Polițiști de frontieră arestați
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea in judecată, în stare de arest preventiv, a șapte persoane bănuite că făceau parte dintr-o rețea de trafic cu țigări. Magistrații au reușit să probeze traficarea sute de mii de pachete cu țigări, prejudiciul adus statului fiind de aproximativ 150.000 de euro. Dintre cei trimiși în judecată, doi sunt ofițeri în cadrul Sectorului de Poliție de Fronieră Leova – Republica Moldova. “Capul” acestui grup infracțional s-a dovedit a fi Ivan Musteață, șeful Sectorului de Poliție de Frontieră Leova. Grupul infracțional a fost, în cele din urmă, denunțat de către șeful Sectorului de Poliție de Frontieră Berezeni.
Alexandru CROITORU
După mai bine de jumătate de an de anchete, procurorii DNA au reușit trimiterea în judecată a mai multor persoane ce făceau trafic cu țigări, la granița româno-moldoveană. Astfel a fost trimis în judecată Valentin Badiu, ofițer în cadrul Poliției de Frontieră Huși, cercetat pentru aderare șI sprijinire a unui grup infracțional organizat, Gheorghe Braga, Vasile Iordachi, Igor Lisnic și Veaceslav Mereuță, cetățeni cu dublă cetățenie româno-moldoveană, acuzați de aderare la grup infracțional organizat, dare de mită în formă continuată, trecere illegală a frontierei, introducere sau tentativă de introducere de mărfuri, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal. Alături ce aceștia au mai fost arestați și trimiși în judecată și Ivan Musteață, alături de Iurie Volceanov, ambii cetățeni moldoveni.
Primul dintre ei este și șeful Sectorului Poliției de Frontieră Leova, iar cel de-al doilea ofițer în cadrul aceleași instituții. Cei doi sunt “șefii” și inițiatorii acestui grup infracțional ce acționa pe teritoriul Republii Moldova și României.
Rechizitoriul a arătat că cei doi, împreună cu Vasile Iordachi, în perioada noiembrie – decembrie 2013 au constituit un grup infracțional organizat specializat in operațiuni de contrabandă. Aceste operațiuni s-au concretizat prin introducerea frauduloasă, pe teritoriul României, în perioada decembrie 2013 – mai 2014, a unor cantități impresinante de țigări de contrabandă. Pentru desfășurarea operațiunilor, membrii grupului infracțional l-au contactat, în repetate rânduri, pe șeful Sectorului Poliției de Frontieră Berezeni, pentru a-I ajuta să trecă coletele de țigări peste graniță, promițându-I acestuia 50 de euro pentru fiecare bax. Până la urmă, cu sau fără ajutorul acestuia, grupul infracțional a reușit să aducă, bugetului de stat o pagubă de aproximativ 150.000 de euro reprezentând TVA și accize.
Mai ceva ca-n filme!
Detaliile rechizitoriului arată faptul că, pentru punerea în aplicare a planului, Vasile Iordache a cumpărat, anul trecut, din localitatea Coșereni, județul Ialomița, o autoutilitară. Pentru a-șI acoperi urmele, acesta s-a prezentat ca fiind Adrian-Constantin Iordache, din Uricani, punând la dispoziția celui care a incheiat tranzacția, o carte de identitate falsă. După acest episode, în scenă au intrat Ivan Musteață șI Iurie Volceanov. Cei doi erau însărcinați cu abordarea ofițerilor din cadrul Poliției de Frontieră. Aceștia le propuneau ofițerilor români, în schimbul a 50 de euro pentru fiecare bax de țigări (un bax – 500 de pachete), să le creeze o breșă în sistemul de supraveghere a frontierei necesară introducerii frauduloase a țigărilor în țara noastră. Ba mai mult, șeful Poliției de Frontieră Berezeni a primit și propunerea de recrutare a unei persoane de încredere care să “pescuiască” coletele cu țigări peste Prut.
Operațiune eșuată
La sfârșitul anului trecut, grupul infracțional a avut parte și de o operațiune eșuată. Pe 22 decembrie, Gheorghe Braga, unul din membri, coordonat telefonic de către Vasile Iordache, s-a deplasat cu autoutilitara, pe malul Prutului, în vederea preluării, de la cărăuși, a peste 130.000 de pachete cu țigări. Operațiunea a fost sistată de către mebrii grupului infracțional deoarece, pe malul moldovenesc, si-a făcut apariția un mijloc de transport, considerat ce aceștia suspect. Nereușita nu i-a descupănit pe aceștia și acțiunile lor au continuat, numai că au avut același efect. Chiar dacă unul din membrii grupului îI avertizează pe ceilalți că operațiunea lor este monitorizată, avertismentul vine prea târziu și, pe 27 decembrie, o nouă operațiune a fost declanșată. Astfel, după ce au ridicat aproximativ 200 de baxuri cu țigări, traficanții s-au deplasat cu o autoutilitară în București. Cu sprijinul Brigăzii Poliției Rutiere, aceștia au fost opriți în trafic și asupra lor s-au descoperit 89.650 de pachete cu țigări diferite mărci.
O nouă încercare de mituire a polițistului de la Berezeni
La începutul acestui an , Vasile Iordache promite celui care a denunțat întreaga operațiune, suma de 12.500 de euro pentru facilitarea unui nou transport ce trebuia să aibe loc în noaptea de 27/28 ianuarie. Acesta din urmă a primit echivalentul în lei a 5.000 de euro și promisunea că va primi și restul de bani plus alții dacă le oferă sprijinul de care are nevoie. Numai că, de data aceasta, cel care s-a opus operațiunilor a fost unul din membrii grupului infracțional. Astfel, Valentin Badiu îI atrage atenția lui Vasile Iordachi de faptul că el are instituită paza la domiciliu șI că, în realitate, cel care trebuia să le faciliteze trecerea frauduloasă a țigărilor a urmărit, de fapt, identificarea cumpărătilor din capitală. După acest episode au urmat mai multe încercări de trecere a coletelor de țigări de pe un mal pe altul al Prutului, sume de bani oferite denunțătorului și mai multe promisiuni de acest gen, suma maximă promisă ajungând la 20.000 de euro pentru facilitarea trecerii, pe teritoriul României a 125 de baxuri cu țigări.
Mai, luna arestărilor
Pe 2 mai, anul acesta, Ivan Musteață, Iurie Volceanov, Vasile Iordache șI Igor Lisnic, pun în apliacare un nou plan de introducere, în România, a 125 de baxuri de țigări, prin dreptul stâlpului de frontieră SF 1183, pe raza localității Lunca Veche, județul Vaslui. Tot în aceeașI zi a fost realizată și prinderea în flagrant a celor trei, ocazie cu care a fost găsită ca abandonată cantitatea de 2.500 de pachete cu țigări precum șI două bărci gonflabile. Pe malul moldovenesc al Prutului au mai fost descoperite alte 120 de baxuri cu țigări. În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului pentru următoarele bunuri: autoutilitară Mercedes, autoutilitară Iveco, 89.650 de pachete de țigări, două barci pneumatice și diferite sume de bani. Întreaga operațiune de prindere a membrilor grupului infracțional a beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații, a colaborării cu ofițeri ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din Republica Moldova și ai celui din România, precum și de sprijinul ofițerilor DGA din cadrul MAI.