Apele sunt tot mai tulburi la AJVPS: Hărțuire fără limite
Cei care au sesizat la procuratură ilegalitățile comise de conducerea Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui sunt anchetați și li se fabrică dosare pentru a fi scoși din organizație și, eventual, pentru a fi dați pe mâna autorităților. Virgil Cadăr, președintele AJVPS, a vrut să sune la 112 pentru că simplul motiv că un vânător vorbea tare! Cel în cauză tocmai îl acuza de braconaj. Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, și-a dat demisia din conducerea AJVPS Vaslui, motivând simplu: “Eu nu suport mizeriile! Eu nu fac măgării!”
Supărați peste măsură din cauză că nouă membri ai Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, reprezentând 300 de vânători din tot județul, i-au dat pe mâna procurorilor, Virgil Cadăr și Vasile Negru, președintele și, respectiv, directorul organizației, s-au pus pe hărțuială. Primul care a intrat în “luneta” lor este Lucian Epure, un paznic de vânătoare. După ce, o lună întreagă, l-au bombardat cu tot felul de adrese expediate după data la care omul trebuia să se prezinte la ordin și nu i-au mai plătit salariul, cei doi l-au anchetat disciplinar.
De exemplu, l-au pus să răspundă în scris unde a lucrat. Vânătorul a răspuns: “În grădină. Azi dimineață, am lucrat în grădină”. Când Epure i-a întrebat de ce nu i-au plătit salariul pe octombrie, Cadăr i-a replicat: “Salariul ți-l iei de acolo de unde ai lucrat. Mergi în grădină și ia-ți salariul!”
Șefii au continuat cu întrebările stupide, scopul evident fiind acela de a mai strânge ceva hârtii la dosar care să «demonstreze» că vânătorul este indisciplinat. Cum Epure devenise ușor iritat și a început să vorbească mai tare, tot Cadăr s-a gândit că la dosar ar prinde bine o reclamație la Poliție. Drept pentru care i-a spus brusc: “Dacă mai vorbești tare, sun la 112!” Omul s-a uitat la el ca la desene animate. “Mi-ați oprit salariul, mă frecați pe toate ușile, mă chemați de sute de mii de ori. Urmăriți să mă distrugeți”, le-a spus Lucian Epure. “Nu te distruge nimeni, tu te autodistrugi”, a sărit Negru.
Conștient fiind că nu este o anchetă corectă, Lucian Epure le-a închis gura înainte de a părăsi încăperea: “Domnilor, ce faceți dumneavoastră este bătaie de joc. Luați și completați dumneavoastră răspunsurile!”
Nod în papură
Cadăr și Negru urmăresc însă să-i pună în cârcă lui Epure și fapte mai grave. De exemplu, că nu-și face serviciul cum trebuie.
“Joia trecută, m-a sunat Negru și mi-a spus că, la mine pe fond, s-a găsit un țap împușcat, mort. Apoi m-a întrebat unde sunt. I-am răspuns că sunt acasă, iar el mi-a spus: «Ei bine, lasă, dacă tu ești acasă, îl trimit pe Gigi acolo. După asta, am pus mâna pe telefon și l-am sunat pe pădurar. Mi-a spus că la Miclești s-a găsit țapul, pe teren la mine. Sun pădurarul și îl întreb dacă a găsit el țapul. Mi-a spus că nu știe nimic. L-am rugat să iasă până în stație. De la canton până în stație la DN Iași-Vaslui este o distanță de circa 100 de metri. I-am spus să se uite în șosea să vadă dacă nu este vreun țap accidentat. În timp, eu am luat patru mistreți accidentați de acolo și vreo trei-patru căprioare. Âsta mi-a spus că se duce să vadă. M-a sunat și mi-a spus: «Măi frate, nu e niciun țap, nicio mașină, nicio mașină de poliție, niciun accident, nimic». Pădurarul avea niște băieți la marcat în pădure. Îl sună pe unul dintre ei și află că. într-adevăr. s-a găsit un căprior, că era mascul sau femelă nu știu, la o lucernă, dar pe fondul 10 Dănești, nu pe 13 Solești, unde sunt eu. Nu mai știu ce s-a întâmplat cu țapul, cert este că, acolo, în costa barajului Solești, cu câteva zile înainte, a avut vânătoare grupa Codăești. Acu’, nu poți să știi, eu n-am fost cu ei la vânătoare. O fi tras unul din grupă, cred că l-a rănit, o fi ieșit țapul și a murit joi. Asta ar fi explicația. Ei vor să spună că nu mi-am făcut treaba și că s-a braconat pe fondul meu”, ne-a declarat Lucian Epure.
