Ce leagă PNL-ul, doar PSD-ul mai desface
În timp ce conducerea Alianței Creștin Liberale merge în teren pentru a-i convinge pe aleșii PNL să rămână pe baricade, conducerea PSD a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui lucrează lucrează temeinic. Aproape tot personalul liberal din ISJ a fost scos din funcții, în loc fiind numiți oameni ai PSD. În prezent, cel puțin 13 din 22 de inspectori au legături foarte strânse cu lumea politică social-democrată. Liberalul Doru Balan, adjunctul de la conducerea ISJ a fost eliminat din poziția de vârf, dar a primit, spre surprinderea tuturor, postul de inspector școlar pe disciplina Matematică. Motivele acestor numiri nu au nici o legătură cu bunul mers al educației, ci al influenței politice.
Bogdan RUSU
De două zile, profesorul de engleză, membrul PSD, directorul PSD de liceu Narcis Aprodu a preluat politic funcția de inspector școlar general adjunct. Prezența sa la ISJ nu este întâmplătoare, simultan cu tăierea din organigramă a lui Doru Balan s-a făcut și numirea lui Aprodu pe post. În perioada de dinaintea eliminării din schema de personal a lui Doru Balan, colegii săi afirmau că acesta ar urma să ocupe postul de inspector școlar pe disciplina Matematică. Cu toate că era doar zvon, evenimentul s-a și împlinit și profesorul Balan, odată cu ordinul de încetare a activității ca adjunct, a primit propunerea de colaborare cu ISJ.
Fără griji sau plan managerial, dar cu o deschidere totală față de mass-media, Narcis Aprodu abia instalat în biroul de la etajul I al clădirii ISJ a participat la prima ședință a Consiliului de Administrație (CA) al instituției, care a vizat aprobarea calificativelor obținute la evaluare de managerii unităților de învățământ din zona municipiului Vaslui, precum și înlocuirea câtorva inspectori de specialitate. Altfel spus, directorii cu ani de zile de management aplicat s-au trezit cu „note” acordate de persoane cu ani de zile de activitate politică. Asta pentru că de prin anul 2008, pentru a fi în conducerea ISJ, șefii structurilor din educație ce activează politic nu mai trebuie să mai aibă o viziune managerială asupra sistemului. Deoarece nu cunosc mai nimic despre managementul adevărat al unui sistem județean de învățământ, de cele mai multe ori aceștia semnează documente „ca primarii” și pot fi schimbați oricând, mai ales în prag de alegeri. De obicei, sarcinile dificile sunt date spre rezolvare unui număr de câțiva inspectori și salariați funcționari publici, care rămân în ISJ indiferent de partidul de la putere și care decid soarta inspectoratului la modul cel mai serios, deoarece își cunosc foarte bine domeniul de activitate. Restul…
În ședința de CA a ISJ Vaslui din 2 septembrie, conducerea ISJ a înlocuit doi inspectori PNL (Maria Ciulei – tehnic și Romica Eșanu – limbi moderne) și a creat un post special de inspector pe management cu jumătate de normă pentru Mircea Popa.
După recentele numiri din ISJ, iată care este structura politică a instituției: din PSD sunt cei doi inspectori generali, directorul Casei Corpului Didactic și 10 dintr-un total de 22 de inspectori școlari. Alți trei inspectori școlari au fost aduși la ISJ de Gabriela Plăcintă din zona municipiului Bârlad, unde aceasta a predat până a ocupat funcția de șefă a inspectoratului, iar un inspector a fost coleg de facultate cu Gabriela Plăcintă. Un alt inspector a cochetat cu Partidul Conservator, doi cu PDL, iar doi sunt membri PNL. Singurul caz incert este cel a inspectorului pe disciplina religie, despre care nu se știe ce culoare politică are (probabil că este în relații foarte bune cu Dumnezeu-Tatăl și asta ajunge). Din totalul de 22 inspectori, doar despre doi se știe că nu au de-a face cu lumea politică.
Singura soluție de a pune capăt implicării politicului în educație este ca inspectorii școlari de specialitate să devină funcționari publici, iar numirile politice să se facă doar la vârful ISJ, la fel ca în cazul altor instituții deconcentrate. Ori asta nu se va întâmpla. Nu încă.
De ce se numesc oameni politici în structurile educației?
În urma discuțiior purtate cu mai mulți directori de unități de învățământ, sindicaliști și foști inspectori ISJ care au ieșit din sistemul politic, am aflat cam ce interese au partidele la guvernare în momentul în care numesc oamenii proprii în funcții cheie. Luând cazul actual al conducerii PSD de la ISJ Vaslui, iată câteva dintre ele:
– primul motiv al acestor numiri politice este nevoia partidelor de a-și răsplăti oamenii care au făcut campanie electorală la nivelul comunelor vasluiene. Mulți diectori recent numiți în zona rurală au bătut potecile satelor pentru a convinge populația să voteze „cum trebuie”. Astfel, aceștia merită indemnizații de conducere.
– în situația în care la nivelul unităților de învățământ sunt numiți directori de aceeași culoare cu primarii, managerii sunt nevoiți să închidă ochii la anumite nereguli legate de achiziții, investiții etc., care privesc educația locală (sunt cazuri de unități de învățământ reabilitate de trei ori cu fonduri europene).
– tot directorii de la nivelul unităților de învățământ au puterea de a implementa orice dispoziție ISJ Vaslui, fără a pune prea multe întrebări referitoare la legalitatea acestor ordine. De exemplu, în momentul în care au avut loc testările la clasele a II-a și a IV-a, directorii au cerut cadrelor didactice implicate să se prezinte în școli la ora 5, cu trei ore mai devreme decât ar fi fost normal. Orele suplimentare nu au fost încă remunerate.
-
în cazul în care se organizeză mitinguri de protest, cadrele didactice înscrise în sindicate sunt influențate puternic de directori în ideea de a nu participa.
-
unitățile de învățământ achiziționează anual și lunar diferite materiale. Acestea sunt de multe cumpărate de la firmele „care trebuie”, în funcție de instrucțiunile primite.