Primii traficanți de etnobotanice din județ își cunosc sentința: Închisoare pentru farmacistă
Tribunalul Vaslui a pronunțat sentința în dosarul în care o farmacistă din municipiul reședință și partenerul acesteia au fost judecați pentru trafic cu etnobotanice. Mădălina Vlad, asistentă la un cunoscut lanț farmaceutic local, și iubitul acesteia, Edward Gache, un apropiat al interlopilor vasluieni, au fost trimiși în judecată la sfârșitul anului 2012, fiind primii traficanți de etnobotanice din județ deferiți justiției. Amândoi au fost condamnați la închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei.
După mai bine de un an de termene de judecată și cinci amânări ale pronunțării sentinței, Tribunalul Vaslui a decis condamnarea celor doi tineri acuzați încă din 2012 de trafic de etnobotanice. Astfel, farmacista Mădălina Vlad a fost condamnată la un an și șase luni închisoare, cu suspendare, în timp ce partenerul ei a primit doi ani și șase luni, însă și în cazul său pedeapsa a fost suspendată, judecătoriii stabilindu-i un program de supraveghere.
Edward Gache și Mădălina Vlad au intrat în vizorul polițiștilor de la Crimă Organizată după ce părinții mai multor elevi din Vaslui au depus plângeri. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2010-2012, cei doi au comercializat “la negru” etnobotanice, sute de tineri căzându-le victime.
În anul 2009, Gache lucra ca vânzător la unul dintre “magazinele de vise” din Vaslui. După scoaterea în afara legii a etnobotanicelor, a intrat într-o afacere pe cont propriu, având deja contacte în mediul tinerilor consumatori. Fiecare dintre cei doi traficanți, spun procurorii DIICOT, avea un rol bine stabilit: tânărul se ocupa de preluarea comenzilor și aprovizionarea de la furnizori, în timp ce farmacista primea coletele, porționa etnobotanicele și efectua plățile. De regulă, etnobotanicele erau cumpărate din București și Constanța, iar livrarea se făcea prin firmele de curierat. Profitul obținut de cei doi era considerabil – de zece ori mai mult decât suma investită!
Peste jumătate dintre clienții celor doi erau liceeni, cu vârste cuprinse între 15-18 ani. Părinții acestora au povestit plângând anchetatorilor drama prin care au trecut copiilor lor: probleme de comportament, refuz de a mai comunica în familie, izolare, dezinteres față de școală etc. Și mai grav, spun medicii, efectele consumului de etnobotanice asupra creierului sunt ireversibile. Printre părinții care au fost audiați în acest dosar, au fost mulți care și-au găsit copiii în sevraj sau chiar în stare de inconștiență după consumul de etnobotanice.
Mădălina Vlad a fost suspectată de anchetatori și de sustragere de medicamente psihotrope din unitatea la care lucra, pe care le comercializa tinerilor pentru care etnobotanicele nu erau suficient de “puternice”, însă faptele nu au putut fi probate. Alături de Marius Buga, un alt traficant condamnat, Edward Gache era considerat lider al pieței locale de etnobotanice. El este suspectat că a continuat să vândă droguri sintetice inclusiv după trimiterea în judecată.
Simona Voicu