de Răzvan CĂLIN
Prezentat pe larg în ediția de ieri a cotidianului nostru, cazul elevei agresate de la Colegiul Tehnic ”Alexandru Ioan Cuza” este un exemplu clar de ”bullying”, cum i se mai spune. Adică un caz de elev agresat fizic și psihic chiar de o parte dintre colegii săi. Și mai trist este că această dramă s-a consumat sub ochii impasibili ai dirigintei, ai celorlalți profesori și chiar ai celorlalți elevi. Nu mai vorbim despre poziția conducerii liceului, care a adoptat o atitudine cel puțin curioasă, evazivă, ce lasă de înțeles că dracul nu ar fi atât de negru, că până la urmă are și ”mortul” partea sa de vină și, bineînțeles, ziariștii ”e” niște nemernici avizi de senzațional. Este exact reacția pe care am anticipat-o și pentru care am fi putut paria la infinit.
Dar haideți să redăm, integral, punctul de vedere al conducerii Colegiului ”Alexandru Ioan Cuza”, așa cum ne-a fost transmis: ”Eleva Vîrlan Mihaela Estera nu a sesizat profesorul diriginte și nici conducerea școlii că ar fi agresată fizic sau verbal de către colegii de clasă. În ultima săptămână de școală, înainte de a începe vacanța de iarnă, elevele care sunt învinuite de agresiune au fost amenințate la telefon de către părinții elevei Vîrlan Mihaela Estera. Elevele respective au sesizat-o pe doamna dirigintă iar aceasta a discutat cu părinții elevei Vîrlan Mihaela Estera și a stabilit o întâlnire între eleve și părinții respectivi, pentru vineri, 18 decembrie, 2015. Părinții elevei Vârlan Mihaela Estera nu s-au prezentat la întâlnirea programată. Ca urmare, după data de începere a cursurilor, 11 ian. 2016, se va efectua în școală o anchetă cu elevele implicate în acest conflict și părinții lor. În funcție de concluziile acestei anchete se vor lua măsuri și vor fi date sancțiuni conform Regulamentului de organizare și funcționare a unităților din învățământului preuniversitar și conform Regulamentului de ordine interioară”.
Până la urmă, tot ”mortul” e de vină!
Chiar de la început, este avansată ideea că și eleva are partea ei de vină pe motiv că nu ar fi spus nimic despre calvarul care îl trăiește zilnic dirigintei sale (profesoara Mioara Stoica) și nici conducerii liceului. Și totuși, părinții fetei ne-au declarat din capul locului că, într-o primă fază, fiica lor a încercat să găsească ajutor la diriginta sa. Numai că, susțin oamenii, aceasta a tratat superficial cazul. Ba chiar i-a lăsat impresia copilei că, într-un fel, chiar pactiza cu cele trei eleve care o tot terorizau.
”Fata mea i-a spus doamnei dirigintă ce pățește cu elevele respective. Dar când a văzut cum se comportă cu acestea și că nu a luat nici o măsură împotriva lor, nu a mai îndrăznit să-i spună ceva. Dar apoi am mers eu la școală și am vorbit cu doamna dirigintă”, ne-a declarat Mariana Vîrlan, mama elevei agresate.
Mergând pe aceeași linie de incriminare subtilă a victimei, ni se mai spune că, la un moment dat, diriginta clasei i-a convocat pe părinții fetei la o discuție, dar aceștia nu s-au prezentat. Adevărul este spus doar pe jumătate pentru că, nu-i așa, e mai ușor să manipulezi situația după cum îți convine. Mama fetei a recunoscut că nu a reușit să ajungă la întâlnirea de pe 18 decembrie, dar lucrurile au stat în felul următor: ”Noi locuim în satul Dealu Mare, din comuna Zorleni și în ziua respectivă s-a întâmplat de am pierdut mașina care face curse spre Bârlad. A trebuit să aștept următoarea mașină și de aia am ajuns cu o oră mai târziu la liceu, la Bârlad. Dar când am ajuns acolo, m-am întâlnit cu doamna dirigintă chiar în fața liceului și am stat de vorbă acolo. Ne-a spus că va rezolva problema, dar după cum se vede nu așa s-a întâmplat pentru că fetița mea a continuat să fie terorizată de fetele astea”.
În consecință, nici această tentativă de discreditare a fetei și părinților ei nu prea are sorți de izbândă. Și pentru ca tacâmul să fie complet, în același comunicat semnat de conducerea liceului bârlădean, ni se mai transmite un ”adevăr” menit să ne arate că adevărul e undeva la mijloc: se spune că părinții fetei le-ar fi contactat telefonic pe cele trei colege agresoare și le-ar fi amenințat. Însă, iarăși adevărul este trunchiat.
”Într-adevăr, le-am sunat pe fete, dar le-am vorbi cât se poate de frumos. Nu le-am vorbit deloc urât, ci doar am vrut să le spun să-mi lase fetița în pace. Dar nu le-am spus nici o vorbă urâtă”, susține Mariana Vîrlan.
