O dilemă care contribuie la bunăstarea haitelor de maidanezi: Să-mi iau lemne sau să microcipez câinele?
de Răzvan CĂLIN
Mai ales în mediul rural, proprietarii de câini refuză să-și vaccineze și să-și microcipeze patrupedele. Oamenii preferă să-și cheltuie puținii bani pe alte priorități și, în consecință, campania derulată de medicii veterinari este aproape un dezastru: doar 15% dintre câinii din gospodării au fost vaccinați, identificați și sterilizați. Una dintre urmările neplăcute: câinii din curți sunt sursă inepuizabilă pentru haitele de maidanezi care bântuie pe străzile orașelor.
Medicii veterinari din județ se confruntă cu o problemă care pare că nu are rezolvare. Campania de vaccinarea și identificare (microcipare) a câinilor din gospodării se derulează atât de anevoios încât se poate spune că până în momentul de față este un fiasco. Deși legislația în vigoare îi obligă încă din ianuarie anul trecut pe proprietarii de câini să își înregistreze și să-și vaccineze patrupedele, medicii veterinari continuă să se izbească de refuzul acestora. Situația este mai mult decât delicată dacă ne gândim că până în momentul de față au fost vaccinați doar cel mult 15% din totalul câinilor din gospodăriile oamenilor, județul Vaslui numărând circa 60.000 de patrupede cu stăpân. Ceva mai bine se stă la oraș, însă nici aici nu se poate spune că situația este prea roză. Spre exemplu, din cei aproximativ 5.600 de câini cu stăpân din Bârlad, doar 3.800 au fost vaccinați și microcipați.
”Stăm foarte prost la acest capitol. Și mai trist este că avem o lege destul de clară și de bună, dar care nu se aplică nici acum așa cum trebuie. Legislația în vigoare spune că încă din luna ianuarie 2015, toți câinii din gospodăriile populației trebuiau identificați (adică microcipați) și vaccinați. Ca să nu mai vorbim de sterilizarea acestora. Împreună cu autoritățile locale ar trebui să acționăm de o manieră mai fermă pentru a pune legea în aplicare odată pentru totdeauna. Nu mai spun că în mediul rural situația este dezastruoasă. Aici, nu știu dacă atingem pragul de 15% de câini microcipați și tot tacâmul. Spre exemplu, în comuna Ivești sunt circa 1.200 de câini în curțile oamenilor, iar dintre aceștia nu am putut vaccina decât vreo 250, ceea ce este foarte puțin. Pur și simplu aici oamenii au alte priorități și îi înțelegem. Din cauza situației financiare precare, cei mai mulți dintre proprietarii de câini preferă ca mai întâi să-și cumpere lemne pentru iarnă, medicamente ca să-și trateze bolile de care suferă, să plătească factura la energie electrică etc. Abia apoi, dacă le mai rămâne ceva, se gândesc la vaccinarea câinilor sau a altor dobitoace din bătătură. Aici ar fi trebuit să intervină statul român cu niște inițiative ferme. Spre exemplu, primăriile comunale ar fi putut cumpăra, să spunem, microcipurile la un preț bun, iar noi medicii veterinari am fi putut să ne luăm angajamentul de a vaccina câinii în mod gratuit. Dar nimeni nu s-a gândit la așa ceva sau pur și simplu nu se vrea!”, ne-a declarat medicul veterinar Ioan Bejan, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din județul Vaslui.
Câinii din gospodării, sursă inepuizabilă pentru haitele de maidanezi de pe străzi!
Deși vaccinarea antirabică este gratuită prin lege, totuși proprietarii nu se înghesuie cu câinii din dotare la medicii veterinari pentru că, potrivit aceleiași legislații, odată cu vaccinul trebuie să-și microcipeze animalul. Vaccinare fără microcipare nu se poate, acestea fiind cerințele obligatorii pentru toate țările membre UE. Și cum microciparea poate costa și 50 de lei de animal, este lesne de înțeles refuzul oamenilor.
Urmările acestei stări de lucruri nu sunt deloc neglijabile, ci vorbim de un întreg lanț de consecințe cu un impact major asupra comunității. În primul rând, faptul că dulăii din gospodăriile oamenilor nu sunt vaccinați antirabic lasă poarta larg deschisă pentru izbucnirea unei epidemii de rabie, ale cărei implicații și urmări sunt arhicunoscute. Faptul că nici nu sunt microcipați, autoritățile sanitar-veterinare nu pot deține un control eficient al efectivelor de câini din județ. Nu mai vorbim de refuzul sterilizării patrupedelor. Toate acestea duc automat la formarea unui bazin extrem de generos și de fertil care ”produce” în permanență ”materie primă” pentru haitele de maidanezi care bântuie toate localitățile din județ. Iar despre impactul câinilor fără stăpân asupra comunităților locale am tot scris pe larg în edițiile cotidianului nostru. Vorbim de un cerc vicios care face ca anual efectivele de câini comunitari să prospere din toate punctele de vedere. Și uite așa avem aproape zilnic oameni atacați și mușcați de maidanezi, al căror tratament înghite zeci de mii de lei anual din bugetele și așa firave ale spitalelor.
”Dacă nu mergem în curți să vaccinăm, să microcipăm și să castrăm, atunci toată munca de ecarisaj este de pomană. Tot o spunem mereu, dar văd că nimeni nu are urechi să audă! Odată și odată tot trebuie să aplicăm legea. Atunci, pentru ce am mai elaborat-o?!”, este de părere medicul veterinar Bejan.
Sa fie aplicate amenzi de la 5000 de ron in sus si o sa vezi cum isi sterilizeaza TARANII toti cainii pe banda rulanta .