El a adăugat că foarte mulți vânători sunt braconieri: “Sunt o grămadă de vânători «pătați în asociație». Âștia nu o să țină nicodată cu mine pentru că, pot spune clar, sunt braconieri. Deci, dacă prind o autorizație colectivă la mistreț sau la iepure, ăștia omoară tot ce prind. Âștia sunt adepții lui Cadăr și ai lui Negru. Atât timp cât ei nu-și fac datoria să asigure pază… Să spună: «Dacă l-am prins, l-am prins. Nu contează că e nepotul nu știu cui, dacă l-am prins că a braconat, l-am exclus din asociație și îi fac dosar penal». Ei însă nu fac așa. Ei fac dosare penale ca să scape numai de necăjiți din ăștia care au câte cinci copii acasă și o femeie care nu este angajată sau care lucrează pe salariul minim, ca și mine. Pe ăștia îI prinde poliția pe capete. Îs victime curate. Da’ pe alde Dobârceanu, pe Florescu, pe alți mahări nu i-a pândit nimeni niciodată. Și dacă te duci la filială, cum m-am dus eu cu raport făcut lui Dobârceanu, ei spun repede că nu este pe ordinea de zi, deși statutul prevede că orice raport, orice sesizare se pune în discuție în ședința de comitet sau de consiliu imediat următoare».
Cadăr, acuzat de braconaj
Fiind paznic de vânătoare la fondul 13 Solești, Lucian Epure susține că l-a prins pe actualul președinte al AJVPS Vaslui, braconând. Mai mult, această faptă este înregistrată la asociație fiindcă el însuși i-a făcut raport lui Virgil Cadăr.
“I-am făcut raport lui Dobârceanu, dar i-am făcut raport și lui Cadăr pentru că a braconat pe Solești. Nu mai țin minte în ce an, în 2008 sau 2007, trăia Titi Rădăcină, Dumnezeu să-l ierte. Cum a fost. Eu cu Hordilă și cu frate-meu aveam autorizație la căprioară. Era iarnă. Fiind ceață, ne-am oprit la intersecția DN Vaslui-Iași cu drumul Solești- Știoborăni și ne uitam unul la altul.
N-aveam ce pândă să facem la căprioare, că nu vedeai la 10 metri. Le-am spus: «Ori așteptăm să se ridice ceața, ori mergem acasă și rămâne pe altădată. Cât am stat noi să ne mai gândim dacă să așteptăm sau nu, pac, oprește o mașină lângă noi. Un jeep.
Ne-au văzut, însă fiindcă eram îmbrăcați în camuflaj, în haine de vânătoare, Adrian Tighici (directorul Gaz-Est SA Vaslui – n.r.) și cu Mihăiță Panțiru (fostul director al Fiscului vasluian – n.r.) au făcut o confuzie. Ei au crezut că suntem invitați la aceeași vânătoare la care se duceau și ei. S-au dat jos din jeep, au venit, au dat mâna cu noi și ne-au spus că vine și președintele (Virgil Cadăr – n.r) din urmă și mergem la vânătoare. Noi am rămas stupefiați. La un moment dat, i-am spus: «Domnule Tighici, noi nu știm de nicio vânătoare, noi suntem cu autorizație individuală la căprioare». «Aaa, v-am văzut îmbrăcați așa și am crezut că începem de aici, că ne-a zis Dobârceanu că este aici o pădure bună cu mistreți», ne-a zis Tighici. Am continuat: «Aveți autorizație la mistreț pe Solești?», la care Panțiru zice cu tupeu: «Da’ ce mă-ntrebi, domnule, pe mine?» I-am zis că îl întreb în calitate de paznic de vânătoare și că eu n-am fost anunțat că ar fi vreo vânătoare de mistreți pe fondul pe care-l păzesc. Și-au dat seama că au gafat, s-au urcat în mașină și au plecat”, ne-a declarat Epure.
După plecarea jeepului, paznicul de vânătoare a sunat la sediul AJVPS Vaslui pentru a afla dacă este organizată vânătoare pe fondul 13 Solești.
“Am pus mâna pe telefon și l-am sunat pe Apetroaie (fostul director al AJVPS Vaslui – n.r), Dumnezeu să-l ierte. Îi spun de Tighici și de Panțiru și îl întreb dacă le-a dat autorizație pe Solești. Apetroaie tot timpul ne spunea cine, ce vânează, de când și până când. Nu conta că e ștab sau vânător de rând. Mi-a pus că le-a dat autorizație, dar pe fondul 10 Dănești, nu pe 13 Solești.
L-am sunat pe Cadăr și l-am întrebat dacă are vânătoare pe fondul nostru.
