Evazioniștii din imobiliare, de neatins
Mii de vasluieni care închiriază locuințe sau primesc în gazdă încalcă legea fiscală. Asta deoarece nimeni nu poate demonstra că sunt evazioniști.
Când vine vorba despre colectarea impozitelor aferente activității de închiriere a imobilelor, Direcția Județeană a Finanțelor Publice (DJFP) Vaslui este de foarte multe ori neputincioasă. Raportat la numărul total de locuințe care existau în anul 2013, respectiv 66.697, cel al plătitorilor de impozite la stat pentru veniturile realizate din această activitate este nesemnificativ. În rapoartele DJFP nu există o rubrică specială pentru veniturile obținute de instituție din colectarea impozitelor de la proprietarii care închiriază imobile. Există altceva: o categorie a plătitorilor de impozit pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor mobile și imobile în care sunt adunați cei care închiriază tarabe, magazine, apartamente și vile, autoturisme, utilaje de construcții, etc. Adică toți cei care închiriază ceva, cu excepția proprietarilor de teren care dau pământul în arendă. Culmea este că vasluienii care au plătit dări la stat pentru veniturile obținute din cedarea bunurilor menționate este de 2.538.
Dacă am considera că toți cei 2.538 de plătitori de impozite și-au închiriat apartamentele (nu alte bunuri), ar reieși că doar 3,81% din cei 66.697 de proprietari de imobile și-au închiriat locuințele sau au primit pe cineva în gazdă. Adăugăm aici faptul că în localitățile în care funcționează licee, sunt sute de elevi care stau cu chirie.
Potrivit legii fiscale, proprietarii care închiriază locuințe sau camere fără contract, sau care nu declară contractele la DJFP în vederea stabilirii impozitului ar trebui amendați, numai că inspectorii fiscali nu pot demonstra activitatea evazioniștilor. Ce inspector al DJFP ar putea intra în locuințe pentru a vedea dacă proprietarul are sau nu pe cineva în gazdă? Și chiar dacă ar face-o, cum ar demonstra că cel găzduit plătește pentru camera în care locuiește? (Bogdan RUSU)