ba chiar la un moment dat, orașul rulmenților era socotit drept urbea cu cele mai multe lăcașuri de cult din țară, raportat la numărul de locuitori, având nu mai puțin de 15 biserici.

Între timp cred că am pierdut trofeul, însă cu siguranță ne menținem printre orașele fruntașe la capitolul construiri biserici. Nici nu se putea să fie altfel mai ales că trend-ul la nivel național este acesta: sărăcie, mare sărăcie, dar construim biserici într-un ritm amețitor. La un moment dat s-a făcut chiar o statistică care spune că în România se construiesc câte 10 biserici pe lună. Și uite așa am ajuns ca în țara noastră să avem de cinci ori mai multe biserici decât școli. Crede și nu cerceta, e mai valabil ca oricând!

Revenind la urbea Bârladului, trebuie spus că până și administrația locală se implică foarte activ în a pune umărul la ridicarea unor astfel de lăcașuri de cult, alocând sume importante de la bugetul local. Acum, nu spune nimeni că trebuie neglijat total și acest aspect din viața unei urbe. Însă, când vezi că spitalul se zbate de la o lună la alta să supraviețuiască, unele școlile funcționează în condiții precare, străzile arată ca după bombardament, iar biserici nou-nouțe încep să răsară ca ciupercile după ploaie, începi să te întrebi cam care ar fi prioritățile? Biserici sau străzi decente, spitale dotate corespunzător sau biserici, iar exemplele ar putea continua la nesfârșit. Vă prezentăm mai jos o fărâmă din această sarabandă febrilă a construirii de biserici într-o zonă socotită a fi polul sărăciei din România.

Răzvan CĂLIN În timp ce toată lumea se plânge de sărăcia acestor meleaguri, bisericile noi răsar la Bârlad ca ciupercile după ploaie. Nu știm cum se facă că deși suntem catalogați drept cea mai săracă zonă din țară, totuși Bârladul e înțesat de biserici. Ba chiar la un moment dat, orașul rulmenților era socotit drept urbea cu cele mai multe lăcașuri de cult din țară, raportat la numărul de locuitori, având nu mai puțin de 15 biserici. Între timp cred că am pierdut trofeul, însă cu siguranță ne menținem printre orașele fruntașe la capitolul construiri biserici. Nici nu se putea…

Review Overview

About Razvan Calin

2 comments

 1. Aproximativ 60.000 de români au dat între 43 şi 153 de euro, ca să stea 2
  ore în Piaţa Constituţiei, pe caniculă şi fără apă şi să-l vadă pe
  Robbie Williams cum cântă cu coarne de drac pe cap şi mâinile pline de
  tatuaje, dar nu ar da nici morţi un leu pentru construirea unei
  biserici!

  • Hai sictir! Biserica are bani sa ingroape tot barladul in aur. Nu compara un artist, foarte bun de altfel, cu o ORGANIZATIE NATIONALA DE FURAT BANI atat de la oameni cat si de la stat prin neplata de impozite. Cand o sa faca biserica macar o casa de copii, atunci poate ca o sa merite o farama de respect. Pana atunci MU%E BOR!

x

Check Also

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

Inaugurarea sălii de sport de la Școala „Episcop Iacov Antonovici”, o nouă incertitudine pentru deschiderea anului școlar

Mai sunt trei săptămâni până ...

%d blogeri au apreciat: