Veniți toți cei chemați, pentru ca cei bogați să rămână! – Sărăcia-i doar pentru credincioși!
În timp ce țăranii sunt taxați la sânge de stat pentru suprafețe de teren minuscule, fețele bisericești scapă oricărui control financiar. Mai mult, din cei 16% plătiți anual de fiecare agricultor statului, o bună parte intră în conturile Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în contextul în care acest cult religios deține mii de hectare de teren, pentru care nu plătește impozit. În același timp, activitatea filantropică a bisericii este extrem de redusă. Pe site-ul Episcopiei Hușilor, de exemplu, cititorul poate vedea că există un serviciu cu atribuții filantropice, dar nu poate afla nimic concret despre serviciile prestate de acest compartiment la nivelul județului Vaslui în ultimii ani. Singurele informații aflate la îndemâna publicului sunt cele transmise de la nivelul Patriarhiei și fac referire la acțiunile de ajutorare executate la nivel național, dar acestea nu pot fi verificate.
Bogdan RUSU
Anul trecut, BOR a beneficiat de 421,6 milioane de lei de la bugetul de stat doar pentru salarizarea personalului clerical și pentru construcția de imobile. Nu mai adăugăm și subvențiile acordate de stat pentru terenurile agricole ale BOR, în condițiile în care veniturile acestei instituții sunt imposibil de controlat și impozat.
Statul a impus taxarea oricăror cetățeni care produc un venit, de la minusculul producător agricol până la cei ce dețin companii în industrie și de aceea este foarte greu de înțeles de ce afacerile BOR au fost omise de la impozitare. Și mai greu de priceput de mireni este de ce BOR este finanțată anual de stat, dacă tot nu este este impozitată de stat cu nici un sfanț.
Anul acesta, fețele bisericești din județul Vaslui, mai exact stareții de mănăstiri cu personalitate juridică ce au în obiectul de activitate desfășurarea de activități agricole, au depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui, un număr de 65 de cereri de acordare de subvenții pentru o suprafață de teren (cultivată) de 385 de hectare. Menționăm că această suprafață nu reprezintă averea bisericilor din județ, ci doar o mică parte, căci biserica dispune de alte mii de hectare date în arendă unor asociații de profil, care nu sunt menționate în statisticele APIA.
Deși de la an la an biserica se declară tot mai săracă, se pare că în realitate ea se îmbogățește. Asta se poate demonstra dacă luăm în calcul faptul că în 2013, reprezentanții BOR la nivel local au depus 58 de cereri pentru alocarea de subvenții, pentru o suprafață de 365 de hectare, cu 20 de hectare mai puțin ca anul acesta. În aceste condiții, este ilogic și nedemocratic ca stareții de mănăstiri, adevărați manageri de business-uri agricole, să îi trimită pe bieții călugări (pe cei cu palme pline de bătături) la cerșit în toate târgurile din județ, pentru a colecta donații de la cetățenii de buna credință.
Unde sunt averile Episcopiei Hușilor și cine le cuantifică?
