Blembea, condamnat la închisoare
de Marian MOCANU
Afaceristul Marian Blembea, acuzat de procurorii DNA pentru că a dat mită 10.000 de lei, băuturi aloolice și un parfum „de firmă” unor comisari ai Gărzii Naționale de Mediu veniți în control la societatea sa, a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, cu executarea pedepsei. Blembea va face contestație împotriva sentinței judecătorilor Tribunalului Vaslui. Apărătorii săi au insistat pe faptul că Blembea a fost provocat să dea mită, în condițiile în care societatea acestuia era deja în lichidare judiciară.
În luna iulie a anului trecut, afaceristul bârlădean Marian Blembea a fost acuzat de procurorii DNA și trimis în judecată pentru infracțiunea de dare de mită, după ce a dat 10.000 lei mită unor comisari de la Garda Națională de Mediu, pentru a scăpa de o amendă considerabil mai mare pentru nereguli găsite la societatea sa.
Blembea a dat mită pentru nimic, în condițiile în care firma lui, SC Ecodava SRL nu mai avea activitate, iar orice sancțiune primită revenind în sarcina lichidatorului judiciar însă, așa cum s-a exprimat în fața judecătorilor, a considerat că așa trebuie.
Cei doi comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, Nicolae Cristian Coajă și Ancuța Dima, au organizat acest flagrant la cererea procurorilor DNA Iași, cei doi fiind instruiți, transportați la sediul din Bârlad al firmei lui Blembea și dotați cu aparatură de înregistrare furnizată de SRI pentru a putea proba vinovăția afaceristului bârlădean.
Blembea a recunoscut în fața instanței nu doar că a dat mită, și modul în care a procedat, dar și faptul că, în anul 2011, ar fi dat mită 10.000 lei aceluiași comisar al gărzii naționale de mediu Nicolae Cristian Coajă, pentru a scăpa de o amendă în cuantum de 60.000 lei.
Închisoare cu executare!
Ieri, judecătorii Tribunalului Vaslui au dat sentința în acest caz, doi ani și șase luni de închisoare cu executare pentru Marian Blembea, din care se scade durata reținerii și arestării preventive de la 25 iulie 2014 la data de 4 februarie 2015, precum și durata arestului la domiciliu. de la data de 5 februarie 2015 până la data pronunțării sentinței. În plus, judecătorii au dispus, pe lângă confiscarea sumei de 10.000 lei dată mită de Blembea, sumă care face obiectul sechestrului asigurator dispus de procurorii DNA la arestarea afaceristului, și plata a 1.300 lei cheltuieli judiciare către stat.
Marian Blembea poate face apel la această sentință, în termen de zece zile de la comunicare, cu atât mai mult cu cât avocații apărării au insistat pe faptul că, la luarea pedepsei, trebuie luat în considerare faptul că afaceristul a fost practic provocat de cei doi comisari să dea mită, prin amenințări cu amenzi exorbitante.
Trebuie spus că, deși cazierul omului de afaceri bârlădean este curat, acesta a mai avut probleme cu legea. În 1997, pe numele lui Blembea fusese emis un mandat european de arestare de către autoritățile judiciare din Luxemburg, care-l acuzau de furturi de case de bani din benzinării. Din câte se pare, Marian Blembea ar fi comis respectivele furturi în perioada 1994 – 1996, împreună cu alte persoane, suma totală furată fiind de peste 190.000 euro. Ulterior, la începutul anului 2007, Blembea a fost arestat preventiv după ce ar fi incendiat mașina unui alt afacerist bârlădean, Sorin Horia, fiind condamnat la plata unei amenzi penale de 5.000 lei pentru distrugere.
Cu toarte acestea, dacă magistrații Curții de Apel Iași vor menține sentința judecătorilor vasluieni, aceasta va fi prima pedeapsă cu închisoarea la care va fi condamnat controversatul om de afaceri bârlădean, cel puțin în România.