M-a întrebat: «Luciene, unde ești? Oprim acum și stăm de vorbă». După puțin timp, apare și mister Cadăr, cu toată elita. Numai oameni «grei» invitați la vânătoare. Niciun «prost» de rând. Deci, comando-ul. Ca să vedeți cât de mincinos poate să fie, îmi spune: «Luciene, vezi-ți liniștit de treabă. Du-te cu domnul Hordilă, faceți-vă căprioara, ce aveți de făcut, că eu nu vânez pe Solești, eu mă duc la coasta barajului, să caut mistreți acolo». În fața barajului, unde a zis el, într-adevăr, e pe fondul 10 Dănești, unde a fost găsit zilele trecute și căpriorul mort despre care am spus mai înainte. Am zis: «Bine, dom’ președinte», dar n-am pus botul și am mers la deal, spre Știoborăni”.
Evident, paznicul de vânătoare, fratele său și Hordilă i-au pândit pe mahări. “Le-am spus băieților care erau cu mine că eu nu cred că ăștia nu calcă pe Solești. Ne-am hotărât să-i pândim. Se ridicase și ceața. Și stăm, se face ora 10, apoi 11, 12, auzeam focuri de pușcă. Zona era confundabilă pentru că de la coasta barajului doar șoseaua desparte fondul meu. La un moment dat, le-am spus: «Hai să mergem la Popești, că ăștia sunt acolo. Focurile se aud de acolo. Eu cunosc cum e ecoul în văile astea. Se trage dintr-o parte și se aude în alta.
Ne-am urcat în mașină. Hordilă încă nu era corupt. Eram cu jeep-ul lui. Când am ajuns la cantonul silvic Știoborăni, în față ne-au apărut patru mistreți care trecuse strada. Era zăpada până la brâu. Și după ei, un câine de vânătoare, cu zgardă la gât. Câinele era derutat, obosit, cu limba scoasă. Mă dau jos din mașină. Când m-a văzut în haine de vânătoare, câinele a venit la mine. L-am urcat în mașină și l-am sunat pe Dobârceanu, cu gândul să-i dau câinele. L-am întrebat unde e, dar m-a mințit. Nu mi-a spus că se află în apropiere. Când i-am spus că am găsit un câine care fugea din urma porcilor, a recunoscut că e la Miclești. Începuse să se întunece. Hordilă nu a vrut să se dea jos din mașină, dar de dus ne-a dus până acolo. Cobor. Băieții terminaseră vânătoarea, dar între timp am fost și la Popești sus și am găsit urme de sânge la o bornă. Fusese împușcat un porc acolo. După urme de sânge, după cauciucuri, am ajuns la ei. Se adunau la mașini. Până au venit ei, am văzut un porc împușcat care fusese urcat într-o mașină. Apare domnul președinte, Cacadâr ăsta al nostru. Îl întreb: «Domnule președinte, dar ce căutați pe 13 Solești?» Începe să bâiguie: «Un pic aici». Îi spun: «Un pic, domnule președinte? Ați bătut Popeștiul mai înainte, ați împușcat un porc la bornă, Tighici l-a împușcat și l-a urcat în mașină. E zăpadă, e sânge. Se văd urmele mașinii. Ce faceți, domnule președinte, braconați?» El s-a albit la față. Eu puteam să sun la 112 atunci. Prost am fost, dar nici în 112 nu mai ai încredere. Le-am arătat obrazul și am plecat acasă”, a mai spus paznicul de vânătoare.
Culmea tupeului
În ziua următoare, Virgil Cadăr l-a chemat la raport pe Lucian Epure, care îi încurcase socotelile.
“A doua zi dimineață, am fost chemat la raport. M-a sunat Apetroaie și mi-a spus să mă prezint la ora opt. În acea zi a fost și ședință cu toți paznicii de vânătoare. Până a venit președintele, i-am făcut și raport scris. Mi s-a dat număr de înregistrare, tot ce trebuie. La următoarea ședință trebuia pus raportul ăla în discuție. Apare și domnul Cacadâr. Când a văzut că sunt cu toți colegii, și-a dat seama că-l fac de rahat. Nu a avut tupeul să mă întrebe de ce m-am dus și l-am urmărit. M-a chemat separat. A început să spună că aș fi venit beat și că l-am urmărit. «Cine ești tu să-mi faci mie raport?» I-am spus: «Asta mi-e meseria, să controlez. Că ești președinte, că ești comisar, că ești cine ești, pe teren trebuie să respecți legea și să te duci pe fondul care este scris în autorizație. Dumneavoastră ați braconat, cu toată gașca cu care ați fost». Am ieșit. La următoarea ședință, nu s-a pus în discuție raportul de braconaj, în schimb, s-a pus în discuție un raport că am fost indisciplinat”, ne-a declarat Epure. Și dacă mai era nevoie de o confirmare că Virgil Cadăr și Vasile Negru se țin de goange, trebuie să spunem că, zilele trecute, primarul municipiului Huși, Ioan Ciupilan, a demisionat din conducerea AJVPS Vaslui.
