Sute de copii malnutriți
De la începutul anului, în evidențele medicilor din județ au intrat 68 de cazuri de copii cu malnutriție proteino-calorică, comparativ cu anul trecut, când pe primul semestru s-au înregistrat 29 de cazuri noi.
Ponderea cea mai mare a cazurilor noi luate în evidență se înregistrează în mediul rural, fapt ce poate fi asociat cu un nivel de trai mai scăzut, cu o alimentație necorespunzătoare cantitativ și calitativ. În mediul urban s-au înregistrat 15 cazuri noi, din care 13 cu vârsta sub 1 an.
La sfârșitul lunii iunie 2014, la nivelul județului Vaslui erau în evidență 209 copii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani cu malnutriție proteino-calorică, din care 101 în rândul sugarilor. Din cei totalul rămas în evidență, 158 provin din mediul rural.
Malnutriția se datorează alimentației deficitare, aceasta afectând toate organele, lucru care provoacă oprirea creșterii și dezvoltării copilului. (G.V.)
Se anunță finalul crizei de sânge
Criza de sânge care a lovit spitalele din România se apropie de sfârșit. Deși nu pot fi estimate stocurile de material sangvin de care dispune acum Centrul de Transfuzii Bârlad, Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui a dat asigurări că problemele cauzate de lipsa de sânge s-au terminat.
Solicitarea adresată de medici vasluienilor apți să doneze sânge nu a rămas fără efect, iar oamenii au mers către centrul de donare din municipiul Bârlad. Astfel, amânarea operaților chirurgicale, principala problemă cauzată de lipsa de sânge, nu se va mai face.
Reamintim că orice persoană cu vârstă între 18 și 65 de ani, cu o greutate de cel puțin 50 de kilograme și o temperatura corporală mai mică de 37,5 grade Celsius pot dona sânge. Intervalul de timp între două donări succesive este de opt săptămâni pentru donatorii de sânge total, cu acceptare a maximum cinci donari pe an la barbați și patru la femei. Donatorii primesc bonuri de masă, o zi liberă, decontarea transportului precum și o reducere de 50% a abonamentului pe transportul în comun. (B.R.)