Home / Agricultura / Adio fructe! Plantațiile de cais și zarzăr, afectate sever de temperaturile scăzute

Adio fructe! Plantațiile de cais și zarzăr, afectate sever de temperaturile scăzute

În cursul nopții de 15-16 martie 2020, la nivelul județului Vaslui s-au înregistrat temperaturi destul de scăzute, cuprinse între minus 6 și minus 10 grade Celsius, afectând speciile pomicole de cais și zarzăr. În această perioadă, cele două specii se află în fenofazele de buton alb și înflorit, în sensul că mugurii și florile au înghețat, iar ulterior s-au necrozat.

Potrivit informațiilor furnizate de către producătorii de fructe de pe raza comunelor Albești, Laza, Puiești, Pogana și Zorleni, pierderile estimate sunt cuprinse între 40 și 100% atât în plantații, cât și la pomii răzleți (din grădinile populației).

În județul Vaslui, suprafața ocupată cu livezi de cais este de numai 12 hectare din suprafața totală de 2.618 hectare livezi și pepiniere pomicole, iar numărul pomilor răzleți de cais și zarzăr este de 101.834 bucăți.

”Temperaturile scăzute din ultima perioadă au afectat cu precădere plantațiile de caiși și zarzări. Pomicultorii care au aigurate plantațiile vor beneficia de plata daunelor. Au fost nopți foarte reci, cu temperaturi care au scăzut până la minus 10 grade”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

Ținând cont de pierderile pe care le pot provoca factorii naturali de risc asupra plantațiilor pomicole, cum ar fi: seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtună, vijelie, recomandăm producătorilor de fructe să-și asigure plantațiile pe care le exploatează. Fermierii pot să acceseze prin intermediul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Vaslui, submăsura 17.1  ”Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală, prin care se restituie beneficiarilor între 55 și 70% din valoarea primei de asigurare, în funcție de dimensiunea economică a fermei.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

x

Check Also

Start la înscrierile în programul pentru susținerea producției de usturoi!

Fermierii din județul Vaslui pot depune cererile de înscriere ...

Coronavirusul nu blochează programul de împăduriri din această primăvară

Pandemia de coronavirus nu blochează programul de împăruriri pe ...

APIA Vaslui a suspendat activitatea de vizare a carnetelor de rentier agricol

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: