Controale cât cuprinde: 28 de societăți închise de DSVSA!
De la începutul anului, inspectorii DSVSA Vaslui au dispus sistarea activității a 14 magazine alimentare, cinci stupine, două baruri, două exploatații comerciale, o carmangerie, o fermă de găini ouătoare, o măcelărie, o pensiune turistică și un depozit legume-fructe. Totodată, au dat amenzi în valoare de 2.400 de lei.
Ca urmare a neregulilor descoperite de la începutul anului, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui au aplicat mai multe sancțiuni. În primul rând, au emis ordonanțe pentru încetarea definitivă în 14 magazine alimentare, cinci stupine, două baruri, două exploatații comerciale, o carmangerie, o fermă de găini ouătoare, o măcelărie, o pensiune turistică și un depozit de legume-fructe. Alte trei ordonanțe au fost emise pentru suspendarea activității, până la remedierea deficiențelor, într-o măcelărie și două carmangerii.
Totodată, s-au aplicat patru amenzi, în valoare totală de 2.400 de lei, 22 de avertismente și șase notificări pentru prezentarea la sediul DSVSA Vaslui în vederea înregistrării. Nu în ultimul rând, s-au retras de la vânzare 1.008 kg de carne și preparate din carne, 467 de kg de produse lactate, 109 litri de lapte și 842 de ouă pentru consum.
„În urma verificărilor efectuate, s-au constatat deficiențe de manipulare a produselor alimentare, deficiențe referitoare la igiena și starea de sănătate a personalului, spații de depozitare supraaglomerate, cu produse alimentare nelotizate pe sortimente și categorii de calitate. Alte nereguli descoperite sunt lipsa echipamentului de protecție sanitară, dosare medicale incomplete, nemonitorizarea condițiilor de depozitare a produselor alimentare, lipsa buletinelor de analiză la produsele finite în cazul unităților de producție”, a declarat Traian Petcu, directorul executiv al DSVSA Vaslui.
În total, au fost verificate trei unități autorizate de abatorizare, două unități de tranșare și fabricare produse din carne, două unități de sacrificare păsări, 16 carmangerii, 23 de măcelării, 41 de magazine, 19 unități de alimentație publică, 18 depozite alimentare și de legume-fructe, 25 de unități de panificație, 19 unități de producție a produselor proaspete de patiserie și cofetărie și specialități de panificație, 11 unități de fabricare a produselor de morărit, 25 de unități de comerț cu ridicata, trei unități de fabricare vinuri, două unități de fabricare ulei, trei unități de ambalare-îmbuteliere, șase exploatații de tip A, două ferme de păsări și trei adăposturi pentru câini. De asemenea, au fost controlate toate automatele de vânzare directă a laptelui crud, precum și micii producători care desfac lapte și produse lactate în piețele agroalimentare, de unde s-au recoltat probe pentru verificarea conformității în ceea ce privește încărcătura microbiologică și punctul crioscopic.
„La nivelul serviciilor de specialitate din cadrul DSVSA, s-au primit 22 de solicitări și sesizări: patru solicitări de informații de la alte instituții ale statului, trei reclamații legate de câinii fără stăpân, șapte sesizări legate de identificarea și înregistrarea animalelor și opt sesizări legate de aspecte din unități de vânzare cu amănuntul. Controalele vor continua, având ca scop protejarea sănătății consumatorilor, în special în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada premergătoare sărbătorilor pascale”, a completat directorul executiv al instituției.
În cazul în care cetățenii vor să sesizeze eventuale nereguli în ceea ce privește legislația sanitar-veterinară, o pot face sunând la numărul de telefon 0235/421.121 (serviciu de permanență în cadrul sediului DSVSA Vaslui), trimițând un fax la numărul 0235/421.278 sau un e-mail pe adresa office-vaslui@ansvsa.ro.
Adriana Șușnea