altex
Technology

Atacul cibernetic asupra TV5 dovedește că UE este dezarmată în fața hackerilor și trebuie să ia măsuri, recunoaște CE

de Dan Dobrovolschi

Atacul cibernetic asupra postului TV5 Monde, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, este un avertisment pentru UE și ar trebui să determine statele membre și Parlamentul European să se înțeleagă pentru a lua măsuri de consolidare a securității rețelelor informatice, a indicat vineri Comisia Europeană, relatează AFP.

‘Criminalitatea evoluează, cu ajutorul programelor malware fiind posibilă preluarea sub control a unui mare număr de calculatoare, găsirea de informații sensibile sau lansarea de atacuri pe scară extinsă’, atrăgea atenția în anul 2010 Cecilia Malmstrom, comisar pentru afaceri interne în precedentul executiv comunitar, tot în acel an fiind elaborate ultimele planuri ale Comisiei Europene la acest capitol.

Cecilia Malmstrom insista atunci pe necesitatea ca statele să-și construiască o capacitate de reacție rapidă în fața atacurilor cibernetice și să intensifice schimburile de informații.

Sugestiile fostului comisar european au fost reunite în anul 2013 într-o propunere de directivă europeană, care nu a reușit să treacă nici până astăzi de negocierile dintre guvernele naționale și eurodeputați.

test

Comisia ar urma să adopte până la sfârșitul acestei luni ‘agenda asupra securității’, document dedicat în special securității cibernetice. ‘Accentul va fi pus pe folosirea instrumentelor existente, inclusiv a Centrului european de combatere a criminalității informatice’, creat în anul 2013 în cadrul Europol, afirmă o sursă europeană.

Totuși, în prezent Uniunea Europeană este dezarmată în fața atacurilor informatice. ‘Mijloacele și mecanismele de securitate a rețelelor și de informare existente sunt pur și simplu insuficiente pentru o adaptare rapidă la schimbările pe frontul acestor amenințări și pentru a garanta un nivel comun ridicat de protecție în toate statele membre’, subliniază executivul comunitar.

Este de asemenea urgentă adoptarea de ‘măsuri adecvate’ pentru protejarea rețelelor energetice și de transport, a administrațiilor publice și a principalilor furnizori de servicii informatice (platforme de comerț electronic, rețele sociale, etc.), astfel încât să se poată ‘gestiona riscurile de securitate’.

Amploarea atacurilor cibernetice efectuate de hackeri și dezvăluirea interceptărilor telefonice practicate masiv de serviciile secrete americane au determinat instituțiile europene să-și revizuiască întregul sistem de securitate informatică și de protecție a comunicațiilor.

De asemenea, o rețea de rezervă a fost instalată pentru a fi pusă în funcțiune în eventualitatea unei paralizii totale a sistemului. Comisarii europeni care gestionează afaceri sensibile, precum negocierile comerciale, diplomația sau dosarele de concurență, au acum la dispoziție linii securizate de comunicație.

Securitatea este o competență națională, dar ‘sistemele informatice, mai ales internetul, sunt instrumente de comunicație fără frontiere și interconectate între statele membre’, drept urmare ‘orice perturbare importantă a acestor sisteme într-un stat membru poate avea implicații asupra altor state membre și asupra UE în ansamblu’, mai avertizează executivul comunitar.

Comisia Europeană recunoaște și faptul că ‘riscul de apariție a incidentelor, frecvența acestora și incapacitatea asigurării unei protecții eficiente subminează încrederea publicului față de rețelele și sistemele informatice’.

Sursa: agerpres.ro

Related Articles

Back to top button