O nouă amânare pentru Sergiu Marian!
de Marian MOCANU
Ieri, la Tribunalul Vaslui ar fi trebuit să continue procesul în care fostul subprefect Sergiu Marian, alături de fratele său și alți doi funcționari ai Prefecturii Vaslui sunt acuzați de fapte de corupție. După ce martorii propuși de acuzare au fost audiați la termenele anterioare, ar fi trebuit începută administrarea probelor propuse de apărătorii inculpaților, acest lucru însă nu s-a întâmplat, fiind amânat pentru termenul următor, 27 martie.
Motivele amânării sunt cererile depuse de noul apărător al fraților Sergiu și Marius Marian, care a cerut, pe de o parte timp pentru studierea dosarului, dat fiind că a fost contactat de cei doi inculpați cu doar două zile înaintea termenului de judecată, dar și a faptului că încă nu a fost achitat prejudiciul de circa 150.000 lei datorat statului.
La termenul anterior, Vasile Marius Marian, fratele subprefectului și inculpat în dosar, s-a oferit să achite suma calculată de procurorii DNA cu care ar fi fost prejudiciată Administrația Domeniilor Statului, parte în proces, drept pentru care judecătorul a dispus transmiterea unei adrese către această instituție în vederea comunicării exacte a prejudiciului. Conform declarației apărătorului ales, răspunsul ADS a fost primit cu doar o zi înaintea termenului de judecată, astfel că nu a fost posibilă efectuarea plății.
Pentru fostul subprefect al județului Vaslui, Sergiu Marian, acesta este cel de-al treilea dosar în care este acuzat de fapte de corupție, de fiecare dată faptele fiind relativ similare. Sergiu Marian are până acum două condamnări pentru fapte de corupție, prima de doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru că ar fi intervenit în mod interesat pentru un schimb de terenuri de la Miclești la Vaslui în favoarea unei persoane stabilite în SUA. La începutul acestui an, fostul subprefect a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare.
De această dată, în boxa acuzaților se află, alături de fostul subprefect, fratele acestuia, Vasile Marius Marian, care prin firma sa, SC Comercial Marian SRL, a cumpărat terenurile, dar și Cătălin Vasile Cupșan, fostul secretar al județului, și o funcționară, Gabriela Luca, care au ajutat să obțină terenurile. Metoda folosită de fostul subprefect pentru a-i facilita fratelui său achiziționarea de trerenuri de bună calitate în apropierea municipiului Huși, era simplă: în calitate de subprefect și președinte al Comisiei Județene de Fond Funciar a Prefecturii Vaslui, identifica persoane care erau propuse ca, în schimbul terenurilor pe care le mai aveau de primit de la stat, să primească despăgubiri bănești, după care, fără știrea acestora, le radia de pe respectiva listă și le trecea la despăgubiri în fizic.
Ulterior, după ce, prin intermediul Administrației Domeniilor Statului, făcea schimb de terenuri în altă locație, ocupându-se și de obținerea titlurilor de proprietate aferente, intra în scenă fratele său, Vasile Marius Marian, care contacta proprietarii ce nici nu aveau cunoștiință că ar fi fost puși în posesie, propunându-le cumpărarea terenurilor la un preț mult sub cel al pieței. Următorul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru data de 27 martie.