Lege nouă, metehne vechi
de Mihaela NICULESCU
Un nou proiect al Legii Asociațiilor de Proprietari este în dezbatere publică, după ce altul, de asemenea supus dezbaterii, a sucombat în 2011, înainte de a deveni lege. Se dorește îmbunătățirea Legii 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.
Reprezentanții asociațiilor de proprietari din Bârlad, inclusiv proprietarii, sunt nemulțumiți de unele prevederi ale proiectului și s-au alăturat colegilor din țară, venind cu propuneri și sesizând inadvertențele trecute în proiect, și anumite pasaje care se contrazic între ele. Dorința asociațiilor de proprietari este ca cheltuielile să fie repartizate în funcție de decizia adunărilor generale. Aceeași părere au avut-o și reprezentanții primăriilor, care acordă consultanță asociațiilor de proprietari. Cu foarte mici excepții, actualul proiect de lege este o variație a celui din 2011.
Deși este în vigoare de opt ani, Legea 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari nu este aplicată întocmai de nicio asociație de proprietari din Bârlad. Actualul proiect supus dezbaterii publice, care poartă antetul Ministerului Dezvoltării Regionale, conține aceeași modalitate de repartizare a cheltuielilor ca și Legea 230/2007. Deși este ilogic, cheltuielile pentru curățenie trebuie să se repartizeze pe cotă-parte indiviză, și nu la numărul de persoane, ca și cum apartamentele ar tranzita scara blocului și nu persoanele. Nu doar această prevedere nemulțumește proprietarii, ci și altele cum ar fi obligativitatea formării unui fond de reparații. Dacă până acum era opțional, el va deveni obligatoriu, dar greu de constituit, de vreme ce proprietarii au refuzat cu încăpățânare să contribuie la acest fond, deși au pretenții ca blocul să beneficieze de anumite reparații.
Legea 230/2007 prevede că cenzorul asociației trebuie să prezinte o garanție materială consistentă, pe care, în realitate, nici unul din cenzorii asociațiilor bârlădene nu a prezentat-o. Noul proiect de lege menține această obligație a cenzorului, dar prevede obligativitatea ca acesta să aibă studii superioare. Nimeni nu se va înghesui, de vreme ce este recompensat cu 50 de lei pe lună. O altă noutate o reprezintă obligativitatea administratorilor de a urma cursuri de certificare profesională și abia apoi de obținere a atestatului de la primărie. Administratorii care au obținut până acum atestatul nu vor mai fi obligați să urmeze aceste cursuri.
Proiectul de lege mai prevede obligativitatea organizării proprietarilor în asociații, dar și dreptul ca orice proprietar să poată renunța printr-o simplă cerere scrisă la calitatea de membru al asociației. Această prevedere va da apă la moară proprietarilor nemulțumiți activitatea asociațiilor și va duce la o renunțare în masă la calitatea de membru al asociației. Acest lucru se întâmplă, de fapt, de pe acum, pentru că sunt cazuri în care mulți locatari refuză cu încăpățânare, de ani de zile, să achite datoriile, contestând activitatea asociației.
Rămâne de văzut dacă, după dezbaterea publică, proiectul Legii asociațiilor va trece de votul Parlamentului și va deveni lege și mai ales dacă va fi aplicată. De vreme ce există o lege în vigoare din 2007, care se aplică după ureche de fiecare asociație, este greu de crezut că noua lege va avea alt destin. Nici până la această oră, la Bârlad, nu toate asociațiile au statut de asociații de proprietari, deși termenul limită de transformare a asociațiilor de locatari în asociații de proprietari a expirat din 2003!
Cu siguranță sunt șanse mari ca noua lege să dea bine doar în Monitorul Oficial, iar în cazul în care va fi aplicată unitar, tot mai multe asociații să se desființeze.