Administratie

Meciul Porumboi-Damian a intrat în prelungiri în Consiliul Local

La ședința de săptămâna trecută a Consiliului Local Vaslui a participat și fostul finanțator al SC Sporting Club Vaslui SA, societate care a deținut clubul de fotbal vasluian și care astăzi este în insolvență. El le-a reproșat consilierilor lipsa de implicare, în calitate de reprezentanți ai co-acționarului Consiliul Local.

Alexandru CROITORU

Ședință cu scântei, joi, la Consiliul Local Vaslui după ce, la masa discuțiilor a luat loc și Adrian Porumboiu, fostul finanțator al SC Vaslui, club dispărut între timp de pe prima scenă a fotbalului din România și aflat acum într-un scandal imens cu interese posibil oneroase.

Pledoaria finanțatorului a început cu cuvinte grele la adresa reprezentanților Primăriei și Consiliului Local Vaslui, iar cel care a primit cele mai multe bobârnace a fost consilierul local Alexandru Volocaru care, de o lună și jumătate este reprezentantul consilierilor vasluieni în Adunarea Generală a Acționarilor de la clubul de fotbal.

“Ce s-a întâmplat la Vaslui este o adevărată tâlhărie, o crimă care s-a petrecut chiar sub ochii noștri. O poveste în care este implicată și o avocată, care era plătită și de mine și de club, dar și de primărie și Consiliul Local. Acum s-a ales ce s-a ales dintr-o situație în care noi am finanțat cu aproape 40 de milioane de euro acestă societate și, în momentul în care am întrebat de ce nu s-a obținut licența, de ce nu au fost întocmite toate documentele sau de ce nu s-a solicitat Federației licența, toate aceste întrebări au rămas fără răspuns. Ba mai mult, după ce am dat atâția bani, acum sunt numit și instigator. Mă aflu astăzi aici să vă aduc aminte că sunteți acționari cu 16% la acest club și era de datoria dumneavoastră să vă interesați de ce se întâmplă acolo. Mai bine de cinci ani am fost peste Steaua, Dinamo și Rapid și acum ne-am trezit în situația de a fi singura echipă din Europa care a fost retrogradată pe criterii financiare. Nu v-am auzit niciodată pe dumneavoastră, ca acționari la clubul de fotbal, să vă întrebați ce s-a întâmplat cu această echipă și de ce s-au închis porțile. Ca să primiți răspuns ar fi trebuit să formulați această întrebare, însă nu ați făcut-o”, a spus Adrian Porumboiu în plenul Consiliului Local Vaslui.

Cum s-au evaporat 11 milioane de euro

Pe lângă cele 2,4 milioane de euro pe care clubul vasluian de fotbal ar fi trebuit să îI primească din drepturile de televizare, valoarea de piață a jucătorilor plecați liberi de contract de la echipă se ridică la 8,5 milioane de euro. Acești bani ar fi putut intra, în opinia fostului finanțator, în buzunarele clubului, dar acest lucru nu s-a întâmplat, chiar dacă jucătorii plecați nu mai aveau contracte valabile, acestea fiind reziliate din cauză că nu și-au primit salariile.

“Mi s-a părut nebunește că banii care se cuveneau echipei de fotbal, 2,4 milioane de euro, să se împartă între celelalte echipe din România, iar dacă vă uitați pe site-urile de spceialitate veți vedea că valoarea de piață a jucătorilor de la FC Vaslui este de 8,5 milioane de euro. Sunt aproape 11 milioane de euro, bani de care nu s-a interest nimeni. Aveați ceva personal cu mine? Eu pot să fac o mie de pași în spate, dar echipa de fotbal nu trebuia să moară niciodată. Echipa trebuia să funcționeze. Sunt cel puțin nouă cluburi de fotbal în România cu datorii mai mari decât FC Vaslui. Cu banii care ar fi trebuit să vină din drepturile de televizare se puteau plăti datoriile către jucători. Nu v-au interesat aceste lucruri, dar ați avut un reprezentant în AGA care se abține. Eu am oprit finanțarea clubului atunci când cineva din interior a venit la mine și mi-a spus unde se duceau banii pe care îi alocam. Am avut încredere în acești oameni care au distrus clubul și nu au adus niciun leu, am avut încredere și într-o avocată pe care o mai și plăteam, fugea de la mine în cealaltă parte, venea și la primărie și încasa din trei părți”, a mai spus Adrian Porumboiu.

Alexandru Volocaru numit, în urmă cu o lună și jumătate reprezentant al CL în AGA de la Sporting Club, s-a abținut de la un vot important. Mai exact, consilierul local s-a abținut, pe 4 august de a vota mandatul prin care Damian se mandatează să întreprindă orice acțiuni judiciare, ordonanțe de plată, acțiuni în pretenții, revendicări mobiliare șI imobiliare în raport cu terți sau finanțatori pentru recuperea sumelor necesare funcționării societății comerciale Sporting Club.

