National

Comisia juridică a amendat Legea Dragnea: Defăimarea și sancțiunile au fost eliminate

Deputații din Comisia Juridică și cei din Comisia pentru drepturile omului au amendat Legea defăimării, eliminând din textul actului normativ definiția „defăimării” și prevederile care vizau sancțiunile. 

În noua formă a legii, aceasta nu mai prevede nicio sancțiune. De asemenea, au fost eliminate toate paragrafele care conțineau sintagma ”defăimare”, păstrându-se, în schimb, sintagma ”toleranță”.

Inițiatorul legii, Liviu Dragnea, a spus că legea va avea scopul de a educa tinerii în spiritul toleranței.

„Această lege care pleacă din Comisie nu mai conține nicio prevedere sancționatorie (…) În lege, este vorba de definiția toleranței, este vorba de promovarea și garantarea toleranței prin trei mijoloace și domenii: prin educație, și este specificat în lege acest lucru (…) prin sistemul administrației publice și prin presă, prin posturile publice”, a declarat Liviu Dragnea. 

Săptămâna trecută, deputații din comisie modificaseră și titlul legii, aceasta fiind redenumită „Legea privind promovarea demnității umane si tolerantei fata de diferentele de grup”.

PNL a anunțat că va vota împotriva actului normativ, chiar dacă acesta va fi amendat. Plenul ar urma să decidă soarta legii în ședința de miercuri, Camera Deputaților fiind for decizional.

În varianta inițială, Legea Dragnea prevede că în cadrul Consiliului Național pentru Combarerea Discriminării se va înființa Departamentul pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței care va avea rol de prevenire și sancționare a defăimării sociale, definită ca ”fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la un grup social”.

Deputații juriști au decis ca sancțiunile aplicate de acest Departament să fie cele prevăzute în Ordonanța Guvernului 137/2000, adoptând un amendament depus chiar de Liviu Dragnea. Sancțiunile variau de la amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate’.

Pe lângă înființarea departamentului, legea prevede obligația ca radioul și televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranței, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unitățile de învățământ să adopte un „plan anual pentru implementarea acțiunilor privind combaterea discriminării”.

Consiliile județene și Consiliul General al Municipiului București vor fi însărcinate anual cu elaborarea unui plan privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării și promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup și nivelul administrației publice locale.

Inițiativa legislativă vizează nu numai instituțiile publice. Astfel, orice angajator cu cel puțin 50 de angajați va include în Regulamentul de organizare și funcționare un set de reguli privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării și promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup.

Sursa: mediafax.ro

Related Articles

Back to top button