altex
Politic

Soluții pentru salvarea economiei județului: Vasluiul, zonă defavorizată

„Vasluienii merită o șansă în plus atât în atragerea investițiilor în zonă, cât și în absorbția cu prioritate a fondurilor europene”, a declarat Ana Birchall, deputat PSD. „Ar trebui să fim un pic mai harnici”, susține Vasile Mihalachi, vicepreședinte al Consiliului Județean.
Deputatul PSD Ana Birchall susține declararea județului Vaslui drept zonă defavorizată pentru că șomajul a atins cote alarmante, iar oamenii de afaceri se feresc să-și deschidă firme, deși ar putea beneficia de forță de muncă ieftină.
Parlamentarul a afirmat, inclusiv în Plenul Camerei Deputaților, că susține soluțiile financiare care pot scădea povara fiscală de pe afacerile din Vaslui: „Nu este greu să demonstrezi faptul că județul Vaslui reprezintă o zonă defavorizată a României. Din acest motiv, consider că vasluienii merită o șansă în plus atât în atragerea investițiilor în zonă, cât și în absorbția cu prioritate a fondurilor europene. Impozitul zero pe profitul reinvestit, taxe salariale reduse pentru firmele cu mai mult de 20 de angajați și scăderea TVA la un set de produse și linii de producție specifice din agricultură sunt câteva măsuri absolut necesare pentru investitorii din Vaslui. În opinia mea, astfel de măsuri pot fi oxigenul care să facă diferența între o zonă subdezvoltată și o zonă de creștere sustenabilă. Avem nevoie de un efort comun și susținut al autorităților centrale și locale care să ajute sistemul privat din Vaslui să se dezvolte, în primul rând prin recunoașterea zonei ca o zonă defavorizată, iar în al doilea rând, prin crearea instrumentelor necesare pentru absorbția puternică de fonduri europene cu scopul de a crește comunitățile vasluiene și de a le face sustenabile».
Ana Birchall a făcut un apel către investitori să vină în județul Vaslui: “Le garantez că acolo vor găsi o forță de muncă puternică și pregătită să aducă profit, acolo vor găsi oameni demni și muncitori care nu își merită imaginea care pe nedrept le-a fost imprimată în ultimii ani. Pentru acești oameni avem nevoie de ajutor, printr-o strategie menită să direcționeze fondurile europene în dezvoltarea județului și prin acordarea de facilități fiscale pentru investitori, dacă vrem să profităm de potențialul economic al unui județ care nu-și merită locul pe care îl are în prezent în economia noastră. Sunt norocoasă să reprezint în Parlamentul României vasluieni harnici, frumoși și demni”.

Întreprinzătorilor privați nu le place la Vaslui
Dacă autoritățile locale și guvernul nu vor lua rapid măsuri, despre economia Vasluiului se va vorbi doar la timpul trecut. Șomajul a atins cote alarmante, iar oamenii de afaceri se feresc să-și deschidă firme în județ. Oamenii susțin că numărul investitorilor ar fi mai mare dacă autoritățile locale ar reface infrastructura și ar scădea cuantumul taxelor și a impozitelor.
„Normal ar fi să le ofere ceva facilități. Să plătească taxe mai puține, să fie și ceva infrastructură bună. Altfel, oamenii de afaceri se duc în zone mai bogate”, a fost de părere un vasluian.
Agenții economici din județ susțin că abia rezistă pe piață. Vânzările merg prost, iar costurile pentru utilitățile care trebuie plătite în fiecare lună sunt din ce în ce mai mari.
„Eu stau mai mult la firmă decât acasă. Cheltuielile sunt mari, plătim la stat foarte mult. Practic, ce luăm pe mere dăm pe pere. De unde profit, de unde extindere de investiții, nu putem vorbi de așa ceva! Când am pornit afacerea, mă gândeam să mai fac îmbunătățiri, dar nu am cu ce”, ne-a declarat Ciprian Iftene, patron la un service auto.
Din datele statistice reiese că un număr semnificativ de persoane fără locuri de muncă sunt din mediul rural. Autoritățile județului spun că oamenii au uitat ce înseamnă să crească animale și să lucreze pământul.
”Eu trebuie să reamintesc că în mediul rural oamenii nu-și mai lucrează pământul, îl vând sau îl lasă pârloagă, ceea ce este foarte grav. Ar trebui să fim un pic mai harnici. Este greu, e adevărat, dar asta nu înseamnă că trebuie doar să stăm cu mâna întinsă. Nu este posibil ca cineva care are în proprietate o bucată de pămînt să nu aibă ce mânca”, a declarat Vasile Mihalachi, vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui.

Sorin Saizu

Related Articles

Back to top button