100 de deținuți așteaptă eliberarea sau pedepse mai blânde: Mica evadare
Miercuri seară, la Penitenciarul Vaslui, comisiile de magistrați au finalizat evaluarea dosarelor deținuților care se vor bucura de incidența legii mai favorabile, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal. Aproximativ 10% dintre condamnații încarcerați la Vaslui vor fi eliberați sau li se vor micșora pedepsele. Șase complete de judecată sunt pregătite la Vaslui special pentru soluționarea contestațiilor la executare. Prioritatea zero pentru instanțe o constituie deținuții care urmează a fi puși în libertate de îndată ca urmare a faptului că pedepsele executate sunt mai mari decât limitele prevăzute de noul Cod Penal.
Instanțele vasluiene se află în toiul pregătirilor pentru intrarea în vigoare a noului Cod Penal și a valului de contestații la executare ce urmează a fi înaintate din penitenciare pentru deținuții care se vor bucura de incidența legii mai favorabile. La nivelul tuturor judecătoriilor s-au luat măsuri speciale pentru soluționarea unor astfel de cereri, zilele acestea fiind convocate colegiile de conducere pentru a se stabili numărul exact de judecători învestiți pentru cauzele respective.
La Judecătoria Vaslui, șase complete urmează a soluționa exclusiv contestațiile la executare care vor fi transmise din penitenciar. Având în vedere că 1 februarie, data la care vor intra în vigoare noul Cod Penal și noul Cod de Procedură Penală, cade într-o zi de sâmbătă, s-a stabilit ca, luni, 3 februarie, să se soluționeze toate contestațiile la executare pentru toți deținuții care au executat pedepse mai mari decât limitele prevăzute de viitoarele normative. Așa cum cere uzanța europeană, aceștia vor fi puși în libertate de îndată.
Ulterior, respectându-se practica repartizării aleatorii, vor fi soluționate și cererile deținuților care urmează a beneficia de o reducere a limitelor pedepsei.
Pe lângă forfota din instanțe, pregătiri intense au loc și în penitenciare. La Vaslui, cele două comisii formate din procurori și judecători pentru a evalua dosarele deținuților și-au încheiat evaluarea miercuri seară. Dosarele a aproximativ 100 de deținuți, ceea ce reprezintă 10% din totalul persoanelor private de libertate din Penitenciarul Vaslui, urmează a fi înaintate instanțelor.
Reevaluarea dosarelor nu înseamnă rejudecare, ci reanalizarea faptelor din perspectiva noilor prevederi penale, persoanele private de libertate bucurându-se de principiul “legii mai favorabile”. Condamnările deținuților care au săvârșit fapte pedepsite mai blând de noul Cod Penal vor fi redozate de judecători, ia deținuții în cauză vor primi noi mandate de executare.
Clemență pentru hoți, tâlhari, escroci
Regândirea sistemului de sancționare a faptelor penale a stârnit multe controverse, cu atât mai mult cu cât limitele pedepselor scad la mai puțin de jumătate în cazul multor infracțiuni. Spre exemplu, dacă în actualul Cod Penal furtul este pedepsit cu închisoare de la unu la 12 ani, în noul cod hoții riscă doar între unu și trei ani. În cazul furtului calificat, pedeapsa maximă este de cinci ani, față de 15 ani, cât este în prezent. La tâlhărie, limita de pedeapsă scade la la 18 ani, la șapte!
Pentru infracțiunile de înșelăciune, diminuarea limitelor de pedeapsă este și mai drastică. În prezent, autorul unei înșelăciuni în formă simplă riscă între șase luni și 12 ani de detenție, în timp ce pentru înșelăciunea cu consecințe deosebit de grave, pedeapsa este cuprinsă între 10 și 20 de ani de închisoare. În cazul infracțiunii de delapidare, pedeapsa maximă scade de la 15 la șapte ani, iar la luare de mită, limita maximă de pedeapsă scade cu doi ani, de la zece la opt ani.
O reducere considerabilă o vom întâlni și pentru cei care constituie grupuri infracționale organizate: limitele de pedeapsă scad de la trei – zece ani, la unu – cinci ani. În cazul grupurilor organizate care comit infracțiuni pentru care pedepsele prevăzute sunt mai mari de zece ani, condamnarea maximă va fi de zece ani, față de 25 de ani, în prezent.
O scădere a pedepselor se înregistrează și pentru infracțiunile la viața sexuală. Dacă, în cazul violului (forma simplă), limitele de pedeapsă rămân neschimbate, trei – zece ani, în cazul violurilor cu victime minore, limita maximă de pedeapsă scade de la 18 la 12 ani! Și în cazul actului sexual cu minor, autorii vor scăpa mai ieftin, limitele scăzând de la trei – zece ani, la unu – cinci ani!