“Am fost numit ca reprezentant în Adunarea Generală a Acționarilor de la Sporting Club Vaslui de puțină vreme și nu am avut în mâna mea decât trei hârtii legate de activitatea clubului. Două primite de la Consiliul Local și una de la club. În necunoștință de cauză am considerat ca e mai corect să mă abțin de la vot”, a spus Alexandru Volocaru.

Cerere de insolvență și pentru Comcereal

Scandalul de la clubul de fotbal vasluian s-a abătut și asupra grupului de firme Comcereal și aici au de suferit și salariații, mai ales că, după cum spune Adrian Porumboiu, le-au fos blocate finanțări de 100 de milioane de euro.

“Dacă ați fi manifestat un minim efort, ați fi aflat că, din decembrie 2013, clubul nu a făcut o singură adresă din care să fi rezultat că este interesat să obțină licența sau că este interesat de funcționarea societății. Pe dumneavoastră, Consiliul Local, vă consider parte la cererea de insolvență pe care ați făcut-o față de una din cele mai mari firme din România, Comcereal, ceea ce a demonstrat o lipsă de respect față de mine și de această firmă. De aproape patru luni, există o cerere de insolvență fără niciun temei, care ne-a blocat finanțări de peste 100 de milioane de euro. Se va judeca pe 9 septembrie, este o mizerie această cerere de insolvență, dar eu am pierdut patru luni. Vin și dau bani, susțin o echipă a orașului și cred că am făcut cinste orașului peste tot în țară și în Europa, iar dumneavoastră sunteți parte dintr-o cerere de insolvență mai mult decât aberantă. Nu se poate, noi avem de încasat peste 28 de milioane de euro de la club, nu am solicitat acești bani, iar dumneavoastră ce faceți? Aveți un reprezentant în Consiliul Local care a participat la Adunarea Generală a Acționarilor și care s-a abținut, gest care nu îl înteleg. Nu pot să trec așa de ușor peste faptul că niciunul nu v-ați pus întrebarea ce se întâmplă la acest club. Dezamăgirea mea este că acest club a dispărut sub ochii noștri. Eu mi-am asumat greseala impardonabilă că am avut încredere într-un om care numai om nu este, dar de aici și până la a accepta situația care s-a petrecut e drum lung. Culmea! Eu am de încasat și mi se cere insolvența!”, a mai adăugat Adrian Porumboiu.

Ce nu s-a spus la ședința CL

Acționariatul Consiliul Local-firmele lui Prumboiu s-a produs în 2005, anul în care echipa locală de fotbal a promovat în primul eșalon fotbalistic. În vara acelui an, s-au făcut investiții majore în arena municipală, suportate din vistieria municipalității, pe baza co-acționariatului prin care Consiliul Local deținea 16 procente. Din punct de vedere sportiv, în primul an al competiției echipa a evoluat în principal cu jucători mediocri și submediocri, principalele obiective declarate fiind “evitarea retrogradării” și “salvarea de la retrogradare”. Ulterior, echipa a progresat, iar Vasluiul a devenit, la un moment dat, un punct de referință pe harta fotbalistică a Europei. Valoarea jucătorilor a crescut gradual, în fiecare an, precum și sumele de transfer.

Ce nu s-a spus în cadrul ședinței Consiliului Local de săptămâna trecută e că FC Vaslui a avut și o perioadă fructuoasă, atât pe plan fotbalistic, cât și financiar. Au fost, de asemenea, momente, în care consilieri locali – de opoziție, e drept – s-au interesant de soarta societății la care consiliul e acționar. S-a solicitat, public, în cadrul unei ședințe ordinare, execuția bugetară a societății, ori măcar un simplu raport, sau dacă nu măcar să vină cineva de la club într-o ședință de CL. Dar nu a venit nimeni, până săptămâna trecută.

Prezența intempestivă a lui Adrian Porumboiu în ședința CL dă naștere mai multor întrebări.

E drept că CL are reprezentant în AGA a clubului, dar acesta a fost numit în urmă cu o lună și jumătate, când scandalul deja era inflamat. Dacă era vreodată nevoie de un țap, nu era Volocaru ispășitorul perfect? Apoi, în cei nouă ani de existență ai acționariatului, cine a avut datoria de a informa co-acționarul de parcursul societății? Iar atunci când co-acționarul s-a interesat efectiv, de ce nu s-a răspuns? Cât a pierdut CL din această asociere sau cât a câștigat? (Alex SAVA)

Review Overview

User Rating: 4.5 ( 1 votes)

Related Articles

Back to top button