altex
Justitie

Vasluienii fură ca în codru

Una dintre cele mai mari plăceri ale hoților rămâne spargerea locuințelor n în nici jumătate de an, aproape 400 de proprietari de locuințe au rămas fără bani, aparatură electrocasnică sau bijuterii

Județul Vaslui a devenit raiul hoților și chiar dacă polițiștii susțin că fenomenul s-a diminuat ușor față de anii precedenți, cifrele scot în evidență o stare mai mult decât îngrijorătoare: aproape 1.700 de oameni au fost prădați sau jefuiți numai în primele cinci luni ale anului în curs. Marea „slăbiciune” a hoților o reprezintă locuințele (aproape 400, în aceeași perioadă), iar mai bine de jumătate din casele în care s-a „operat” sunt situate la țară. Hoții sunt tentați de orice: de la bani, bijuterii, telefoane mobile, aparatură de uz casnic, unelte și până la haine și mâncare. Polițiștii sunt de părere că o parte din vină o au și cei păgubiți, care ar trebui să fie mult mai atenți cu felul în care își asigură locuința atât la plecare, dar și atunci când stau în casă. De asemenea, multă lume, mai ales din mediul rural, primește cu ușurință în locuință persoane nec unoscute. Hoții folosesc orice metodă de a pătrunde în case, în funcție de experiență și îndemânare: sunt dotați cu chei potrivite, distrug sau forțează geamurile, sistemele de închidere, ușile de acces, iar cei care au norocul să găsească ușa descuiata intră ca la ei acasă. „Neluarea măsurilor preventive de către proprietari nu face decât să creeze o breșă în sistemul de siguranță care privește bunurile fiecăruia, să pregătească terenul pentru acei indivizi care atât așteaptă – un moment de neatenție, o clipă de lipsă de prevedere”, a declarat Mihaela Ștraub, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui.

Polițiștii sunt de părere că o bună prevenire a furturilor din locuințe trebuie să aibă obligatoriu în vedere adaptarea măsurilor de siguranță la tipul de locuință și la valorile care trebuie protejate. De exemplu, cetățenii care locuiesc la bloc trebuie să ia în calcul montarea unui interfon la intrarea în scară, dar și dotarea cu încuietori corespunzătoare a ușilor de la terase sau de la alte zone de acces pe unde pot pătrunde infractorii. Nu trebuie permisă, sub nicio formă, accesul persoanelor necunoscute care sună la interfon sub diferite pretexte sau a celor care încearcă să intre in scara blocului odată cu noi. Sunt binecunoscute păcălelile la care recurg hoții atunci când vor să treacă de interfon: sună la întâmplare susținând că sunt, de pildă, de la instalația de gaze, de la Aquavas sau chiar poștașul. Sau a celor care intră în scară odată cu vreun locatar, având aerul că merg în vizită la vecinul. De asemenea, ușa de acces în locuință trebuie încuiată permanent, chiar și atunci când proprietarii sunt în casă. Sunt indicate ușile rezistente, cu tocuri având armătură metalică. O grijă sporită ar trebui să o aibă vasluienii care locuiesc la parter, etajul 1 sau ultimul etaj, deoarece hoților le este foarte simplu să pătrundă aici. E indicat ca ferestrele să fie prevăzute cu gratii sau chiar sistem antiefracție.  Cei care locuiesc la curte, în afară de uși, ferestre și încuietori trainice trebuie să ia serios în calcul împrejmuirea locuinței cu un gard suficient de înalt cât să nu poată fi escaladat cu una – cu două, dar și instalarea unui sistem de iluminare cu senzori de mișcare pentru zona exterioară.

Indiferent că locuiesc la bloc sau la curte, oamenii nu trebuie să aibă încredere în necunoscuți. Hoții sunt într-o permanentă „specializare”, diversificandu-și și îmbunătățindu-și metodele, în ton cu vremurile. Sunt destui vasluieni care au căzut victimele unor așa-ziși vânzători de promoții, reprezentanți ai unor fundații caritabile sau realizatori de sondaje de opinie. Ba unii se pretind chiar că reprezintă instituții publice, ori unități prestatoare de servicii (deratizare, instalatori etc.).

Simona MIHĂILĂ

test
Back to top button