Sanatate

”Pacienți” pentru care spitalul este hotel pe gratis

Fumează în salon, scuipă pe jos, fură de la colegii de suferință și dispar temporar din spital ca să vândă șosete, de exemplu. Cam acestea sunt îndeletnicirile unor pacienți, cazuri sociale – așa se numește oficial categoria în care trebuie să fie incluși, internați la Spitalul de urgență „Elena Beldiman” din Bârlad. În realitate, este vorba de persoane care, sub pretextul afecțiunilor de care suferă, caută internare doar pentru a beneficia de mâncare și acoperiș deasupra capului.

Un fost deținut cu probleme grave de sănătate a fost externat zilele trecute și transferat la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni. Asta după ce a fost stabilizat, timp în care a avut un comportament „ireproșabil”. A furat de la colegii de salon, a fumat în salon iar într-una din zile a vândut ciorapi în zona Grădină deși era internat. Bărbatul din Bârlad și-a vândut casa cu ani în urmă și acum nu are unde locui. În ciuda comportamentului reprobabil al pacientului, reprezentanții spitalului nu au putut să-l lase în stradă. Au făcut demersuri la spitalul din Murgeni și, cu greu, au reușit să-l interneze acolo. Nici această instituție medicală nu mai face față numărului mare de cereri din județ.

bolnavi-spitalUn alt pacient cu state vechi la Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad suferă de sechele de TBC iar plămânii săi funcționează doar la 1/3 din capacitate. Este dependent de tubul de oxigen și de aceea are nevoie de îngrijiri medicale repetate. Și el reprezintă un caz social pe care medicii trebuie să-l interneze și mai ales să-l tolereze. Nu cunoaște regulile de conviețuire în comun și nici codul bunelor maniere, așa că a scuipa pe jos în salon este un lucru obișnuit pentru el, mai ales că expectorează abundent din cauza afecțiunilor respiratorii de care suferă. Medicii l-au externat pe 28 decembrie și l-au internat din nou pe 29, când a venit iar la spital. Locuiește în Bârlad dar nu are casă ci doar mai mulți frați și surori, care-l uită de cele mai multe ori în spital.

Un al treilea caz social cu care se confruntă spitalul din Bârlad zilele acestea este cel al unui bărbat de 59 de ani din Pogonești care suferă de o cangrenă și se impune amputarea urgentă a piciorului. Nu are cine să-l viziteze. Asistenta socială de la Spitalul „Elena Beldiman” a aflat că pacientul are o fată cu probleme psihice căreia i-au fost luați copiii de Protecția Copilului. Așa zisa casă în care locuiește nu are uși și ferestre așa că va fi imposibil ca acest bărbat care arată de 70 de ani să fie îngrijit de familie, după operație. În aceste condiții, tot spitalul va trebui să-i găsească un adăpost.

Abgela Chirila 1Ne confruntăm cu asemenea cazuri sociale de multă vreme. Lunar, spitalul internează în medie 3 – 4 cazuri. Oamenii sunt săraci, fără aparținători și destul de bolnavi. Nu li se poate refuza internarea, în schimb mai greu avem soluții pentru a le găsi un loc unde să meargă după externare. Uneori internarea este prelungită tocmai din această cauză. În stradă nu îi poți abandona, unități medico-sociale nu prea sunt în județ iar centrele cu care colaborăm sunt arhipline. Pe lângă aspectul acesta social, spitalul consumă fonduri destul de mari cu pacienții din categoria cazurilor sociale. Gândiți-vă că unii nu au acte de identitate, nu au sau nu prezintă cardul de sănătate. În aceste condiții, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate nu ne poate deconta aceste servicii medicale pe care noi le prestăm”, ne-a declarat Angela Chirilă, managerul Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad.

Cu toată paza existentă în corpurile spitalului, unii pacienți găsesc metode de a se face nevăzuți. Reușesc să ajungă în exteriorul spitalului fie prin ambulatoriul de specialitate, prin spate până la biserica Sf. Ecaterina, fie sărind gardul la TBC, sau pur și simplu așteptând un moment de neatenție din partea celor de la pază sau a personalului medical și auxiliar. Problema nu se va rezolva prin angajarea mai multor agenți de pază ci prin înființarea unor unități medico-sociale de tipul celei inaugurate recent la Băcești. (Mihaela NICULESCU)

Review Overview

User Rating: 4.55 ( 1 votes)

Related Articles

One Comment

  1. spitalul din Murgeni a devenit un fel de sac fara fund, o ultima destinatie a tuturor cazurilor sociale ejectate de alte spitale sau chiar de primariile incompetente in a le oferi solutii cetatenilor proprii… pana cand ???

Back to top button