După studii îndelungate, marele istoric Constantin C. Giurescu consemna în volumul “Viața și opera lui Cuza Vodă” (paginile 148-149) că mănăstirile din regiunea Moldovei dețineau 12,16% din suprafața agricolă si forestieră a țării. De asemenea, istoricul atrăgea atenția cititorilor că în urma confiscării averilor mănăstirești, prin Legea secularizării promulgată de Alexandru Ioan Cuza în anul 1863, Mitropolia Moldovei din Iași a fost deposedată de 300.000 de hectare de teren arabil și păduri. După Revoluție, până în anul 2013, potrivit datelor furnizate de Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, doar 15% din terenurile și clădirile care au aparținut de drept bisericii au fost retrocedate. Aplicând acest procent la suprafața de teren bisericesc din Moldova confiscat în anul 1863 de domnitorul Cuza (300.000 ha) reiese că în prezent Mitropolia Iași dispune de cel puțin 45.000 de hectare de teren, iar activitățile agricole care se desfășoară pe suprafața menționată sunt neimpozitate. Nu mai adăugăm în calcule și suprafețele de teren și imobilele obținute de Mitropolia Moldovei din donații după 1989. Raportând cele 385 de hectare ale mănăstirilor din județ, pentru care s-au luat subvenții, la suprafața de teren retrocedată BOR la nivelul întregii regiuni a Moldovei în ultimii 23 de ani, se poate concluziona că fețele bisericești din județul Vaslui sunt sărace. Căci altfel cum se poate explica faptul că bisericile din județul Vaslui dețin doar 0,85% din totalul proprietăților deținute de Mitropolia Moldovei? Și mai ciudat, din punctul de vedere al oricărui cetățen european, este că nici după aplicarea legislației privind inventarierea terenurilor agricole statul român nu va ști care este averea bisericii.
În același timp însă, familiile de țărani numeroase și în statisticile privind sărăcia dar și ca număr de copii, care întâmplător au mai mult de patru hectare cultivate cu cereale, sunt silite să plătească impozit pentru două din ele, Culmea, din impozitul achitat de țărani este finanțată activitatea BOR. Mai mult, aceeași țărani plătesc și serviciile religioase de cel puțin două ori pe an, fără a primi chitanțe și fără a benefica de subvenții și alte bonificații din partea reprezentanților lui Dumnezeu.
De ce biserica ține atât de mult cu politicienii?
După scandalul apărut în presă, legat de atribuirea ilegală a unor subvenții de miliarde de lei bisericilor din județul Suceava, la începutul acestui an, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a ordinat APIA să achite aceste drepturi doar persoanelor fizice și juridice care pot demonstra că sunt fermieri activi. Lucru foarte greu de demonstrat de mănăstirile din țară, respectiv din județ. De aceea, majoritatea terenurilor (90%) aflate în posesia clerului au fost date spre administrare unor asociații de producători agricoli. Aceștia au cerut subvenții, dar din datele centralizate de instituții nu s-a putut stabili suprafața totală a terenului de care dispune BOR în județul Vaslui. Menționăm că surse din cadrul Instituției Prefectului Județului Vaslui ne-au declarat că autoritățile cunosc exact care este suprafața de teren aflată în mod direct în administrarea Episcopiei Hușilor și implicit a unităților de cult subordonate. Cu toate acestea, ni s-a spus direct că nimeni din Prefectură nu va da informații concrete despre averea bisericii.
Credința este una, cei care o manipulează sunt altceva
Ideea acestui material nu este nicicum denigrarea cultului ortodox, ci îi vizează pe cei care profită de naivitatea populației. Acea populație care achită lunar sume colosale în conturile BOR. Oamenii cu glagorie se întreabă dacă România este un stat religios sau un stat democratic, în care niciun cult nu beneficiază de sprijinul financiar al statului. Certitudinea este că anual BOR primește sume colosale, deși Constituția României precizează clar că toate cultele sunt autonome față de stat. Adică se menționează în mod indirect că România este un stat laic, care nu are obligații financiare față de reprezentanții cultelor. Fondurile pe care le primesc marile figuri bisericești nu provin doar de la bugetul de stat, ci și de la nivel local. Recent, consilierii județeni din Vaslui au acordat un aparent ajutor de urgență de 100.000 de lei (un miliard de lei vechi) Episcopiei Hușilor, pentru renovarea unui zid. În același timp, cu toate aceste miliarde de lei încasate, BOR se ajută pe sine, nu pe muritori. Oamenii din Vaslui ar dori să vadă un raport cu ștampilă și chitanțe, care să demonstreze ce a făcut Episcopia Hușilor în ultimii 24 de ani, pentru a-i ajuta pe cei cărora conducătorii ei le promit Împărăția Cerurilor contra-cost. (Bogdan RUSU)