“Mi-am dat demisia. Eu nu suport măgăriile. Eu m-am dus acolo pentru că am zis că fac treabă, eu nu fac mizerii”, ne-a declarat Ciupilan.
O grea lovitură pentru cei care taie și spânzură în Asociație. Cu siguranță, sărbătorile de iarnă n-o să le tihnească!
Mistrețul, ucis fără milă
Și efectivele de mistreți sunt decimate sistematic de vânătorii apropiați conducerii AJVPS Vaslui.
“Vânătorii de pe fiecare fond au în fiecare an câte o cifră de recoltă. Au făcut o regulă ăștia din Consiliul AJVPS Vaslui care îi avantajează tot pe ei. Pentru jumătate din cifra asta de recoltă să se elibereze autorizații individuale, iar pentru cealaltă jumătate, autorizații pentru grupe. Astfel și-au oferit posibiltatea să elibereze autorizații individuale lor și celor apropiați. Problema e că eliberează, de exemplu, o autorizație pentru un mistreț pe fondul Solești. Vânătorul plătește șapte milioane, iar autorizația individuală este valabilă 28 de zile. Âștia ce fac? Împușcă trei-patru mistreți. Când prindem și noi câte o autorizație, împușcă dacă mai ai ce! Au măturat tot! În loc să selecteze, adică să împuște godaci, porci bolnavi sau masculi, ei au împușcat toate scroafele, deși nici nu e voie să tragă în scroafa conducătoare, că ea duce 30-40 de suflete după ea. Anul ăsta, în perioada 1-15 februarie, Dobârceanu a «măturat» șase fonduri de vânătoare. Împușca un porc, apoi îl suna pe casier să vină să ia porcul, apoi rămânea să împuște un altul cu aceeași autorizație”, a mai spus Lucian Epure.
Prepelița, împușcată cu chemători
«Ștabii» împușcă prepelițe folosind ilegal chemători.
“Prepelița este pe cale de dispariție din cauză că se împușcă sistematic, de cinci ani încoace, cu chemători, care sunt ilegale. Dobârceanu și Cadăr împușcă de ordinul miilor. Ei iau paznicul de acasă de la el și-l folosesc în scop personal. Îl pun să le păzească chemătorile, care cântă toată noaptea. Dimineața, apar cei doi cu câini, îl trimit pe paznic acasă și se apucă de omorât sute de prepelițe pe zi. Mută chemătorile de pe un fond pe altul și omoară mii, până pleacă prepelița de la noi din țară. Braconajul în județul Vaslui se practică, dar de către oameni cu bani, copii de bani gata și de către polițiști. Chiar dacă voi fi dat afară, voluntar mă voi duce să păzesc fondul de vânătoare Solești, pe care sunt de 35 de ani. Dacă-i prind, îi leg și sun la 112”, a promis Lucian Epure.
«Iepurele e pe cale de dispariție»
Din cauza braconajului și a neglijenței șefilor AJVPS, în județul Vaslui iepurele este pe cale de dispariție.
“Se constată clar și vădit că, de câțiva ani încoace, majoritatea speciilor de vânat sunt serios afectate. Deși conducerea AJVPS Vaslui are obligația legală și statutară să le ocrotească și să le ofere un mediu optim și sănătos, nu se preocupă de acest aspect. Iepurele este pe cale de dispariție din cauză că șefii AJVPS ignoră un fenomen care se produce de ani buni încoace, fenomenul de consangvinizare (unirea unor organisme înrudite în procesul fecundației). Findcă iepurele nu are un areal mai mare de cinci kilometri, o dată la cinci ani, ei trebuie strămutați pentru că ajung să se împerecheze în familie. Iepurii care rezultă astfel devin foarte sensibili la factorii climatici, iar sistemul lor imunitar nu mai luptă împotriva bolilor. Puii se nasc, dar nu prind mai mult de două săptămâni de viață. Prima ploaie rece, primul vânt rece, prima boală, primul virus îi ucide. Fenomenul este demonstrabil pentru că noi, la plasă, de șase-șapte ani încoace, prindem numai iepuri maturi. Șefii ar trebui să înceteze prinsul ăsta la plasă pentru italieni, dar o fac pentru că, dacă nu dau iepuri la italieni, nu au ce bani fura. Le-am propus să mute câteva zeci de iepuri de pe un fond de vânătoare pe altul, astfel încât să schimbăm grupa sanguină, dar n-au fost de acord. Efectele care sunt? Iepurele e pe cale de dispariție. Pe 20 noiembrie, a fost prima deschidere la iepuri. Nicio grupă de 20 de vânători n-a împușcat mai mult de doi iepuri într-o zi. Nu mai sunt iepuri”, ne-a declarat Lucian Epure.