Prezență masivă la evaluarea elevilor de clasa a II-a
de Marian MOCANU
La evaluarea națională a elevilor de clasa a II-a, acțiune demarată luni, 18 mai, s-au prezentat peste 95% din totalul elevilor care frecventează instituțiile de învățământ din județul Vaslui. Prezența la cele două examene susținute până acum, proba scrisă și cea de citire la Limba română, este mai mult decât satisfăcătoare, în opinia conducerii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui. Asta și datorită faptului că, nefiind probă obligatorie, așa cum este cazul la clasa a opta, părinții elevilor puneau depune cereri de scutire de la acest examen.
Elevii clasei a II-a au început susținerea evaluării naționale a cunoștiințelor. Luni, 18 mai a avut loc proba scrisă la Limba română, iar marți – proba de citire la Limba română și de scriere și citire la Limba română pentru minoritățile naționale. Urmează miercuri examenul de verificare a cunoștiințelor la matematică, joi, proba scrisă la Limba maternă, iar vineri va fi proba de citit la Limba maternă.
La nivelul județului Vaslui, din totalul de 3.930 elevi care frecventează cursurile clasei a II-a, au participat la proba scisă un număr de 3.694 copii, peste 95% din totalul celor înscriși.
O situație mai specială s-a întâlnit în cazul copiilor cu cerințe educaționale speciale, a căror participare la examen s-a făcut doar în urma unei cereri în acest sens făcute de părinți. Chiar dacă nu erau obligați să susțină probele din cadrul verificării naționale a cunoștiințelor, din cei 35 de copii cu cerințe educaționale speciale de la nivelul județului Vaslui, au fost depuse un număr de 22 de cereri, din care 19 elevi au susținut acest examen.
Rezultatele acestei evaluări, la fel cum este și în cazul elevilor de clasa a patra sau a șasea, nu sunt făcute publice. Ele sunt doar discutate de învățători sau profesori cu părinții, pentru a se vedea pe ce anume capitole trebuie pus mai mare accent în procesul de învățământ.
„Faptul că la evaluarea națională a cunoștiințelor elevilor de clasa a doua au absentat doar circa 200 de elevi din aproape patru mii nu este un fapt îngrijorător, cu atât mai mult cu cât părinții puteau depune cerere de scutire a copilului de la acest examen. Asta cu atât mai mult cu cât acest examen este doar unul de verificare a cunoștințelor și nu unul eliminatoriu sau obligatoriu, cum este cel de la finalul clasei a opta care contează pentru înscrierea la liceu. Din acest punct de vedere, este îmbucurător procentul prezenței elevilor vasluieni la acest prim examen, ceea ce denotă că părinții acestora sunt interesați de nivelul de cunoștințe acumulat de copii lor în acești primi ani de școală”, a declarat Narcis Aprodu, inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui.