Astăzi se celebrează Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, un eveniment global, care are loc în fiecare an în data de 4 februarie și unește lumea sub o singură temă pentru a evidenția lupta dusă împotriva cancerului.
Scopul acestei campanii este de a reduce numărul de decese, prin creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la impactul acestei boli în rândul publicului larg și prin impulsionarea guvernelor spre a lua măsuri suplimentare împotriva bolii.
În județul Vaslui, la sfârșitul anului 2015, erau în evidență 7.518 bolnavi, din care 3.766 femei și 3.572 bărbați cu diferite forme de cancer, față de 7.281 cazuri înregistrate la sfârșitul anului 2014, ceea ce reprezintă o creștere de 3,25 % față de anul anterior. În cursul anului trecut au fost luate în evidență 1.114 cazuri noi, incidența cea mai mare a cazurilor fiind în rândul bolnavilor cu neoplasm bronhopulmonar, 135. Au mai fost depistate 135 cazuri de cancer la stomac, la sân (78), de col uterin (54), de prostată (65), de piele (33), colorectal (101), de ficat (81), de pancreas (54) și de vezică biliară (33).
Având loc sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot.”, campania Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului 2016 prezintă 20 de acțiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieți, pentru a atinge o mai mare echitate în îngrijirea cancerului și pentru a face din lupta împotriva cancerului o prioritate la cele mai înalte niveluri politice.
„În județul Vaslui, reprezentanții Compartimentului de Evaluare și Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică vor organiza seminarii în rândul personalului din cadrul Grădiniței Nr. 6 «Elena Farago» Vaslui, pe 12 februarie, ora 13:30, despre prevenirea cancerului și vor organiza lecții despre prevenirea cancerului în rândul adolescentelor, la Liceul cu Program Sportiv în data de 17 februarie 2016, ora 10:50. Lecțiile includ informații privind vaccinarea anti-HPV pentru fete, dar și informații despre screening-ul pentru cancer, aceste informații fiind ulterior transmise și mamelor. De asemenea se vor organiza seminarii publice la S.C CONFECȚII S.A Vaslui, pe 23 februarie 2016, ora 11:00, despre prevenirea cancerului”, a declarat Mihaela Vlada, director executiv al DSP Vaslui.
În jurul fiecărei acțiuni există fapte cheie și documente justificative, astfel că, indiferent cine sunteți – un supraviețuitor al cancerului, un coleg de muncă, un îngrijitor, un prieten, un angajator sau un student – informațiile sunt la îndemâna dumneavoastră, pentru a vă sprijini și a vă permite să luați măsuri. Așa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare dintre noi avem puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor și comunităților.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este o inițiativă a Uniunii Internaționale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC), organizație neguvernamentală care unește comunitatea de luptă împotriva cancerului în vederea reducerii poverii globale prin cancer, promovării echității și integrării controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate și dezvoltare. În România, campania de celebrare a Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului este coordonată de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică.
În prezent, 8,2 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza cancerului în întreaga lume, iar dintre aceștia 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30 și 69 de ani). (G.P)