Invatamant

Cele mai căutate facultăți

Absolvenții de clasa a XII-a care au trecut examenul de bacalaureat au luat cu asalt facultățile, astfel încât până duminică, la Universitatea „Alexandru Ioan-Cuza” din Iași s-au înscris 7.023 de candidați pe 3.415 locuri bugetate. Cea mai mare concurență se înregistrează pe locurile bugetate de la Facultatea de Drept, unde sunt circa 3,7 candidați pe loc.

Roxana NĂSTASĂ

În fruntea clasamanetului se află Facultatea de Drept, unde s-au înscris 683 de candidați pe 200 de locuri, urmată de Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor cu 1.398 de candidați pe 856 de locuri. Nici facultățile de Filosofie și Științe Social- Politice, Geografie și Geologie, Educație Fizică și Sport, Psihologie și Științe ale Educației și Litere nu stau mai prost. Toate acestea sunt asaltate și în acest an de absolvenți în ciuda faptului că multe din specializările căutate la aceste facultăți sunt inutile. De exemplu, la Asistență Socială, specializare din cadrul Facultății de Filosofie s-au înscris până duminică 168 de absolvenți pe 45 de locuri bugetate. Ciudat este că mulți aleg asta în condițiile în care în fiecare an ies absolvenți pe bandă rulantă la această specializare, posturi libere de asistent social se scot foarte rar și foarte puține și pe deasupra este și una din meseriile cele mai prost plătite. E greu de înțeles de ce se caută asemenea specializări, însă probabil logica viitorilor studenți este alta. La fel se întâmplă și cu Jurnalismul din cadrul Facultății de Litere, unde în fiecare an locurile sunt „vânate” de mulți. De exemplu, anul acesta, până duminică s-au înscris 115 candidați la 40 de locuri iar mediile de admitere sunt foarte mari, pe principiul că nu poate intra oricine.

Suntem astfel o țară plină de economiști, avocați, psihologi, asistenți sociali, politicieni și specialiști în comunicare, ce stau acasă cu diplomele în lipsa locurilor de muncă. Și deși în fiecare an se observă că pe piața muncii aceste meserii nu sunt căutate, absolvenții tot nu ezită „să se îngrămădească” să prindă un loc la una dintre aceste specializări.

Pe de altă parte, uimitor este faptul că anul acesta Facultatățile de Matematică și Informatică sunt căutate de absolvenți. La Informatică și-au depus dosarele 586 de candidați pe 275 de locuri, iar la Matematică 202 candidați pe 110 locuri, fapt îmbucurător ce demostrează totodată că sunt și absolvenți ce nu se orientează ca majoritatea spre o facultate la care merg toți pentru faptul că „e ușoară” și nu dă prea mari bătăi de cap.

La polul opus, sunt specializările ce au mai multe locuri bugetate decât candidați. Astfel, toți cei ce le urmează au un loc la buget garantat, problema taxei fiind scoasă din calcul. Aici se încadrează Facultatea de Fizică ce are până acum 49 de înscriși pe 105 locuri bugetate, dintre care la specializarea Științe inginerești aplicate sunt 20 de locuri și doar doi candidați. Lucrurile stau prost anul acesta și la specializarea Administrație Publică din cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, unde spre deosebire de anii precedenți când era luată „cu asalt” de către absolvenți, anul acesta s-au înscris puțini, 146 de candidați pe 150 de locuri.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button