Justitie

Acuzații de corupție la Școala Sanitară Postliceală: Fabrica de diplome, în vizorul DNA

O anchetă bombă a Direcției Naționale Anticorupție vizează Școala Sanitară “Anastasie Fătu” Vaslui, singura unitate de învățământ postliceal de stat din județ. Procurorii au ridicat documentele instituției, iar aproximativ 80 de elevi au fost audiați. Doctorița Mimi Bâzdâră, directoarea școlii, neagă acuzațiile că s-ar strânge bani pentru a se promova la anumite obiecte sau pentru examenele de absolvire. Ea este cercetată pentru conflict de interese pentru că și-a angajat fiica, fiul și ginerele la unitatea pe care o conduce.

Școala Postliceală Sanitară «Ansatasie Fătu» din Vaslui a intrat în vizorul procurorilor anticorupție, după ce de ani de zile s-a vehiculat că la această unitate, dacă nu «cotizezi», nu poți trece clasa și nici nu intri în posesia diplomei de absolvire. “Taxa” vehiculată este 50 de lei pentru fiecare notă de trecere pe care vrea să o obțină elevul aflat în stare de corigență.
Sub protecția anonimatului, cursanții ne-au declarat că nu li se cer direct bani, dar sunt constrânși să plătească. Astfel, diverși profesori considerați severi îi lasă pe elevi corigenți în primul semestru pentru ca ulterior aceștia să dea bani pentru a primi note de trecere.
Recent, procurorii DNA au descins la sediul unității, de unde au ridicat mai multe documente. Directoarea Mimi Bâzdâră, cea care se află la conducerea școlii încă de la înființare, susține că nu știe motivul.
“Nu eu sunt cercetată, ci instituția. Au ridicat dosarele de la școală, mi-au luat chiar și dosarele personale, dar nu mi-au spus ce aspecte cercetează. În ianuarie, au audiat 80 de elevi. Am aflat că dosarul a fost întocmit în 2013 și i-am întrebat de ce au așteptat să treacă un an ca să-i audieze pe elevi. Nici acum nu știu care este motivul pentru care au fost audiați elevii”, a declarat doctorița Mimi Bâzdâră.
DNA confirmă că procurorii Serviciul Teritorial Iași au în lucru un dosar care vizează Școala Postliceală “Anastasie Fătu”, dar că pentru moment nu pot fi oferite mai multe informații, deoarece ar periclita bunul mers al anchetei.
Deși Mimi Bâzdâră insistă că la unitatea pe care o conduce “se învață în adevăratul sens al cuvântului”, elevii se plâng inclusiv de modul în care fac practică. Mai bine zis cum nu fac, fiind nevoiți să “rezeme” pereții spitalului, în speranța că vor reuși să învețe tainele meseriei de asistent medical.
“Nu se plătește pentru notă. Am exmatriculat 40 de elevi și vă dați seama că sunt destui care vorbesc aiurea”, susține Mimi Bâzdâră.
Ea recunoaște însă că este cercetată de procurori și pentru conflict de interese deoarece și-a angajat fiica, fiul și ginerele în cadrul școlii, ca profesori sau juriști: “Ei (procurorii – n.r.) spun că sunt în conflict de interese pentru că mi-am angajat copiii la Școala Sanitară Postliceală. Dar sunt atâtea cazuri în care primarii și-au angajat copiii, directori care și-au angajat soțiile sau copiii și nu se întâmplă nimic. În plus, eu nu sunt funcționar public. Eu cred că am deranjat pe cineva și din acest motiv sunt cercetată de procurori”.

Școala “stat în stat”
Școala Postliceală “Anastasie Fătu” este structură în subordinea Ministerului Educației, astfel că întreaga activitate didactică trebuie să respecte rigorile legislației din învățământ. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) afirmă că, în ultimii ani, unitățile postliceale din județ, inclusiv cele private, au fost lăsate să funcționeze în virtutea inerției. Inspectorul general, Gabriela Plăcintă, spune că, de când a venit la conducerea ISJ, a încercat să schimbe această stare de fapt și să aducă în limitele firești funcționalitatea școlilor postliceale. Astfel, anul trecut, a dispus efetuarea mai multor inspecții frontale la unitățile postliceale, inclusiv la școala sanitară condusă de Mimi Bâzdâră. În urma verificărilor, nu au fost sesizate nereguli majore, principala problema fiind prezența slabă la ore a cursanților.
“Din păcate, de foarte mulți ani, Inspectoratul Școlar nu s-a aplecat asupra activității acestor școli. Reprezentanții acestor unități erau dezorientați, aveau sentimentul că nu fac parte din sistem. De când sunt la ISJ, am încercat să schimb situația, am dispus controale la aceste școli, am inclus directorii în activitățile noastre, pentru că ei nici măcar la ședințele cu directorii nu participau. Școala Postliceală Sanitară «Anastasie Fătu» a fost vizată de o inspecție frontală anul trecut. Verificările noastre au urmărit aspectele care țin de activitatea didactică, iar în acest sens nu am găsit nereguli grave. Am trimis inspectori inclusiv la ora zece seara pentru a vedea dacă sunt profesorii la ore. Cadrele didactice au fost găsite, însă prezența elevilor este slabă”, ne-a declarat Gabriela Plăcintă.
În privința examenelor de absolvire, acestea sunt organizate sub directa supervizare a ISJ. Subiectele sunt constituite la nivelul școlii și apoi transmise reprezentanților ISJ, care, în ziua examenului, prin tragere la sorți, aleg varianta de testare. De menționat că, pe lângă elevii Școlii Postliceale “Anastasie Fătu”, la această unitate mai susțin examenul și cursanții unor școli postliceale din sistemul privat.

Cristian Dima

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button