”Când am văzut că fata îmi plângea în telefon atunci când sunam din Italia, unde muncesc, m-am hotărât într-o zi să o sun pe una din fetele care o terorizau pe fată. Am sunat-o pe mobil, dar i-am vorbit frumos. Să știți că fata asta mi-a vorbit așa de urât încât nici nu pot să vă spun că îmi este rușine. M-a înjurat și m-a făcut în tot felul. Atunci i-am spus că am să vin să vorbesc cu părinții ei, să le spun cum se comportă, dar ei nu i-a păsat și a continuat să mă jignească”, ne-a declarat Costel Vîrlan, tatăl elevei agresate.
Faceți ceva sau nu pentru ca problema să fie rezolvată?
Nu putem să înțelegem cum de un caz de o asemenea gravitate poate fi tratat cu atâta superficialitate și condescendență din partea unor oameni care, culmea, sunt antrenați și pregătiți în ale pedagogiei. Cazul de față nu este altceva decât un exemplu clasic de ”bullying”, un fenomen care face ravagii prin școlile și liceele românești, dar și la nivel internațional. Diferența este că peste hotare sunt alocate fonduri și resurse umane impresionante pentru contracararea acestui fenomen, în timp ce la noi nici măcar nu este recunoscut sau acceptat, darămite să-și mai bată capul cineva cu cei implicați, fie ei victime sau agresori. La noi, cei care încearcă să se implice în stoparea acestui fenomen sunt organizațiile nonguvernamentale, dar care, de multe ori, se izbesc de zidul de tăcere și indiferență care se ridică în jurul unor astfel de cazuri. Un studiu realizat recent la nivelul întregii țări de către Asociația Telefonul Copilului a arătat că unul din doi elevi a recunoscut că a fost agresat verbal sau fizic, umilit sau exclus din grup de către colegi și prieteni. Din păcate, efectele asupra dezvoltării psiho-emoționale ale copiilor ce cad victimă acestui fenomen sunt extrem de dureroase și pot lăsa sechele adânci. Specialiștii vorbesc despre depresii, tulburări de comportament, abandon școlar și s-a ajuns chiar la tentative de suicid.
În cazul nostru, primele semne s-au putut vedea deja, căci fata a ajuns, cum s-ar spune, în pragul nebuniei. Comportamentul agresiv ale celor trei colege, injuriile, lovituri cu palma peste cap (și chiar izbită cu capul de o fereastră), amenințările de tot felul, au împins-o pe biata fată dincolo de capacitatea ei de rezistență. Și toate acestea doar pentru simplul fapt că ea nu dorea să chiulească la fel ca ele, pentru că nu fuma cot la cot cu ele și, pur și simplu, pentru că era tot ceea ce ele nu erau în stare să fie: un copil cuminte care își vede de treaba sa și încearcă să învețe cât mai bine, după puterile sale. Din cauza calvarului la care o supuneau colegele sale, adolescenta a devenit apatică, depresivă, cu dese episoade de plâns, astfel încât, finalmente, părinții ei nu au avut încotro și au internat-o în Secția Psihiatrie a Spitalului municipal de urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad. Fata a stat timp de patru zile internată, însă urmează și acum un tratament medicamentos. Iată ce urmări cumplite poate avea asupra unui copil o astfel de agresiune pe care cei de la Colegiul ”Alexandru Ioan Cuza” încearcă să o trateze la capitolul „diverse”. Deși conducerea liceului a dat asigurări că va ancheta cazul și va lua măsurile ce se impun, impresia ce ne-a fost lăsată în urma discuțiile purtate cu reprezentanții unității a fost aceea că mai degrabă sunt ofuscați că povestea respectivă a ajuns în atenția presei. Teama asta stupidă ca nu cumva să afle presa despre asemenea probleme, continuată de ideea exacerbată că ziariștii trebuie să scrie numai de bine, sunt metehne mai vechi ale societății în care trăim. Și mai ales instituțiile statului român țin cu dinții să ascundă mizeria sub preș!
Sperăm că ancheta ce se va derula în interiorul liceului va aduce adevărul la lumină, așa cum este el, netrunchiat și că se va face ceva cu adevărat pentru ca astfel de episoade să nu se mai întâmple. Ne-am fi dorit să consemnăm și punctul de vedere al șefei învățământului vasluian, inspectorul – șef Gabriela Plăcintă, însă aceasta nu a putut fi contactată.
alea exmatriculate pe loc
Ioana
Indiscutabil sunt multi profesori de calitate.
Ne oprim aici cu aprecierile.
Am lucrat acolo si m-am simtit umilita, neapreciata, tratata ca o sluga.
Copiii sunt IDIOTI, NESPALATI, CRETINI , in viziunea doamnei Pais.
Cred ca trebuie schimbat ceva acolo
Copiii sunt copii, rolul nostru este sa ii educam, nu sa ii umilim
REGRET CELE PETRECUTE
ELLA
Am avut fiul inscris la acest liceu. A avut noroc ca am hotarat sa pece in MB.
Un singur om din liceu i-a dat o sansa: nicidecum un proferos sau director.
Rusine
ERA
liceu de kkt ! numai curve si golani! draci elevi nu va mai inscrieti la acest liceu!
ANCHETA
SAIGUR, ANCHETA VA SCOATE LA IVEALA EXACT CE VREA DOAMNA DIRECTIR, PROF, ING
CAUTATI DREPTATE IN ALTA PARTE, AICI A MANCAT-O LUPU