Sanatate

Modificarea schimbării: Noi pachete de servicii medicale

Noile pachete de servicii medicale, unul pentru neasigurați și unul pentru asigurați, vor intra în vigoare anul acesta, alături de o listă actualizată de medicamente compensate.
În acest an vor intra în vigoare noi pachete de servicii medicale, unul pentru asigurați și altul pentru neasigurați. Ministerul Sănătății a elaborat proiectele necesare, care vor fi lansate, probabil, în luna martie.
“Pentru cetățenii neasigurați, noul pachet minimal include asistență medicală de urgență, planning familial, monitorizare gravide și lehuze, precum și consultații  pentru cazuri acute», ne-a declarat un medic.
La capitolul servicii în asistența medicală ambulatorie, pachetul minimal include: servicii medicale pentru cazurile acute, supraveghere și depistare de boli cu potențial endemo-epidemic și consultații de monitorizare a evoluției sarcinii la risc și lehuziei.
“Consultația medicală pentru cazurile acute se acordă în limita competenței și a dotării tehnice a cabinetului în cadrul căruia își desfășoară activitatea medicul specialist. În cazul urgențelor medicale care îi depășesc competența, se asigură acordarea asistenței medicale de urgență adecvată până la transferul pacientului prin sistemul de urgență 112 sau prin mijloace proprii, cu bilet de trimitere pentru internare în spital, pentru cazurile care depășesc posibilitățile de rezolvare în ambulatoriul de specialitate, dar care nu pun viața în pericol. Internările de urgență în spital se fac doar prin unitățile de primiri urgențe (UPU) și nu se decontează în ambulatoriu, fiind obligatorie acordarea asistenței medicale la nivelul competenței până la transferul acestora către UPU în vederea investigării și a internării”, mai prevede proiectul.

Austeritate – cuvântul  de ordine
În privința serviciilor din spitale, proiectul pachetului minimal prevede ca, în situația în care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat, cu excepția unităților, compartimentelor de primiri  urgență și a altor structuri de primiri  urgențe, unde calitatea de asigurat nu trebuie dovedită, se acordă servicii pentru cazurile de urgență, unitatea având obligația să evalueze situația medicală a pacientului și să îl externeze dacă serviciile de urgență nu se mai justifică.
“Noul pachet de bază pentru cetățenii asigurați prevede o singură consultație preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 și 39 de ani, și cel mult două consultații la trei luni în cazul pacienților «cu risc normal» care au o problemă nouă sau acută de sănătate”, a menționat un medic de familie.
Totodată, noul pachet de bază cuprinde: servicii medicale de urgență; servicii de prevenție – numărul și tipul consultanțiilor/analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire; medicina de familie – număr de consultații, creșterea numărului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii în ambulatoriul de specialitate – consultații (numărul și frecvența pe specialități), servicii paraclinice (laborator – tipuri de analize); imagistică (numărul și frecvența); servicii de spitalizare (translatare din internarea continuă spre ambulatoriul de specialitate și internarea de zi); îngrijiri medicale la domiciliu și îngrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu, precum și materiale sanitare specifice pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluși în unele programe naționale de sănătate cu scop curativ.
În categoria serviciilor medicale esențiale, altele decât cele pentru cazurile de urgență medico-chirurgicală, consultațiile preventive pentru cei în vârstă de până la 18 ani se vor acorda astfel: la externarea din maternitate și la vârsta de o lună – la domiciliul copilului; la vârstele de 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24 și 36 de luni; o dată pe an pentru vârsta de la 4 la 18 ani.
Tot din 2014, pacienții vor beneficia de medicamente compensate noi, cuprinse într-o listă care ar putea intra în vigoare odată cu pachetul serviciilor de bază. Lista cuprinde 130 de molecule noi destinate tratamentelor pentru cancer (inclusiv leucemii), diabet, boli reumatice, hepatite virale, prevenirea accidentelor vasculare (anticoagulante), insuficiență cardiacă cronică, boli rare, Parkinson, epilepsie,  osteoporoză, tratamente post-transplant (în cazul respingerii grefei) și episoade depresive majore.
Tot din 2014, dar probabil spre sfârșitul anului, ar putea deveni operațional cardul național de asigurări de sănătate.

Related Articles

Back to top button