Social

Îmbulzeala pentru agheasmă – sportul de iarnă a vasluienilor

de Marian Mocanu

Cu ocazia sărbătorii Botezului Domnului, Boboteaza, cum este cunoscută popular, bisericile devin neîncăpătoare atât pentru credincioșii care vin să asiste la una din cele mai importante slujbe religioase de peste an, dar și pentru cei care vin special doar pentru a lua „Agheasma Mare”. La unele biserici credincioșii s-au călcat în picioare pentru a fi siguri că „vor mai prinde” agheasmă.

Apa sfințită de preoți de Bobotează, în cadrul unei slujbe speciale, este cunoscută de creștinii ortodocși sub numele de Agheasma Mare. Ea este considerată ca având puteri speciale față Agheasma Mică, apa pe care preoții o sfințesc pe tot parcursul anului în cadrul slujbelor cunoscute sub denumirea de Sfeștanie. Conform tradiției, agheasma de la Botează are o putere deosebită, fiind sfințită în ziua în care Mântuitorul a sfințit apele. De aceea, se spune că Agheasma Mare nu se strică pe tot parcursul anului, păstrându-se la fel de proaspătă și plăcută la gust. Timp de opt zile, după Bobotează, agheasma se bea dimineața, pe nemâncate și înainte de a se lua anafură. Pentru a le purta noroc și a fi feriți de rele, credincioșii stropesc cu Agheasma Mare casa, curtea, ogoarele și vitele, acest lucru aducând spor și belșug. Poate de aceea, cu această ocazie, credincioșii se îngrămădesc la biserică, pentru a prinde licoarea sfințită. Prea puțini credincioși asistă și la slujba specială de Bobotează, cei mai mulți făcându-și apariția la sfârșit, când se sfințește apa. Ulterior, urmează o adevărată buluceală, în goana de a prinde cât mai multă licoare și, dacă se poate, crenguțe din busuiocul folosit la sfințirea apei. Unii credincioși, convinși de puterea magică a Agheasmei Mari, vin chiar cu căldări sau mai multe recipiente, să le ajungă tot anul. Degeaba preoții îndeamnă la cumpătare și le explică că Agheasma Mare se poate „înmulți” cu apă curată, credincioșii se îmbulzesc, rupându-și chiar hainele după ei pentru a fi siguri că nu vor rămâne fără licoare.

A fost cazul, ieri, la Biserica Adormirea Maicii Domnului, din centrul municipiului Vaslui, unde mii de credincioși s-au îngrămădit încă din primele momente după terminarea slujbei. Culmea este că, după îmbulzeală, nu doar că s-a putut sta civilizat la coadă, dar a mai și rămas agheasmă sfințită în butoaiele pregătite de preoți.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=pgzKTQEie3Q&w=420&h=315]

Agheasmă în sticle de vin

Agheasma mare de Bobotează a fost împărțită credincioșilor, la biserica ctitorie a lui Ștefan cel Mare din Vaslui, în peste 1.200 de sticle de vin de 750 ml, cu o fotografie a lăcașului de cult pe etichetă, după ce, în prealabil, apa a fost sfințită de preotul paroh în vase mari din plastic.

Credincioșii din municipiul Vaslui care au dorit să ia agheasma mare de la Biserica „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul” au avut surpriza să primească apa sfințită îmbuteliată în recipiente din sticlă fumurie pentru vin. Puse pe mai multe mese așezate în formă de cruce, cele peste 1.200 de sticle cu apă sfințită aveau chiar și etichetă personalizată cu numele lăcașului de cult, o fotografie a bisericii și denumirea conținutului recipientului, respectiv „AGHEASMĂ MARE”. În prealabil, apa a fost sfințită de către preotul paroh al bisericii, Constantin Mogoș, în vase mari din plastic, după care a fost îmbuteliată în respectivele sticle de vin.

„Am încercat să simplificăm pentru oameni cu aceste sticle, pentru a nu mai sta în frig și vânt, să poată lua mai repede agheasma. În plus, apa sfințită se păstrează și mai bine și este mult mai comod pentru creștini. Noi am comandat sticlele la o firmă din Cluj, nu știm că s-ar folosi pentru vin. Erau mai multe modele, însă am ales un recipient din sticlă nu prea mare și de culoare mai închisă”, a declarat preotul paroh al Bisericii „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul” Vaslui, Constantin Mogoș.

Distribuirea sticlelor cu agheasmă s-a făcut sub supravegherea jandarmilor, însă fără ca credincioșii să stea mai mult de zece minute la rând

Pentru desfășurarea în liniște, a manifestărilor religioase prilejuite de sărbătorirea Botezului Domnului Iisus Hristos (Boboteaza), 132 de polițiști vasluieni au acționat, suplimentar față de dispozitivul curent. Ei au asigurat ordinea și liniștea publică, pentru prevenirea, descurajarea și combaterea faptelor antisociale. De asemenea, măsurile dispuse în această perioadă au avut în vedere și fluidizarea traficului rutier în zona lăcașurilor de cult. Și pompierii vasluieni au acordat o atenție deosebită slujbelor ținute în biserici, fiind prezenți pentru a preîntâmpina orice eveniment nedorit.

Related Articles

One Comment

Back to top button